Aladağ faciasında skandal bilgiler... Çocukları ölüme terk etmişler

CHP’liler faciaya bir dizi ihmalin neden olduğunu belirtti. 30’dan fazla öğrencinin kaldığı yurtta yangın sırasında sadece iki görevli olduğu, öğrencileri yönlendirecek eğitimli bir görevlinin bulunmadığı ifade edildi. CHP’li Türkmen, “AKP artık bu eğitim politikasından vazgeçmeli. Devlet, asıl görevi olan eğitimi hiçbir derneğe ve vakfa devretmemeli” dedi.

Yayınlanma: 01.12.2016 - 05:07
Abone Ol google-news
<video:637868>

Türkiye’yi yasa boğan Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan özel yurttaki yangın faciasında öğrencilerin ölüme terk edildiği anlaşıldı. Olay sırasında yurtta ölen görevli dahil 2 kişinin bulunduğu belirtildi. 30’un üzerinde öğrencinin bulunduğu yurtta, yangına müdahale edecek eğitimli bir görevlinin olmadığı ortaya çıktı.

Adana’ya 90 km. uzaklıkta, Toros’ların eteğinde kurulmuş olan Aladağ’dayız. Yangının üzerinden 12 saat geçmiş. Yurt binası önünde sadece gazeteciler bekliyor. Bahçedeki kulübede birkaç polis ve görevli var. Gündüz yurda gelen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, binanın etrafında tur attıktan sonra, basına açıklama yapıp, ilçeyi terk etmiş. Olası gösterileri dağıtmak için TOMA hazır bekletiliyor.

12 canın ölümüne götüren süreçte şu ihmaller zinciri göze çarptı:

* 2 yıl önce yıkılan devlet yurdunun yerine yenisi yapılmadı. Bu da yoksul öğrencileri tarikat yurduna itti.

* Yanan yurdun zemini tahta parke, üzerinin halı olması yangının hızla binaya yayılmasında etkili oldu. 6 ay önce yapıldığı belirtilen denetimlerde bu durumla ilgili bir tespit yapılmaması soru işareti yarattı.

* Yangın başladığında olaya müdahale edecek yeterli personel ve yangın söndürücü ekipman yoktu.

* Yangında öğrencileri tahliye edecek bir plan yapılmadı.

* Binanın üst katına kaçan öğrencilerin burada ölmesi, merdivenlerin kilitli olduğu tezini güçlendirdi.

CHP Milletvekili Elif Doğan Türkmen’in verdiği bilgiye göre söz konusu yurt binası, 1975’te inşaa edilmiş. Binanın tapusu ancak 1980’de alınmış. Türkmen, devlet yurdunun yıkılıp yerine yenisinin yapılmamasını Aladağ Kaymakamı’na iletirken, Kaymakam “ihaleye çıkıldı” yanıtını vermiş. Ancak eski CHP ilçe başkanı, yurdun hafriyatının daha yeni kaldırıldığını belirtince kaymakam, “Onu bilmiyorum” demekle yetinmiş. Türkmen, yangın çıkan özel yurdun yönetmeliğe aykırı olduğunu belirtirken şunları kaydetti: “Yönetmeliğe göre ilk öğretim öğrencileri için devlet yurt açabilir. Özel yurtlarda ortaöğretim kontenjanında boşluk olursa ilköğretim öğrencileri de kalır. Oysa yanan yurtta bir tane bile ortaöğretim çocuğu yok. AKP, artık bu eğitim politikasından vazgeçmeli. Devlet, asıl kendi görevi olan eğitim hakkını hiçbir dernek ve vakfa devretmemeli.” Yaralı öğrenciler ile görüşen CHP Milletvekili İbrahim Özdiş “Çamaşırları öğrencilere yıkattırıyorlar, temizliği bunlara yaptırıyorlar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler