OHAL bıçağı aydınlar üzerinde

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve PEN Türkiye Merkezi, gözaltına alınanlar ve mesleklerinden açığa alınanlara destek çıktı.

Yayınlanma: 12.09.2016 - 20:48
Abone Ol google-news

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) bir açıklama yaparak bünyesindeki kalemlere yönelik açığa almalara tepki gösterdi. “Sağın sağa darbesinden türeyen ‘yeni sağ dikta’, OHAL bıçağını aydınlar üzerinde bilemeyi sürdürüyor. Aslı Erdoğan’ın, Necmiye Alpay’ın tutuklanmasından sonra sıranın başka aydınlara geleceğini öngörmüştük” denilen açıklamada şu ifadelere yer veriliyor: “Oyuncular tiyatrolarından, akademisyenler üniversitelerinden, gazeteciler kalemlerinden koparılıyor. İktidar ‘yeni Türkiye’ adıyla başlattığı cadı avını büyüttükçe büyütüyor. Bilinmelidir ki yazarlarımız yalnız değildir.”

PEN: YANINIZDAYIZ

Temmuz darbe girişimi sonrası pek çok yazar, şair, gazeteci, akademisyen ve öğretmenin gözaltına alınmalarının, mesleklerinden açığa alınmaları ya da ihraç edilmelerinin son derece büyük bir yanlışlık olarak niteledi. Yapılan açıklamada, “İfade özgürlüğü elinden alınanların yanındayız. Türkiye PEN’i olarak düşüncemiz, yanlıştan, haksızlıktan bir an önce dönülmesi ve daha çok mağduriyet yaratılmamasıdır” dendi.

UÇAN SÜPÜRGE: ASLI'NIN BİR KİTABINI ALIN

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, çevirmen Necmiye Alpay ile birlikte Özgür Gündem gazetesinde Yayın Danışma Kurulu üyesi olduğu ve terör propagandası yaptıkları gerekçesiyle İstanbul Bakırköy’deki Kadın ve Çocuk Ceza ve Tutukevi’nde hapiste tutulan yazar Aslı Erdoğan için, kitaplarını, cümlelerini okuma ve internette paylaşma kampanyası başlattı. Kurban Bayramı’nın ilk gününde de Alpay ve Erdoğan için ‘Özgürlük Nöbeti’nin tutulduğu süreçte gündeme getirilen bu sosyal kampanya kapsamında, Erdoğan’ın kitaplarından birer paragrafın kamera karşısında okunarak hazırlanacak görüntülerin vidyosu yayınlanacak. Kampanyaya ilişkin yayınlanan çağrı metninde ise şunlar kaydediliyor: “Haksız mağduriyeti son bulana, Aslı dışarı çıkana kadar, kadınlar Aslı’nın cümlelerini okuyarak internette çoğalarak ses verecek, Siz de Aslı’nın seçtiğiniz bir kitabından biriki paragraf okuyarak, ses verip sesi çoğaltabilirsiniz. Yapmanız gereken, sadece Aslı’nın bir kitabını elinize alıp, kamera karşısına geçmek ve bu kitaptan seçtiğiniz bir-iki paragrafı okumak. Okuduğunuz videonun sağ üst köşesinde, Aslı’nın küçük bir resmi de olan ‘Aslı Erdoğan İçerideyse. Hiçbirimiz Dışarıda Değiliz’ logosu bulunacak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler