CHP'de kaleler gidince moraller bozuldu

CHP, Antalya, Mersin, Ordu ve Artvin’i kaybederken Hatay’da sevindi.

Yayınlanma: 31.03.2014 - 10:26
Abone Ol google-news

Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan olarak ilk girdiği yerel seçimlerde CHP oyunu 2009 seçimlerine göre yüzde 5’e yakın artırmasına karşı, “kent ve kıyı partisi” konumunu sürdürürken, bazı kalelerinde ise “bütünşehir” düzenlemesine yenik düşerken sağ düştü. Mersin, Ordu, Artvin’de belediye başkanlığını kaybeden CHP; “sağdan” transfer ettiği adaylarla Ankara ve Hatay’da oy oranını önemli ölçüde artırmakla beraber, umduğu sonucu bulamadı. CHP Doğu ve Güneydoğu’da ise hiç belediye kazanamadı. CHP, Deniz Baykal’ın liderliğinde girdiği 2009 yerel seçimlerinde 23.1 olan oy oranını Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde girdiği dünkü yerel seçimlerde oy oranını yüzde 5’e yakın artırmasına karşın, hedeflediği yüzde 30 bandını yakalayamadı. Henüz sandıklar açılmadan önce Genel Merkez tarafından seçim sonuçlarını bir süre Bestekar Sokak’taki Seçim Koordinasyon Merkezi’nden izleyeceği duyurulan  Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerden umduğu sonuçlar gelmeyince, evinden izlemeyi tercih etti. Genel Merkez’e ulaşan ilk seçim sonuçları Doğu ve Güneydoğu’dan olduğu için partide moraller bozulmasına karşın, parti örgütleri ve genel merkezden sürekli “Seçim sonuçları manipüleeediliyor, sandıklara sahip çıkın” mesajları geçildi. Erken açıkladı Mansur Yavaş, henüz sandıkların az bir kısmının açıldığı saat 20.30 civarında “seçimi kazandıkları”na açıklaması parti genel merkezinde heyecan yarattı. Yavaş, “Yaptığımız hesaplara, bize gelen bilgilere göre yüzde 50’ye yakın oy alıyoruz” açıklamasını partililer alkış ve tezahüratlarla karşıladı. Yavaş’ın açıklamasının ardından Genel Merkezdeki kalabalık da arttı. Öte yandan, vatandaşlar Genel Merkezin telefonlarını da kilitledi. Vatandaşlar, sandık güvenliğinden duydukları endişeyi getirdi.

İlerleyen saatlerde Ankara ve İstanbul’da AKP’nin öne geçtiği haberleri üzerine moraller bozulurken, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti sözcüsü Haluk Koç ilerleyen saatlerde açıklama yaparak, Ankara ve İstanbul için AKP’den “çığırtkanca” açıklamalar yapıldığını belirterek, “Çok çirkin seçim manipülasyonun yaşandığı  bir gecedeyiz. Üzülerek söylüyorum, devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı bu manipülasyonların merkezi
olarak çalışmaktadır” dedi.

CHP’de ilerleyen saatlerde Ankara ve İstanbul’da AKP araya başlayınca partide moral bozukluğu yaşanırken, ilerleyen saatlerde açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “seçmen iradesine saygılı oldukları” açıklamasını yaptı. CHP’nin yerel seçimlerde merkez sağ kökenli adayla yarışa katıldığı Balıkesir, Kayseri, Bursa’da istenilen sonuçlar elde edilemezken, Ankara’da MHP kökenli Mansur Yavaş ve Hatay’da AKP kökenli Lütfü Savaş’la oy oranını önemli ölçüde artırdı. İstanbul’da ise CHP adayı Mustafa Sarıgül yüzde 40 bandını zorlamasına karşın, seçim yarışını kaybetti.

Memleketinde kaybetti Kılıçdaroğlu, yüklendiği memleketi Tunceli’de de hayal kırıklığı yaşadı. Seçim yarışından BDP galip çıkarken, Kılıçdaroğlu’nun doğduğu ilçe olan Nazımiye’yi ise CHP adayı kazandı. CHP elinde bulunan Giresun, Zonguldak, Sinop, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya ve Eskişehir’i korurken, Mersin’i MHP’ye, ilk kez “büyükşehir” olarak sandığa giden Ordu’yu ise AKP’ye kaptırdı. CHP Artvin’de de belediye başkanlığını kaybetti. CHP’nin özellikle Ordu ve Mersin’de seçimi kaybetmesinde, kırsal ve metropol dışındaki ilçelerinde oy kullanmasının önünü açan “bütünşehir” düzenlemesi etkili oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler