Beş milyon için beş Yenikapı lazım

Yenikapı mitingi gerçekte kaç kişiydi?

Yayınlanma: 08.08.2016 - 15:34
Abone Ol google-news

AA, Yenikapı mitinginde 5 milyon kişinin bulunduğunu ifade eden bir infografik paylaştı. Ancak hesaplamalara göre bu rakama ulaşmak için beş Yenikapı miting alanı kadar yer gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen ve AKP, CHP ve MHP liderlerinin de katıldığı İstanbul Yenikapı’daki “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”ne kaç kişinin katıldığı tartışma konusu oldu. Anadolu Ajansı (AA) ve yandaş basın katılım sayısını “5 milyon” olarak duyurdu ancak tahmini rakam bunun oldukça altında.

İstanbul Yenikapı’da deniz üzerine yapılan dolgu alan toplamda yaklaşık 680 bin metrekare. Ancak mitingler için kullanılan alan bunun epey altında. Dün yapılan mitingden AA’nın geçtiği havadan çekilmiş fotoğraflardan hareketle yapılan hesaplama, alanın yaklaşık 160 bin metrekaresinin miting için ayrıldığını gösteriyor. Ne var ki AA, dün 22:16’da geçtiği ikinci haberinde alanın 270 bin metrekare olduğunu öne sürdü.

Miting gibi çok fazla sayıda insanın katıldığı organizasyonlara kaç kişinin katıldığını hesaplamak için kullanılan “Kalabalık Yoğunluğunun Belirlenmesi Yöntemi”, normal kalabalıklar için iki metrekarede 1 kişi, yoğun kalabalıklar için metrekarede iki kişi, çok yoğun kalabalıklar için metrekareye 4 kişinin düştüğünü kabul eder.

Öncelikle AA’nın geçtiği “270 bin metrekare” rakamı üzerinden hesaplama yaparsak; miting alanın tamamının Kalabalık Yoğunluğunun Belirlenmesi Yöntemi’nin ‘çok yoğun’ olarak kabul ettiği biçimde dolduğunu kabul edelim. Çok yoğun kalabalıklar için metrekare başına 4 kişi düştüğünü kabul edersek miting alanına en fazla 1 milyon 80 bin kişi sığabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler