Türkiye, İran ve Afganistan Mevlana’nın eserleri için birbirine girdi

Mevlana’nın eserleri üzerinde hak iddia eden Afganistan, Türkiye ve İran birbirine girdi.

Yayınlanma: 30.06.2016 - 22:39
Abone Ol google-news

 

Türkiye ve İran, Birleşmiş Milletler’in Dünya Belleği Programı’nda Mevlana’nın Mesnevi’sini ortak miras olarak kaydettirmek için Mayıs ayında UNESCO’ya başvurmuştu. Ancak Mevlana’nın doğduğu ülke olan Afganistan, Türkiye ve İran’ın bu talebine karşı çıktı.

Belh’in gurur kaynağı

Afganistan Kültür Bakanlığı sözcüsü Harron Haklimi “Rumi Afganistan’ın Belh şehrinde doğmuştur, bizim gurur kaynağımızdır” diyerek ülkesinin dışarıda bırakılamayacağını söyledi. Haklimi, UNESCO’yu ünlü şairin eserleri üzerinde Türkiye ve İran’dan daha çok hak sahibi olduğuna ikna etmeyi umduklarını açıkladı. Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani ise Mevlana’nın eserlerinin Afganistan ve Türkiye’nin ortak gururu olduğunu ve eserleri ortak miras olarak kabul etmeye hazır olduğunu söyledi, ancak İran’a değinmedi.

‘Dünya hayran’

Mevlana’nın doğum yeri olan Belh şehrinin valisi Atta Mohammad Nur da “Mevlana’yı sadece iki ülkeye mahsus ilan edersek tüm dünyanın hayranlık duyduğu bu kıymetlı şahsa haksızlık etmiş oluruz” dedi. Tartışmanın büyümesinin ardından UNESCO sözcüsü Ricardo Grassi her ülkenin Mevlana üzerinde hak iddia edebileceğini ancak Türkiye ve İran’ın talebinin henüz değerlendirilmediğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler