Örselenmiş ruhunuz itinayla tamir edilir

Trans kadın Afet Devran, ölümle yaşam arasında gidip gelmediği bir hayat yaşamak için Şişli’de bir kuaför dükkânı açtı.

Yayınlanma: 24.10.2016 - 04:23
Abone Ol google-news

Şişli'de, Reha Yurdakul Sokak'ta, iki hafta önce, yeni bir güzellik salonu açıldı. Adı, Studio-4. Burada yalnızca, saç kesimi, makyaj ve de cilt bakımı yapılmıyor. Örselenmiş ruhunuz, çiğnenmiş gururunuz da tamir ediliyor. Mekanın kapıları tüm kadınlara açık. Hizmet almanın şartı ise içeri adım atarken, bütün ön yargıları dışarıda bırakabilmek. Mekanın sahibi Afet Devran, trans bir kadın olarak, bütün zorluklara rağmen başardı. Devran, “Başımız yerde dolaşıyoruz. Rahat hissedeceğimiz bir mekanımız olsun diye kuaför açmak istedim. Arkadaşlarımız, buraya rahatça girip, çıkabilsinler istiyorum” diyor. 
 
 
'Kaderimiz elimizde değil'
 
Afet'in hikayesi, kendisindeki değişikliği fark ettiği çocukluğuna uzanıyor. Okulda, erkek akranlarıyla oynamayı sevmediği için çok sıkıntı çekti. Hakaretlere maruz kaldı. Yine de şanslı olduğunu düşünüyor. Çünkü, ailesi ilk günden beri sahip çıkmış. Devran, İzmir’de bir gazinoda dört yıl solist olarak şarkı söyledi. Patronunun eşinin baskısıyla, işten ayrılmak zorunda kaldı. Büyük şehir olduğu için de İstanbul'a geldi. Uzun süre işsiz kalınca, seks işçiliği yapmak zorunda kaldığını söylüyor. Devran, “İnsanlar sanmasın ki kadınlar soğuk havada, sabaha kadar isteyerek caddelerde bekliyorlar. Kim bilir ne dertleri var? Faturasını mı yatıramadı? Ev kirasını mı ödeyemedi? Ailelerden zaten maddi manevi bir destek görmüyorlar. Hiç birimiz kaderimizi elimize alıp okuyamadık. Böyle bir hayat yaşamayı asla kabul etmezdim ama mecburuz” diyor.
 
'Saygı görmek istedim'
 
Devran, ne yaşarsa yaşasın farklı bir yaşam özleminden hiç vazgeçmemiş. Para biriktirmiş. En çok da insanlardan saygı görmeyi hayal ettiğini söylüyor. Kuaför açmasının nedenini ise şöyle anlatıyor: “Başımız yerde dolaşıyoruz. Rahat değiliz. Rahat olabileceğimiz mekan sayısı sınırlı. Rahat edelim diye bir kuaför dükkanı açmaya karar verdim. Arkadaşlarımız geldikleri zaman rahatça girip, çıkabilsinler istiyorum.” Studio-4'te, toplam 6 kişiler. Mekan iki haftadır açık. Devran, ilk günün hayacenın ise şöyle anlatıyor: “İlk kez saygı gördüğümü hissettim. Gece yarısından sonra caddeye çıkmak farklı birşeymiş. Burada, insanların bakışları yaralamıyor artık... Huzur duyuyorum. Bizler neden aşağılanmayacak hayatlar yaşamayalım?”
 
 
Hedefi şube açmak
 
Devran, ölümle yaşam arasında gidip gelen bir hayatı geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyor. Mekana ilgiden de oldukça memnun. İşlerin daha iyi olması için dua ediyor. Devran, “Kaçırıldım, ölümle tehdit edildim, çoğu zaman paramı bile alamadım. Şimdi, hakaret yok, darp yok, tehdit yok, korku yok... Kuaförde bile diğer kadınlar tarafından dışlanıyorduk. Buranın kapısı herkese açık. Hiç kimseyi özel hayatıyla, cinsel kimliğiyle değerlendirmiyoruz” diyor. Hedefi, başka şubeler açarak, seks işçisi arkadaşlarını o hayattan kurtarmak. Trans kadınlara da bir tavsiyes var: “Paranızı tutup iş kurmaya çalışın.  Böylece hem kendinizi hem de arkadaşlarınızı kurtarma şansınız oluyor.”
 
Çalışanlara umut oldu
 
Manikür ve pedikür yapan kuaför çalışanı trans kadın Z.Y.(51), anne ve babasını küçük yaşlarda kaybetmiş. Akrabalarıyla da görüşmüyor. Anadolu’da uzun yıllar pavyonlarda sahneye çıkmış. Studio-4 ile hayata yeniden tutunduğunu söylüyor. Z.Y., şöyle konuşuyor: “Yaş geçince pavyonda çalışman da istenmiyor. Parasız pulsuz ortada kalmıştım. Açtım. 46 yaşımda seks işçiliği yapmaya başladım. Sadece karnımı doyuracak kadar para kazanıyordum. Çok şiddet gördüm. Bu arada tüberküloz oldum. Bir arkadaşım sahip çıktı. Evini açtı. İyileşince pedikür ve manikür kursuna yazıldım. Afet hanım ellerimden tuttu. Sokaklara dönmek zorunda kalmak istemiyorum.”

 

Fotoğraf: Vedat Arık


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler