Bağımlılık yaşı dokuza indi

Diyarbakır’da faaliyet gösteren Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi verilerine göre bağımlılık yaşı 9’a kadar indi. 9 yılda 4 bin 111 çocuğun madde bağımlılığı tedavisi gördüğü merkezin uzmanları, ailelerin çocuklarının bağımlı olduğunu geç fark etmesinin tedavi sürecini de zora soktuğunu belirtti.

Yayınlanma: 09.05.2016 - 22:50
Abone Ol google-news

Diyarbakır’da 9 yıldır faaliyet gösteren Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nde (ÇAMATEM), açıldığı günden beri 4 bin 111 çocuğun madde bağımlığı tedavisi gördüğü belirtildi. Merkezin bağlı bulunduğu Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şenol Gedik sadece bölgeden değil İstanbul, Bursa gibi Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen çocuk bağımlılara da tedavi hizmeti sunduklarını söyledi. Merkezin sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Emin Yüksel ise ailelerin, çocuklarının madde kullandığını öğrenmelerinin zaman aldığını ifade ederek, “Şimdiye kadar yatırdığımız 9 yaşında çocuk oldu” dedi.

Merkez 9 yıldır çalışıyor

Türkiye’deki madde bağımlısı çocuklara yataklı tedavi sunan 4 merkezden biri olan ve 9 yıldır çalışmalarını sürdüren Diyarbakır’daki ÇAMATEM, kurulduğu günden bugüne kadar 4 bin 111 çocuğa, madde bağımlılığından kurtulmaları için yatılı ve ayakta tedavi hizmeti sundu. 10 yatak kapasitesi olan ve 20 çocuğa kadar hasta yatırma imkânı olan merkeze gelen madde bağımlısı çocuklar bir yandan tedavi olurken, diğer yandan merkezin içinde bulunan kültürel ve sportif faaliyetlere katılıyor.

Önce sigaraya başlanıyor

Dr. Yüksel, merkezde 18 yaş altı çocuklara baktıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Madde bağımlılığında yaşın 9’a kadar indiğini görebildik. Çocuklar öncelikle bu işe sigarayla başlıyor. Daha sonra hap, ya da bali, tiner gibi uçucu maddeler. Daha sonra, esrar akabinde eroin gibi maddeleri kullanmaya başlıyorlar.”

Ailelere öneriler

 Diyarbakır ÇAMATEM sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Emin Yüksel, kendilerine başvuran ailelerin çocuklarının madde bağımlısı olduğunu öğrenme sürelerinin zaman aldığını belirterek şunları söyledi: “Ailelerden dikkat etmelerini isteğimiz birkaç konu var. Birincisi son günlerde çocuğun davranışlarında bir değişiklik var mı, ders başarısında bir azalma var mı, sık sık gribal enfeksiyon gibi burnunu çekiyor mu, gözlerinde kızarma var mı, gözbebeklerinde küçülme büyüme var mı, tuvalette uzun süre kalıyor mu, son zamanlarda bazen eve gelince sarhoşvari bir şekilde geldiği oluyor mu, yalana başvuruyor mu, evden zaman zaman paranın kaybolduğunu fark ediyorlar mı, sinirlenmeleri, ya da bazen hiçbir şey yapmadan uyuduğu oluyor mu? Böyle durumlar olduğunda bize başvursunlar, biz, onlara gerekli yardımı yapalım.”

Aktivitelerle tedavi

Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şenol Gedik, Türkiye’nin İstanbul’dan sonra açılan 2. merkezi olduklarını ve Bursa ve İzmir’de de aynı merkezler açıldığını ifade ederek şu bilgileri verdi: “Doğu ve Güneydoğu’daki tek merkez olduğu için yüzde 75- 80 burada olmakla beraber, Bursa, İstanbul gibi büyük şehirlerden gelen hastalarımız da var. Çocukları günlük hayattan kopmayacak şekilde spor, resim, müzik, çeşitli aktivite odaları, bahçede bostan, spor tesisleriyle tedavi ediyoruz. Buradaki güvercinlerimizle çocukları hayvan sevgisinden koparmamayı amaçlıyoruz. Bu da tedavinin basamaklarından biridir. Açıldığı günden beri 4 bin 111 hasta başvurusu var. Bunların bir kısım yataklı, bir kısmı da ayakta tedavi olanlardır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler