İzinleri iptal edilen binlerce memura kötü haber

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin 15 Temmuz günü darbe girişiminde bulunmasının ardından Türkiye genelinde operasyonlar başlatılmış, memurların izinleri iptal edilmişti. İzinleri iptal edilen memurlara kötü bir haber var...

Yayınlanma: 26.07.2016 - 09:23
Abone Ol google-news

Darbe girişimi nedeniyle izinleri iptal edilen kamu çalışanları ödedikleri tur bedelinin tamamını geri alamayacak. Vergi ve harçlar ile zorunlu masraflar iadeden düşülecek. Sadece otel hizmeti alanlar ise tüketici mahkemelerine başvurabilir.

Tatile çıkma planları, darbe girşimi nedeniyle iptal olan kamu çalışanlarının yurtiçi ve yurtdışı paket turi, otel iptalini hangi koşullarda yapabileceğini, hangi durumda mahkemeye gitmeleri gerektiğini Gümrük Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü yetkilileri açıklama yaptı.

Posta'nın haberine göre, merak edilen sorular ve yanıtları şöyle:

-Paket tur nedir?

Paket tur sözleşmeleri, ulaştırma, konaklama ve başka turizm hizmetlerinden en az ikisinin birlikte verildiği sözleşmelerdir.

14 GÜNDE İADE ŞART

-Bir memur bir tatil yerine kendi aracıyla gitmek istemiş ve sadece bir otelde konaklama satın almışsa paket tur sözleşmesi sayılır mı?

Tüketici tarafından satın alınan salt otel konaklamaları paket tur kapsamında değil.

-Başbakanlık genelgesiyle kamu çalışanlarının izinleri iptal edildi. Bu gerekçeyle ödedikleri ücretleri geri alabilecekler mi?

Paket tur alanlarla turun başlangıcına bir gün kala bile olsa 'mücbir' sebep gerekçesiyle sözleşmeyi feshedip, ödedikleri ücretin bir bölümünü iade alabilirler. Vergi, harç belgesi olan zorunlu hizmet bedelleri (örneğin iadesi olmayan promosyonlu uçak bileti düşüldükten sonraki kısım) 14 gün içinde iade edilir.

-Yani ödedikleri ücretin tümünü alamayacaklar?

Hayır, alamayacaklar.  Vergi, harç ve zorunlu hizmet bedellerinden sonra kalan kısmı alabilecekler.

MAHKEME YOLU AÇIK

-Sadece konaklama alan memurun parası ne olacak? Bu durum onlar için mücbir sebep sayılabilir mi?

Paket tur sözleşmeleri yasayla düzenlendi. Sadece otel hizmeti alanlar sayılmıyor. Bu durumda biz işletmelerden anlayış göstermelerini bekliyoruz. Bunun için turizmcilerle görüşüyoruz. Anlayışsız işletmeler karşısında, tüketici mahkemeye başvurabilir. Ödediği otel bedeli 3480 liranın altındaysa bulunduğu yerdeki tüketici heyetine, 3480 liranın üzerindeyse tüketici mahkemesine başvurabilir.

YURTDIŞI TURLARDA DURUM

-Tatilin başlamasına 30 günden fazla kalanların durumu ne olacak?

Onlar herhenagi bir gerekçeyle sözleşmelerini zaten fesh edebilirler. Sadece ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler ile zorunlu hizmet bedelleri düşüldükten sonraki kısmı iade alabilirler.

-Yurtdışı paket tur alanların durumu?

Yasada yurtiçi-yurtdışı paket tur diye bir ayrım olmadığı için aynı mevzuat onlar içinde geçerli. Ancak yabancı ülkelerde, Türkiye'deki bu hain girişime karşı anlayışsızlık olduğu bilgisi geliyor. 'Bizi ilgilendirmez' deniliyormuş. Ama bu durum paket tur satan şirketin sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor. Yurtdışı paket tur alan  kamu çalışanı, mücbir sebeple 30 günden az bile kalsa tur sözleşmesini iptal edebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler