Cumhuriyet önünde eylem: Halkın haber alma hakkına darbe

Gazetemize yönelik operasyonun ardından çok sayıda siyasetçi, sendikacı, sivil toplum örgütü temsilcisi, gazeteci ve okurlarımız, Cumhuriyet’in İstanbul’daki merkezi ve Ankara Bürosu’na akın etti. Gece geç saatlere kadar dayanışma eylemi yapan Cumhuriyet dostları, operasyonun sadece Cumhuriyet gazetesine değil, “demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik” olduğuna dikkat çekti.

Yayınlanma: 01.11.2016 - 05:07
Abone Ol google-news

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon, Şişli’deki gazete binamızın önünde gün boyu devam eden eylemlerle protesto edildi. Gazete bahçesinde toplanan kalabalıktan, sık sık “Kahrolsun faşizm”, “Haber alma hakkımız engellenemez”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Özgür basın susturulamaz” sloganları yükseldi. “Cumhuriyet nöbetindeyiz”, “Basın özgürdür, susturulamaz. Yalnız değilsiniz”, “Gazetecilik suç değildir” dövizleri ve Cumhuriyet gazetesinin dünkü sayısı taşındı.

TOMA ve polis geldi

CHP milletvekili Turabi Kayan, Gülay Yedekçi, CHP eski milletvekilleri Melda Onur, Berhan Şimşek, HDP eski milletvekili Hasip Kaplan, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, gazeteci-yazar Altan Öymen, Birleşik Haziran Hareketi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kadıköy CHP İlçe Başkanı Ali Narin, CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan, CHP Eyüp İlçe Başkanı Sinan Akçiçek, Şahkulu Sultan Vakfı adına Ayhan Aydın, CHP ve HDP milletvekilleri, ilçe örgütleri ile gençlik kolları, İstanbul Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), Halkevleri üyeleri ile çok sayıda Cumhuriyet okuru geldi. Ellerinde Cumhuriyet gazeteleri olan gruplar, sık sık slogan attı. Kalabalığın artması ile birlikte gazete önündeki yol trafiğe kapatıldı. Gazete binasının yakınına TOMA ve çevik kuvvet ekipleri getirildi.

Her gün nöbet

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, gazete önünde her gün nöbet tutacaklarını söyledi. Canpolat “Her gün aydın, ilerici solcuların içeriye atılmasına CHP olarak göz yummayacağız. Madem siz parlamentoyu devre dışı bıraktınız, o zaman biz CHP olarak halkla, ötekilerle, dışlananlarla birlikte Cumhuriyet gazetesinin önünde nöbet tutacağız. Size karşı toplumsal muhalefeti başlatacağız” dedi. Canpolat, şöyle devam etti: “Her darbe olduğunda ilericileri, aydınları, Mustafa Kemal’den yana olanları tutuklayanlar bilsinler ki artık tutuklatacak bir tek kişimiz yoktur. Sokakla bütünleşerek bu gerici, darbeci anlayışa karşı mücadele edeceğiz.”

Akşam saatlerinde destek eylemi için bir araya gelen CHP Gençlik Kolları, gazetemiz binası önünde kurdukları çadırda nöbete başlattı. Cumartesi Anneleri de bugün 12.00’de İstanbul’daki gazetemizin binası önünde buluşma çağrısı yaptı.

Gazetemiz adına açıklama yapan yazarımız Ayşe Yıldırım ise gazetenin bugüne dek çok sayıda baskı, soruşturma ve davalarla karşı karşıya bırakıldığını belirterek, “Hiçbirinde boyun eğmedik. Hep şunu söyledik ‘Biz Cumhuriyet’iz boyun eğmeyiz’. Bu kez de yine aynı şeyi yapacağız. Bu, Cumhuriyet gazetesine yönelik darbe girişimidir diyeceğim ama sadece Cumhuriyet gazetesine yönelik değil halkın haber alma hakkına yönelik darbe girişimidir” dedi.

HDP’den açıklama

HDP milletvekili Garo Paylan ile HDP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş da birer açıklama yaptı. Gazetenin dünkü sayısını gösteren Erbaş, operasyonun neden yapıldığını bu manşetin açık bir şekilde gösterdiğini belirtti. HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da “Bugün hala evlerinde oturanlar ve ona dokunulmayacağını sananlar yanılıyorlar. Sıranın sana gelmemesi için tek yol faşizme karşı omuz omuza mücadele etmektir” dedi.

‘Bıçak kemiğe dayandı’

KESK, DİSK, TMMOB, TTB, TGS, DİSK Basın İş, ÇGD, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) üyeleri de akşam saatlerinde gazete binası önüne geldi. Basın çalışanları, sabaha kadar gazetenin önünde nöbet tutma kararı aldı. Gazete önünde konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırıları kınadıklarını kaydederek, “Cumhuriyet Gazetesi tarihe darbelere karşı mücadeleyle, FETÖ ile yaptığı haberlerle geçmiştir. Yarın herkes bir Cumhuriyet alacak” dedi. Emek ve meslek örgütleri adına söz alan Sevtap Akdağ ise “Cumhuriyet Gazetesi bizim sesimizdir. Artık bıçak kemiğe dayandı. Boyun eğdiremeyeceksiniz, sindiremeyeceksiniz, biat ettiremeyeceksiniz” diye konuştu.

Kitap okuma eylemi

Gazete binası önüne gelen bir grup genç de gazete ve kitap okuma eylemi yaptı. Gazetenin önündeki yola oturan gençler, Cumhuriyet ve kitap okudular.

Cumhuriyet Gazetesi'ne desteğe gelen öğrenciler serbest bırakıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler