Evren’in izinde

Taksim’de 1 Mayıs basın açıklamasına bile müdahale edildi. En son 12 Eylül’de olmuştu.

Yayınlanma: 21.04.2014 - 21:15
Abone Ol google-news

1 Mayıs Tertip Komitesi’nin Gezi Parkı merdivenlerinde gerçekleştirmek istediği 1 Mayıs kutlama çağrısına polis izin vermedi. Basın açıklamasına müdahale eden polis, emek örgütlerinin temsilcilerini biber gazı ve kalkanlarla Hill Otel önüne uzaklaştırdı. Aralarında bir İngiliz turistin de bulunduğu 13 kişi polislerce gözaltına alınırken, sıkılan biber gazından etkilenen bir gazeteci de sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. DİSK’in 1 Mayıs gündemiyle gerçekleştirdiği Marmara Bölge Temsilciler Kurulu toplantısında ise emekçilere bir kez daha 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama çağrısı yapıldı.

DİSK tarafından dün Taksim Hill Otel’de 1 Mayıs gündemli Marmara Bölge Temsilciler Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko “Biz mitinglerimizi Yenikapı’da, Maltepe’de ve Kadıköy’de yapabiliriz ama 1 Mayıs miting değildir. Birlik mücadele ve dayanışma günüdür. Biz 1 Mayıs 1977’de yitirdiğimiz 37 kardeşimizin katilleri bulunana kadar her yıl 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız” dedi. Sokakların demokrasinin bir gereği olduğunu kaydeden Beko, “Biz son ana kadar gerekli görüşmeleri yaparak Taksim’in açılması konusunda barışçıl girişimlerimizi sürdüreceğiz. DİSK’in hedefi, insanca yaşam ve insanca düzen için, parasız eğitim, parasız sağlık, işçilerin, emekçilerin ve ezilenlerin birliği için mücadele etmektir. Biz başta 1 Mayıs 1977 olmak üzere Gezi Direnişi’nde kaybettiğimiz çocuklarımıza sahip çıkmak adına mücadele alanı olarak 1 Mayıs’ta kararlıyız” diye konuştu.

Gezi Parkı’na yaklaştırmadılar

Marmara Bölge Temsilciler Kurulu toplantısının ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri Gezi Parkı merdivenlerinde 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama yönünde çağrı yaparak basın açıklaması yapmak istedi. Otelden emekçilerin çıkmasına izin vermeyen polis, yoğun güvenlik önlemi alarak Gezi Parkı’na girişe izin vermedi. Emekçiler duruma tepki göstererek “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız” sloganı atarak açıklamada ısrar etti. Bunun üzerine polis kalkanlarla kalabalığı otel önünde sıkıştırarak biber gazı sıktı. Dağılan gruptan bazıları gözaltına alınırken, diğerleri otele girerek polis şiddetinden korunmaya çalıştı. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu otel önüne çıkarak basın açıklamasını okumaya başladığında polis bir kez daha biber gazı ve kalkanlarla sert şekilde müdahale etti. Bunun üzerine Kani Beko otel girişinde polisin saldırısını kınayarak “Ne olursa olsun 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız. Devlet terörünü kınıyoruz. İktidarın polisi basın açıklaması yapmamıza bile tahammül edemiyor. Hükümeti bir an önce AİHM kararına saygı duymaya çağırıyoruz. 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşanacakların sorumlusu İstanbul Valisi, İçişleri Bakanı ve Başbakan’dır. Biz bir kuşun kanadının dahi kırılmasını istemiyoruz. 1 Mayıs’ı şenlik havasında kutlamak istiyoruz” dedi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen de polisin suç işlediğini savunarak “Polis biber gazı sıkarak suç işlemektedir. Burada bizim demokratik hakkımız engellenmiştir. Bizden korkuyorsunuz, korkmaya da devam edin. Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlamaya devam edeceğiz” diye konuştu. Bu arada emek örgütlerinin eylemine CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de destek verdi.

TÜRK-İŞ KADIKÖY'DE KARARLI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler