Firardayken saldırmış

Övet hakkında 27 Mart'ta tutuklama kararı alındığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 09.04.2014 - 21:48
Abone Ol google-news

Meclis’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yumruklu saldırıda bulunan Orhan Övet hakkında denetimli serbestlik hükümlerine uymadığı gerekçesiyle 27 Mart günü kapalı cezaevine alınması kararı alındığı ortaya çıktı. Üç gün içinde cezaevine teslim olması gereken Övet, bunun yerine Meclis’e giderek Kılıçdaroğlu’na saldırdı. Övet, TEM ifadesinde “Kılıçdaroğlu’nun Başbakan ve hükümet aleyhinde yapmış olduğu açıklamalarının ülke menfaatlerine ters düştüğünü düşündüğüm için bu eylemi gerçekleştirdim” derken Alperen Ocakları’na bir arkadaşı olduğu için birkaç kez gittiğini söyledi. Nöbetçi mahkeme, savcının talebi üzerine Övet hakkında konutunu terk etmeme şeklinde adli kontrol kararı aldı. Kılıçdaroğlu’na saldırı olayı yaşanınca hakkında denetimli serbestlik ihlalinden yakalama kararı çıkartılan Övet, Sincan Cezaevi’ne konuldu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na önceki gün TBMM’de saldırıda bulunan Orhan Övet’le ilgili yargı süreci tamamlandı ancak akıllardaki soru işaretleri yanıtını bulmadı. Zanlı Övet, saldırıyı yaptığı pazartesi gecesini Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nde sorguda geçirdi. Övet’in olayı gerçekleştirdiği sırada yanında telefon taşımaması şüphe yarattı. Bu durum da görüştüğü kişilerin açığa çıkmasını önlemek olarak yorumlandı. Emniyette 5 soru sorulan Övet, Meclis’e nasıl geldiğini, “8 Mart günü saat 08.45 sıralarında eşime Ankara’ya gideceğim diyerek evden çıktım. Saat 09.00’da Hasanoğlan’dan özel halk otobüsüne bindim. 09.45’te Altındağ Belediyesi’nin önünde indim. Yürüyerek Kızılay AVM önünden Güvenpark’a geldim. Güvenpark’tan saat 10.30 sıralarında Sokulu dolmuşuna binerek saat 10.45 sıralarında TBMM’ye, Dikmen kapısına geldim. Müracaatta CHP grup toplantısına katılacağımı belirterek içeriye giriş yaptım” yanıtını verdi. Meclis’te her hafta salı günleri halka açık grup toplantısı olduğunu “açık kaynaklardan ve kendisini CHP’li olarak bildiği bir yakınından öğrendiğini” söyleyen Övet, buna karşın bu CHP’linin kim olduğunu belirtmedi.

 

Erdoğan hakkında konuştu diye vurmuş

Zanlı Övet, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na fiziki saldırıda bulunmanızın nedeni nedir?” sorusuna ise “Kılıçdaroğlu’nun görüşlerini beğenmediğim için, Başbakan ve hükümet aleyhinde yapmış olduğu açıklamalarının ülke menfaatlarına ters düştüğünü düşündüğüm için bu eylemi gerçekleştirdim” karşılığını verdi. “Söz konusu saldırıyı gerçekleştirmek için herhangi bir kişi veya örgütten talimat aldınız mı?” sorusuna yanıt veren Övet, “Herhangi kişi veya örgütten talimat almadım. Ayrıca hiçbir örgüt ile ilişki ve irtibatım yoktur” dedi. Buna karşın polisler, Övet’e Alperen Ocakları üyeliği iddiasına ilişkin bir soru yöneltmedi. Olay günü uyuşturucu kullanmadığını söyleyen Övet, en son olaydan dört gün önce esrar kullandığını, daha önce de bu konuda tedavi gördüğünü kaydetti. Zanlı Övet, Meclis’te kendisini darp ettiğini ileri sürdüğü CHP’lilerden de şikâyetçi olduğunu söyledi. Bu ifadesi tutanağa girmeyen Övet, “Ben bir haftadan beri yakınlarıma söylüyordum gidip Kılıçdaroğlu’na bu olayı yapacağımı” dedim.

 

Terör bağlantısı soruldu

Erzurum nüfusuna kayıtlı Orhan Övet, dün sabah saatlerinde önce Adli Tıp’ta sağlık kontrolünden geçirildi, ardından ise uyuşturucu bağımlılarının tedavi gördüğü AMATEM’e götürüldü. Burada kan örneği alındı. Övet, öğlen saatlerinde ise Ankara Adliyesi’ne getirildi. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Sadık Bayındır, zanlıyı yaklaşık üç saat sorguladı. Sorguda, Övet’in terör örgütleriyle bağlantısı araştırıldı. Örgüt suçunu reddeden ve Emniyet’tekine benzer ifade veren Övet, Alperen Ocakları konusunda ise “Bir arkadaşım orada çalışıyordu. Ben de birkaç kez arkadaşımın yanına gidip geldim” dedi. Övet, AKP’ye üye olduğu iddiasını ise reddetti. Sorgunun ardından Övet, savcı tarafından adli kontrol kararı alınması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Övet hakkında konutunu terk etmeme şeklinde adli kontrol kararı verdi. Yasa, 2 yıldan az olan suçlarda tutuklama yasağı koyduğu için Övet tutuklanmadı.

 

Cezaevine girme kararı

Adliye işlemlerinin ardından ev hapsine alınmak üzere Elmadağ’a götürülmek istenen Orhan Övet hakkında İnfaz Hâkimliği’nin cezaevine girme kararı aldığı ortaya çıktı. Cumhuriyet’in aldığı bilgiye göre Övet, geçmişte Elmadağ Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kamu malına zarar vermek, kamu görevlisine hakaret ve direnme suçlarından yaklaşık 1 yıl 5 ay hapis cezası aldı. Bu ceza daha sonra paraya çevrildi. Ancak Övet, bu adli para cezasını ödemeyince cezaevine girdi. Cezasının 5 aylık kısmını çeken Övet, geride bir yıl kalınca denetimli serbestlik yasası uyarınca tahliye kaldı. Övet’in her hafta denetimli serbestlik bürosuna gidip imza atması gerekiyordu. Ancak Övet, Aralık 2013’ten bu yana imza atmadığı ve denetimli serbestlik hükümlerini ihlal etti.

 

27 Mart’ta cezaevi kararı

Bunun üzerine Ankara İnfaz Savcısı Abbas Özden’in başvurusu üzerine İnfaz Hâkimliği, 27 Mart günü Övet hakkındaki denetimli serbestlik kararını kaldırdı. Övet, üç gün içinde gidip cezaevine teslim olması ve kapalı cezaevine girmesi gerekiyordu. Ancak teslim olmayan Övet, firarda konumundayken Meclis’e giderek Kılıçdaroğlu’na saldırı olayını gerçekleştirdi. Salı günü bu olayın gerçekleşmesi üzerine İnfaz Hâkimliği, Övet hakkında yakalama kararı çıkardı. Övet, Kılıçdaroğlu’na saldırı olayından dün akşam serbest kaldıktan sonra cezaevine götürüldü. Övet, yaklaşık 9 ay daha cezaevinde kalacak. Adli para cezasını öderse serbest kalabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler