AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye İlerleme Raporu'yla ilgili ilk açıklama

AB Bakanı Ömer Çelik, AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'na iklişkin açıklama yaptı.

Yayınlanma: 09.11.2016 - 16:09
Abone Ol google-news
 
AB, Türkiye ile ilgili olarak bugün yayımladığı ilerleme raporunda 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve diğer temel demokratik standartlar konusunda geriye gidiş olduğunun altını çizdi.

AB Bakanı Ömer Çelik, rapordaki eleştirileri 'haksız ve gerçeklikten uzak' olarak değerlendirdi. Çelik, AB'nin 15 Temmuz darbe girişimini doğru değerlendiremediğini idda ederek "Bütün yükümlülüklerimize bağlıyız. Hiç kimse terörle mücadelede attığımız adımları hukuka aykırı bulamaz. AİHM içtihatlarına uygun yürütülüyor" dedi.

Tutuklanan HDP Eş Genel Başkanları ve milletgvekillerinin durumunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne uyduğunu belirten Çelik, "Gazeteci yazar akademisyen diyorlar. Sırf bu kimliklere sahip oldukları için dokunulmazlık vermemizi istiyorlar. HDP milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin de gerçek bir değerlendirme yapamıyorlar.  Ttutuklamalar AİHM içtihatlarına uygun" diye konuştu.

Çelik2in açıklamalarınndan öne çıkan bölümler şöyle:

Raporların eleştirel olması doğaldır. Eğer objektif bir dille yazılmışsa biz her zaman bunlardan yararlandık. Yapıcı eleştirileri değerlendiririz.

Objektif değerlendirmelerden uzak bölümler var. Raporun değerlendirme dönemine giren son 1 yıl, ülkemiz için dünyanın hiç bir yerinde görülmeyen bir dönem yaşandı.

AB sadece bildiri yayınlayan bir kurum oldu. Rapor yapıcı ve yol gösterici olmaktan uzak.

Raporda darbe girişiminin kınanmasını olumlu buluyoruz. Fakat bu darbe girişiminin arkasındaki örgütle yapılan mücadeleyi anlayamadıklarını görüyoruz.

AB kurumlarına FETÖ'yü anlatmaya devam edeceğiz. Gayretlerimizi sürdüreceğiz.

Bütün yükümlülüklerimize bağlıyız. Hiç kimse terörle mücadelede attığımız adımları hukuka aykırı bulamaz. AİHM içtihatlarına uygun yürütülüyor.

Raporda son yıllardaki reformlardan iyi bahsediliyor. Fakat raporların gerçekçi olmayan yanları da var.

Gazeteci yazar akademisyen diyorlar. Sırf bu kimliklere sahip oldukları için dokunulmazlık vermemizi istiyorlar.

HDP milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin de gerçek bir değerlendirme yapamıyorlar.  Ttutuklamalar AİHM içtihatlarına uygun.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler