Türkiye'de savaş filmlerinden kare

134 gün süren sokağa çıkma yasağı kısmen kaldırıldı... Nusaybin’in birçok mahallesinde neredeyse tek bir sağlam bina yok. Çatışmalar sonucu tüm binalar delik deşik.

Yayınlanma: 26.07.2016 - 04:41
Abone Ol google-news

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 13 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı dün kısmen kaldırıldı. 10 mahallede 05.00- 21.00 arasında uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı, çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Fırat, Dicle, Yenişehir, Abdülkadirpaşa, Zeynel Abidin ve Kışla mahallerinde ise yasağın süreceği belirtildi. Çatışmalar, operasyon ve 134 gün süren yasaktan geriye büyük bir yıkım kaldı. İlçenin birçok yerinde neredeyse tek bir sağlam bina kalmamış ve hiçbir yaşam belirtisi yok. Gidenler dönmediği gibi ilçede kalanlar da Nusaybin’i terk ediyor.

Polis panzerindeki bozkurt

Nusaybin girişinde polisin arama noktası bizi karşılıyor. Yol üzerinde bekleyen polis panzerinde üzerinde “bozkurt” resmi bulunan bir flama dikkatimiz çekiyor. Bunun Göktürk bayrağı olduğunu öğre- niyoruz. Bir süre sonra arama noktasının önüne geldiğimizde görevli polis bizi yine en arkaya gönderiyor. 45 dakikalık bekleyişten sonra GBT kotrolünden geçiyoruz, kimliklerimizi kontrol eden polislerin elinde küçük vesikalık fotoğraflar ve arama listeleri var. Nusaybin’de ilk olarak kentin ekonomik merkezi olan Lozan Caddesi’ne gidiyoruz ancak yasak kalktığı halde bizi bomboş bir cadde bekliyor. Polis ekipleri sürekli zırhlı araçlarla caddede geziyor.

Dikenli teller arasında

Yolun sağ tarafından Zeynel Abidin Mahallesi Suriye’nin Kamışlı kentiyle komşu. Mahalle Suriye tarafından dikenli teller, bu taraftan ise polisin yeni ördüğü tel örgülerle çevrilmiş durumda. Her sokak başında mahalledeki yıkıma bir kez daha tanıklık ediyoruz. Cadde üzerinde dükkânların hemen hepsi zarar görmüş. Bazıları yanmış ve yıkılmış bazılarının ise camı çerçevesi inmiş.

Savaş filmlerinden kare

Bir süre sonra Nusaybin’in yasak olan diğer mahallelerinden Abdülkadirpaşa ve Fırat mahallelerini gören Nevruz Alanı’na gidiyoruz. Bu mahallenin girişinde seyyar bir sahra çadırından polis karakolu kurulmuş. Mahalleli gazeteci olduğumuzu anlayınca “sakın polis sizi görmesin” diye uyarıyor. Biz de mahalleyi gören bir apartmanın üzerine çıkıyoruz. Uçsuz bucaksın bir yıkıntı manzarısıyla karşılaşıyoruz. Tanklar, toplar, havanlar ve ağır makineli silahlarla ateş altında tutulan Fırat ve Abdülkadirpaşa mahalleleri “ölüm kenti” gibi; hiçbir yaşam belirtisi yok. Sağlam kalmış tek bir bina görmek mümkün değil. O sırada fotoğraf çektiğimiz evin sahibi kadın, yanımıza sokuluyor ve “Bu ne hal. Nasıl yıktılar buraları. Nasıl düzelecek. Bu insanlar gelip nereye yerleşecek” diye soruyor. Verecek bir yanıt bulamıyoruz.

O duvar örülmüş

Nusaybin ile Kamışlı sınırında yasak sırasında güvenlik duvarının örüldüğü de dikkatimizi çekiyor. Söz konusu mayınlı bölgede eski Belediye Eşbaşkanı Ayşe Gökhan, kazılan hendek ve inşa edilmek istenen duvara tepki için günlerce açlık grevi gerçekleştirmişti. Ancak bu yasak sırasında o duvar örülmüş. Tel örgülerin üzerinde Türk bayrakları var ve “Tehlikeli bölge- Girilmez” yazıyor. Sokak başlarına da beton duvarlar örülmüş. Tahrip edilen parke taşlar ise görevlilerce sökülüyor. Belli ki burada da daha önce birçok ilçede gördüğümüz gibi barikat kurulmasın diye parke taşlar yasaklanarak yerine asfalt dökülecek.

AA ve TRT'ye serbest Cumhuriyet'e yasak

Fotoğraflarımızın silinmesinden endişe ederek polislere görünmeden gizlice mahalleden çıkıyoruz. Yeniden Lozan Caddesi’ne dönüyoruz. Yasağın kaldırılmasının üzerinden saatler geçmesine rağmen tehna. Bir süre sonra Nusaybin’de kaçak malların satıldığı ünlü pasajların olduğu sokağın başındayız. Endişeli insanlarla camı çerçevesi inmiş dükkânları izlerken fotoğraflarını çekmek istiyoruz. Bu sırada zırhlı bir Ural ve panzer yanımıza yaklaşıp “Çekim yapmak için izin aldınız mı” diye soruyor. Görevli memura birkaç metre ilerimizdeki AA ve TRT Kurdi ekiplerini gösterip “Onlara neden sormuyorsunuz” diye sorunca kimliklerimizi alıyor. Sonra etrafımız polislerce çevriliyor. İzin almamız gerektiği söylenerek çalışmamız engelleniyor. Her ne kadar “Diğer ekiplere bunu sordunuz mu?” desek de yanıt alamıyoruz. Bir süre sonra aynı polis İlçe Emniyet Müdürü’ne sorup çalışmamıza engel olmadığını söylüyor.

Gidenler dönmüyor kalanlar da gidiyor

Nusaybin’de demiryolu rayının geçtiği Mitanya Kültür Merkezi’nin bulunduğu yere gidip Yeni Mahalle’ye girmek isteğimizde yasak olduğunu öğreniyoruz. Nusaybin’de kısmen kalkan yasak nedeniyle ilçeden kaçanların geri dönmesi beklenirken aksine eşyalarını alıp ilçeden kaçan bazı aileler var. Konuşmak istesek de tepki gösterip uzaklaşıyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler