'Kuş'a yenildi

Yasağın uygulanmaya başlamasının hemen ardından 4 saatten az bir sürede 2.5 milyona yakın tweet atıldı. Yasağı delme yöntemleri hızla paylaşıldı. Cumhurbaşkanı'ndan Bakanlara kadar birçok kişi yasağı deldi.

Yayınlanma: 21.03.2014 - 21:16
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Twitter mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız” açıklamasının ardından önceki geceden itibaren Twitter’a erişimin engellenmesine 3 mahkeme ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TMK 10. madde ile yetkili bölümünün kararları dayanak gösterildi. Bunlar içinde İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı ise “en etkilisi” oldu. Mahkeme, “Oyyokhırsıza” adlı kullanıcının yayınlarına erişimin engellenmesine karar verdi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) da Twitter’ı kapattı.

Erişimi engelleme kararını veren İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi kapatmaya gerekçe olarak “Oyyokhırsıza” isimli Twitter hesabında eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan AKP İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Binali Yıldırım’ın hakkındaki yolsuzluk iddialarını yayımlamasını gösterdi. Kararda, haklarında habere konu olaylara dair kesinleşmiş yargı kararları bulunmadığı belirtilerek anayasanın 29 ve devamı maddeler ile düzenlenen ve güvence altına basın hürriyetinin kapsam ve sınırlarının aşıldığı savunuldu. Kişilik haklarını ihlal edici nitelikte isnatlarda bulunulduğu ve sıfatlar kullanıldığı kaydedilerek “Hırsıza oy yok” başlığı altında talepte bulunanların adlarının zikredilmesinin dahi başlı başına bir hak ihlali niteliğinde olduğu kanaatine varan mahkeme “oyyokhırsıza ve hırsızaoyyok.wordpress.com” adreslerindeki yayınlara erişimin engellenmesine karar verdi.

Bir diğer engelleme kararını veren İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi ise kararda Twitter’a erişimin tamamıyla engellenmesine ilişkin bir karar olmadığına dikkat çekti. Kararda, “İsmet Özel adına sahte olarak oluşturulmuş hesapların kapatılmasına” ifadeleri yer aldı. Engellemeye dayanak olarak bir diğer kararı da Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi verdi.

 

Başsavcılık yalanladı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada, Twitter’ın internet sayfasında “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın (TMK’nin 10. maddesiyle görevli) 20 Mart 2014 sayılı kararı)” şeklinde bir ibarenin yer aldığı belirtilerek “Anılan engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş ve/veya alınmış herhangi bir karar mevcut değildir” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler