Gaziantep saldırısı göz göre göre geldi

IŞİD’in öldürülen “Antep emiri” Yunus Durmaz’ın notlarında, terör örgütünün “Kürt düğününe saldırı” hedeflediği, hatta keşif için Kürtçe bilen eleman talep ettiği biliniyordu. Örgütün Türkiye’deki merkezi haline gelen ilde 150 kişi yetiştirilmişti. Tüm verilere rağmen olayın yaşanması istihbarat zafiyetini gündeme getirdi.

Yayınlanma: 21.08.2016 - 22:26
Abone Ol google-news

100 kişinin öldüğü Ankara Tren Garı iddianamesindeki bilgiler, 54 kişinin öldüğü Gaziantep saldırısının göz göre göre geldiğini ortaya koydu. Örgütün öldürülen Antep emiri Yunus Durmaz’ın bilgisayarından çıkan notlardan örgütün kentteki Kürk kökenli vatandaşlara saldırı planını gündeminden hiç düşürmediğini gösterdi.

51 kişinin öldüğü düğüne yönelik saldırı, gözleri bir kez daha Gaziantep’e çevirdi. Türk, Arap ve Kürt vatandaşların bir arada yaşadığı ve hassas bir dengeye sahip olan Gaziantep, IŞİD’in Türkiye’deki en önemli merkezlerinden birini oluşturuyor. Antep’e özel önem veren örgüt, bu zamana kadar Suriye’ye yönelik elaman ve malzeme teminini Antep üzerinden gerçekleştirdi. Yurtdışından ve yurt içinden harekete geçen örgüt militanları önce Antep’e gelir, buradan kaçakçılar veya bağlantıya geçtikleri IŞİD’liler aracılığıyla Kilis üzerinden Suriye’ye geçerdi.

10 Ekim’e kadar izlediler

10 Ekim 2015 saldırısına kadar devlet, IŞİD’in Antep’deki faaliyetlerini sadece izlemekle yetindi. 10 Ekim saldırısından sonra yapılan operasyonlarda örgütün önemli hücreleri çökertildi. Özellikle örgütün Antep emiri Yunus Durmaz, yardımcısı Halil İbrahim Durgun düzenlenen operasyonlar sırasında kendilerini patlattı. Durmaz’ın kardeşi Hacı Ali Durmaz ise sağ yakalandı. Çok sayıda örgüt militanı da tutuklandı.

IŞİD’in gözü Antep’te

Durmaz’ın bilgisayarından çıkan notlar, örgütün Antep’i işgal etme planı yaptığını da ortaya koydu. Yunus Durmaz, IŞİD’in Türkiye sorumlusu İlhami Balı ile yazışırken, Antep’te 150 kişiyi eğittiklerini anlatıyordu. Durmaz, bu 150 kişiyi maaşa da bağlamıştı. Bunların bir kısmı operasyonlarda yakalanırken, önemli bir bölümü de kaçmayı başardı. Durmaz’ın yazışmalarında IŞİD’in, Antep’e 400 militan yerleştirip, günü gelince bunların kenti işgal etmeyi amaçladığı anlatılıyordu. Yine Emniyet yazışmalarında örgütün Kilis ve Antep’e sızdığı ve uyuyan hücreler konuşlandırdığı ve zamanı gelince bunların harekete geçeceği vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler