Adana Aladağ'da kız yurdunda yangın faciası: 11 öğrenci ve bir görevli yaşamını yitirdi, 22 yaralı

Adana'nın Aladağ ilçesine bağlı Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda yangın çıktı. Adana'nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11'i öğrenci 12 kişi yaşamını yitirdi, 22 öğrenci yaralandı. Yangını elektrik panosundan çıktığı anlaşıldı. Ölen çocukların cesetleri birbirlerine sarılı bulundu. Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yurdun yangın merdiveni kapısının kilitli olduğunu, öğrencilerin bu nedenle kaçamadığını açıkladı.

Yayınlanma: 29.11.2016 - 20:20
Abone Ol google-news

<video:637868>

 

Adana'nın Aladağ ilçesinde bulunan Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta öğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda yangın çıktı. Faciada 11 öğrenci ve 1 gözetmen öldü.

Adana'da kız yurdunda yangın faciası! İşte gün ağarınca ortaya çıkan dehşetin boyutu

Adana'nın Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesi'nde bulunan ilçesinde bulunan Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam 19.30 sıralarında yangın çıktı. Faciada 11'i orta öğretim öğrencisi biri gözetmen 12 kişi yaşamını yitirdi. 

İtfaiyenin müdahale ettiği yangında 3 katlı binanın ahşap olan son katı alevlere teslim oldu. Çatının ahşap olması ve yerlerin halıfleksle kaplı olması yangının şiddetini artırdı. Alevler bir anda binayı sararken içeride bulunan bazı öğrenciler korku içerisinde camlardan atlayarak canlarını kurtardı. Yaşamını yitiren öğrencilerin cesetleri yangın merdiveninin önünde üst üste bulundu. Yurtta 34 öğrencinin kaldığı belirtildi.

Aladağ'daki yangının bilirkişi raporu tamamlandı. Yurt yangının elektrik panosunun eski olmasından kaynaklandığı belirtildi.

Hayatını kaybedenlerin isimleri açıklandı

Aladağ'da özel kız yurdunda dün akşam faciayla sonuçlanan yangının, binanın elektrik tesisatından çıktığı belirtilirken, faciadan yaralı kurtulan bir kız öğrenci, "Alt katta bulaşık yıkıyorduk. Arkadaşımın elini elektrik geldi. Çıtır çıtır bir ses çıktı. Sonra yangın çıktı" dedi.

Yurt yangınında hayatını kaybeden eğitmen ve öğrencilerin kimlikleri belli oldu, ancak cesetlerin bir kısmının teşhisi ancak DNA testi ile kesinleşecek. Ölenlerin arasında yurt müdürü C.G.'nin 4 yaşındaki kızının da olduğu belirtildi. Faciada ölen 12 kişinin isimleri şöyle:

Eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürünün kızı Sare Betül Genç, 8'inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7'nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6'ıncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5'inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Ağdoğdu ile Cennet Karataş.

OTOPSİ TAMAMLANDI

Adana Adli Tıp Kurumu'nda gece boyunca yapılan otopsi işlemleri tamamlandı. Ailelerden alınan kan ve doku örnekleri, cesetlerden alınan parçalara DNA testi yapıldı. Adli Tıp Kurumu ölenlerin kimliklerini teslim etti.

MÜDÜR GÖZALTINDA

Aladağ'da 12 canın gittiği 22 kişin yaralandığı faciaya dönüşen yangınla ilgili adli, idari ve teknik olmak üzere 3 koldan soruşturma başlatıldı.

İlçeye en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yangının çıkış nedeninin ortaya çıkarılması ve sorumlular hakkında 'taksirle ölüme sebebiyet' vermek suçlarından soruşturma başlatıldı. Yurt Müdürü Cumali Genç gözaltına alındı.

Ahşap kaplama yangının hızla yayılmasına neden oldu

Yangının hızla yayılmasında binanın ahşap kaplamasından kaynaklandığı belirtildi.Çıkan yangında ilk belirlemelere göre binanın ikinci ve üçüncü katlarında alevlerin arasında kalan 11'i öğrenci 12 kişi yaşamını yitirdi. Dumandan zehirlenen ve pencerelerden atlamaları sonucu vucutlarında kırıklar olan 22 öğrenci de hastanelerde tedavi altına alındı.

Aladağ Belediye Başkanı'ndan açıklama

Olaydan kısa süre sonra açıklama yapan Aladağ İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Alpgedik, yangının zemin katta çıktığını, kısa sürede alevlerin yükseldiğini, üçüncü kat ahşap olduğu için yangının büyüdüğünü söyledi. Ahşap katın yanması ile çatının da tamamen çöktüğü belirtildi


Çocuklar kaçamadı! Yangın merdiveni kilitliymiş

Aladağ'da 12 kişinin öldüğü kız yurdu faciasının nedeni ortaya çıktı.. Bir gün önce değiştirilmiş

Vali ölen yok demişti!

Adana Valisi Mahmut Demirtaş olayla ilgili yaptığı ilk açıklamada,  28 öğrencinin kaldığını söyledi. Bu öğrencilerden olay sırasında yaralananlar olduğunu söylemişti. Demirtaş, "Olayda ilk belirlemelere göre 13 öğrencimiz yaralandı. İlk tespitlere göre yangında ölen yok. Öğrencilerimizden bazıları dumandan etkilenmiş, kiminde kaçarken meydana gelen kırıklar var. Yaralılar hastanelerde tedavi altına alındı" dedi. Fakat Vali'nin açıklamasından çok kısa bir süre sonra 8 öğrencinin yaşamını yitirdiği bilgisi geldi. Vali Demirtaş'ın yurtta kalan öğrenci sayısını bilmemesi ve ölen olmadığını söylemesi tepkilere neden oldu.

Adana Valisi Demirtaş daha sonra yaptığı açıklamada 11'i öğrenci biri görevli 12 kişinin yaşamını yitirdiğini, 22 kişinin yaralandığını açıkladı.

Adana Valisi'nden yangın faciasıyla ilgili açıklama VİDEO 

Prof. Arı’dan 11 öğrencinin öldüğü yurt yangınına yorum: Kader sonuçta VİDEO 

'TARİKAT BAĞI' İDDİASI

Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nun, "Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği" isimli kuruluşun, Süleymancılarla tarikatına bağlantılı olduğu belirtildi.

'BURASI SÜLEYMANCILARIN YURDU'

Adana'nın Aladağ ilçesindeki öğrenci yurdunda çıkan yangına olay yerinde kızının akıbetinden haber alamayan bir öğrenci velisi, "Burası Süleymancıların yurdu. Devlet yurdunu yıktılar, çocuklarımızı buraya yerleştirdiler" diye isyan etti..

CEMAAT YURTLARINA GİTMELERİ ZORLANMIŞ

Yanan yurtta inceleme yapan Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Balık, devlet yurdunun büyütülmesi için yıkıldığını, bu yüzden kız çocuklarının cemaat yurtlarına gitmeye zorlandığını, bu tür yurtların ülkenin bir çok yöresinde faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Bazı öğrencilerin yakınları da 'Süleymancı' olarak bilinen bir cemaat mensuplarının öncülüğünde kurulan derneğe ait yurdun ilçedeki tek seçenek olmasından yakındı.

AYNI TARİKATIN KURAN KURSUNDA 18 KIZ ÖĞRENCİ ÖLMÜŞTÜ

Yine Süleymancılar tarikatına ait olan bir Kuran kursunda 18 kız öğrenci hayatını kaybetmişti. Konya'daki Kuran kursu, 1 Ağustos 2008 tarihinde gaz sıkışmasıyla sebebiyle patlayarak çökmüş, 18 kişi ölmüş, 30'a yakın kişi yaralanmıştı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI VEYSİ KAYNAK SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Gece saatlerinde Adana'ya gelen, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adana'da 12 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasına dair bölgede gazetecilerin sorularına yanıt vermekten kaçındı. 

Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Aladağ ilçesinde yangının çıktığı öğrenci yurdunda incelemelerde bulundu, Vali Mahmut Demirtaş'tan bilgi aldı.

Aladağ'daki facia soruldu, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yanıtsız bıraktı - VİDEO


Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaynak, Bakanlar Soylu ve Kaya ile milletvekilleriyle olay yerini gördüklerini belirterek "Henüz bir şey söyleyecek durumda değiliz. Brifing alacağız. İhtiyaç olursa bilgi veririz." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Yangın merdiveninin kapısının kilitli olduğuna" dair iddiaları hatırlatması üzerine Kaynak, "Arkadaşlar söylediğim gibi sizin televizyonlarda verdiğinizden daha fazla bir bilgi şu anda verecek durumda değiliz. Valimizle, itfaiye dairesiyle diğer arkadaşlarla görüşeceğiz, tabii ki bir ilk durum tespiti yapmaya gayret edeceğiz." ifadesini kullandı.
 

YANGININ ELEKTRİK PANOSUNDAN ÇIKTIĞI ANLAŞILIYOR

Adana İtfaiye Daire Başkanı Fatih Durukan, Aladağ İlçesi'nde özel kız öğrenci yurdunda çıkan, 12 kişinin öldüğü, 22 kişinin de yaralandığı yangının çıkış nedeninin ilk belirlemelere göre elektrik panosundan çıktığını söyledi. Binanın ahşapla, yerlerin de halıyla kaplı olması nedeniyle yangının kısa sürede büyüyüp üst katları sardığı ifade edildi.

BAKANLAR TAZİYE ZİYARETİNDE

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Adana Valisi Mahmut Demirtaş, yangında hayatını kaybeden öğrencilerden Sema Nur Aydoğdu'nun ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Baba Ali Aydoğdu, ziyaret sırasında hıçkırıklarla ağladı.

FEVZİOĞLU: YURT MESELESİ EL BİRLİĞİYLE ÇÖZÜLMELİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu ile Adana Baro Başkanı Veli Küçük, Aladağ İlçesi'ne gelerek yanan yurt binasında inceleme yaptı. Metin Fevzioğlu, binaya ilk bakışta bile pek çok sıkıntı olduğunun görüldüğünü söyledi.

İlçede devlete ait yurdun yenilenmek üzere yıkıldığını ve öğrencilerin bu özel yurda gönderildiği bilgilerine değinen Feyzioğlu, şunları söyledi:

"Burada bir devlet yurdu varken, o devlet yurdu büyütülmek, yenilenmek için yıkılabilir ama çocukları özel yurtlara sevk etmek bir alternatif olmamalı. Yani devlet, devlet yurdundan çocuğu çıkarıp özel yurtlara vermemeli, veremez. Bunlar neticede 11-12 yaşında yavrular. Devlete emanetler. Devlete emanet yurtlara alıp da özel yurtlara veremezsiniz. Öyle olursa işte böyle rezalet olur. Bu işe partiler üstü yaklaşmak, çözmek lazım. Devletin siyasi parti gözlükleri olmadan el atması lazım. Ortaöğretimde anlaşılan o ki özel yurt olmamalı. Aksi takdirde ne güvenliklerini sağlayabiliyorsunuz ne de istismarı önleyebiliyorsunuz ne de beyinlerinin yıkanmasını önleyebilirsiniz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler