Yüzlerce BDP'li Belediyeyi işgal etti

CHP, Akdeniz Belediyesi seçimlerine itiraz etti. Yüzlerce BDP’li belediye binasında sabahladı, Öcalan posterleri açtı.

Yayınlanma: 02.04.2014 - 14:48
Abone Ol google-news

CHP’nin, BDP karşısında az bir oy farkıyla kaybettiği Akdeniz Belediye Başkanlığı seçimleri için itirazda bulunması Mersin’de gerginliğe neden oldu. CHP’nin itirazını duyan yüzlerce BDP’li belediye binasına akın etti. BDP’liler belediye önünde halaylar çekti, Abdullah Öcalan posterleri açtı. Çok sayıda kişi geceyi belediyede geçirince tüm işlemler durdu.

Mersin'de yüzlerce BDP'li Belediyeyi işgal etti FOTO GALERİ

Pazar günü yapılan seçimler sonucunda belediye başkanlığını BDP adayı Fazıl Türk’ün, CHP’li rakibi Necdet Tamamoğulları’ndan 316 oy fazla alarak kazandığı İlçe Seçim Kurulu tarafından taraflara tebliğ edildi. Bunun üzerine CHP, İlçe Seçim Kurulu ile parti görevlileri tarafından tutulan sandık tutanakları arasında fark olduğu gerekçesiyle itirazda bulundu.

CHP’nin 200 sandığın yeniden incelenmesini talep eden itirazı İlçe Seçim Kurulu tarafından kabul edildi. CHP adayı Necdet Tamamoğulları beraberinde İlçe Başkanı Mustafa Sekendur ve milletvekili Aytuğ Atıcı ile birlikte Mersin Adliyesi önünde açıklama yapınca çok sayıda BDP’li de adliyenin karşısındaki Akdeniz Belediyesi’nde toplandı. BDP’li gruptan bazı kişilerin CHP’lilere taş atmasıyla başlayan gerginlik polisin araya girmesiyle önlendi. İlerleyen saatlerde sayıları iyice artan BDP’liler, partinin ‘belediyeyi terk etmeyin’ çağrısı üzerine geceyi belediyede geçirdi.

BDP’liler, sabahtan itibaren de belediyenin önünü miting alanına çevirdi. Müzik eşliğinde halaylar çeken BDP’liler “Akdeniz bizimdir bizim kalacak”, “Biji serok Apo” şeklinde sloganlar atarak İlçe Seçim Kurulu’nun kararını beklemeye başladı.

Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, İlçe Seçim Kurulu kararını verinceye kadar belediyeden ayrılmayacaklarını belirtti. Türk, seçimi kazandıklarının İlçe Seçim Kurulu tarafından teyit edildiğini belirterek “CHP demokratik hakkını kullanmış ve seçim sonuçlarına itiraz etmiştir. Bizim 8 bin oyumuz geçersiz sayıldı. Eğer oylar yeniden sayılırsa biz seçimi daha büyük bir farkla kazanırız” dedi.

1999 yılında yapılan seçimlerde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı HADEP adayının kazandığını ancak seçim hileleriyle sonuçların değiştirildiğini savunan Türk, “Kürtler 1999’daki Kürtler değil” ifadesini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de “Oyların yeniden sayılması gündemde değil. BDP’nin bu seçimi kıl payı kazanmış gibi görünmesinin nedeni iptal edilen oylardır. Akdeniz’in durumu belli. Burada BDP dışında bir partinin seçim kazanması mümkün değil. AKP’nin kazandığı yerlerde itirazlar kabul edilmezken BDP’nin ikinci kez kazandığı ya da ilk kez kazandığı yerlerde itirazların hemen kabul edilmesi de seçim adaleti açısından dikkate değer bir husus” dedi.

Öte yandan Akdeniz Belediyesi seçimlerine itiraz dilekçesini vermelerinin ardından adliye önünde BDP’lilerin taşlı saldırısına uğrayan CHP heyeti, olası bir gerginliğin önüne geçmek için sabah saatlerinde adliyeye sadece avukatları gönderdi. Necdet Tamamoğulları’nın seçim ofisinden partililere gönderilen mesajda, partililerin adliye önüne gitmemesi, parti binasında toplanılması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler