Önemli düşünce kuruluşundan çarpıcı analiz: Türkiye'de siyasal değişim kaçınılmaz

Londra merkezli düşünce kuruluşu Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği panelde konuşan, Global Danışmanlık'ın kurucusu ve CEO'zu Cenk Sidar, Türkiye'nin ekonomik, demokratik ve güvenlik anlamında bir “uçurumun kenarında” olduğunu belirterek, "Türkiye’de bu durumun devam ettirilemez olmasından dolayı, siyasal bir değişim yapılması gerekmektedir." diye konuştu.

Yayınlanma: 21.10.2016 - 16:44
Abone Ol google-news



Londra merkezli düşünce kuruluşu Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği panelde, ABD'nin Washington kentinde bulunan Sidar Global Danışmanlık'ın kurucusu ve CEO'su Cenk Sidar konuşmacı olarak katıldı.

Başkanlığını Knowsley milletvekili George Howarth'ın yaptığı “Dönüm noktasındaki Türkiye: Zorlukların üstesinden nasıl gelinecek?” başlıklı panelde konuşan Sidar, Türkiye’nin dönüm noktasında olmasına farklı bir şekilde yaklaşarak, ülkenin ekonomik, demokratik ve güvenlik anlamında bir “uçurumun kenarında” olduğunu ileri sürdü.

"SİYASAL BİR DEĞİŞİM YAPILMASI GEREKİYOR"

Sidar konuşmasını şöyle sürdürdü; “Türkiye şu an sürdürülebilir bir konumda değil ve yapılan darbe girişimi Türkiye’nin ekonomik, demokratik ve güvenlik anlamında ne kadar zayıf bir durumda olduğunu gösteriyor. Ekonomik açıdan Türkiye’nin notu, önde gelen iki finans kuruluşu tarafından düşürüldü. Öte yandan Türkiye hem Fethullah Gülen destekçisi kişilerin devletin güvenlik kademelerine sızmaları ve darbe girişimini gerçekleştirmeleri hem de PKK ve güvenlik tehdidi ile karşı karşıyadır. Türkiye’de bu durumun devam ettirilemez olmasından dolayı, siyasal bir değişim yapılması gerekmektedir.”

Sidar, 2015’te haziran ve Kasım ayları arasında IŞİD’in gerçekleştirdiği terör saldırılarının, AKP’nin erken seçimlerde mecliste çoğunluğu kazanmasına neden olduğunu ileri sürdü.

Sidar, Türkiye’nin demokratik durumuna değinirken, Türkiye’de şuan 152 gazetecinin parmaklıkların arkasında olduğunu ve son dönemlerde yaşanan kurumlara gizlice sızmalardan dolayı, halkın Türkiye’deki bu kurumlara güvenini yitirdiğini savundu.

"GÜÇLÜ BİR ORDUYA İHTİYAÇ VAR"

Sidar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Seçilmiş belediye başkanlarının temizlenmesi AKP hükümeti tarafından yapılmış diğer bir hatadır. Türkiye’nin daha sağlam demokratik ve yasal kurumlara ihtiyacı var. Bunun yanı sıra şuanda Irak’la olan zayıf ilişkilere de bakıldığında, ülke içinde ve komşularıyla barışın ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için güçlü bir orduya ihtiyaç olduğu görülmektedir.”
Orduda gerçekleştirilen ihraçların, Türkiye’nin güvenlik donanımını yıktığını, üst düzey rütbelerdeki askerlerin uzaklaştırılmasının ve sonrasında yaşanan F16 pilotu eksikliğinin, Türkiye’nin Suriye ve Irak’a yapılan operasyonlarında personel eksikliği yaşadığı anlamına geldiğini belirten Sidar, 2010’a kadar AKP’nin dış politikadaki başarıları ile şuan ki durumu karşılaştırdı. Sidar, ekonomik ve siyasal kurumların yapısal bazı reformlar gerçekleştirmesi gerektiğini ileri sürdü.

Sidar, tarihi gelenekten dolayı, ekonominin güçlü olduğu durumlarda, iktidar partisinin seçimlerde her zaman iyi sonuç aldığını, ekonominin zayıf olduğu durumlarda ise başarısız olduğunu belirtti ve Haziran 2015’deki seçimlerinde olduğu gibi, hem AKP üyelerinin hem de muhalefetin, AKP’ye bazı siyasal değişiklikler için baskı yapacağını tahmin ettiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler