Çamkoru’da kayak

Bulgaristan’da Borovest ucuz konaklama imkânıyla Türkleri ağırlıyor.

Yayınlanma: 27.12.2016 - 19:17
Abone Ol google-news

Başkent Sofya’ya 70 kilometre uzaklıkta Rila Dağları’ndayız. 19’uncu yüzyılda Bulgar çarının av bölgesi olarak kurulmuş. Ülkenin en eski kış tatil beldesi diye biliniyor. Adını, barındırdığı çam ağaçlarının sıklığından alıyor: Eski adı Çamkoria, yani Çamkoru... Bugünkü adıyla “Borovets...”

Şimdilerde olimpik standartlarda 58 kilometreyi bulan pistleriyle Borovets, yükselen dolar kuruna karşın ucuz konaklama imkânlarıyla Türkleri cezbediyor. Kış turizmi için Avrupa’nın en ucuz kayak merkezlerine sahip Bulgaristan, Türk kayakseverler için gözde olmayı sürdürüyor. Türkiye’deki kayak merkezlerinin konaklama, ekipman ve ski pass’larda kısıtlı potansiyeli yüzünden fiyatların yüksek olması Türk kayakseverleri komşu ülke Bulgaristan’daki kayak merkezlerine yönlendiriyor.

12 kayak merkezi var

Bulgaristan’da uluslararası standartlarda 12 kayak merkezi bulunuyor. Ancak yabancı turistler ve Türk kayakçılar, pistleri ve uygun otel fiyatlarından dolayı Bansko, Pamporovo’yı tercih ediyor. Son dönemde ise hem karayolu hem de havayolu ulaşımıyla avantaj sağlayan ve otellerin yanı başındaki pistlerde sıra bekleme çilesinin yaşanmadığı Borovets ön plana çıkıyor. Olimpiyat oyunları düzenlenmek maksadıyla geliştirilen Borovets pistleri günümüzde toplam 58 km uzunluğa sahip. 15 ayrı lift (1 gondol, 2 telesiyej, 12 teleski) ile sıra beklemeden kolayca ulaşabilme imkânı var. 1981 ve 1984 yılları arasında Alpler Dünya Kupası Kayak turnuvalarına ev sahipliği yapan Borovets, aynı zamanda dünyanın en iyi biathlon pistlerine sahip.

Otobüs ya da uçakla...

İstanbul’dan Borovets’e 7-8 saatlik otobüs yolculuğu ile ulaşmak mümkün. Ancak asıl avantaj hava ulaşımında. İstanbul, Sofya arası uçakla 45 dakika. Havaalanından çıktıktan sonra da yarım saat arayla kalkan minibüsler ya da otel transferi sayesinde bir bir buçuk saat içinde kayak merkezine ulaşılabiliyor. Kısacası İstanbul’dan iki buçuk saat gibi kısa bir sürede kayak pistine adım atabiliyorsunuz. Tabii buna havalimanlarındaki beklemeleri dahil etmedik.

Türkiye’den 7 bin 286 kişi

Borovets’e 2015’te 4 bin 400 civarında Türk turist gelmiş. 2016’da ise bu rakam hemen hemen ikiye katlanarak 7 bin 286’ya ulaşmış. Bu yılki hedef ise yine yüzde 100 artışla 10 binin üzerine çıkarmak. Borovets’te yarım pansiyon oda fiyatları kişi başı 30 Avro’dan başlıyor. Pist kullanım bedelleri yarım gün, tek seferlik, çocuklara ayrı ve 65 yaş üzeri gibi alternatif paketlerle sunuluyor. Çocuklu aileler için de rahatça kayak yapabilmeleri için kreş hizmeti veriliyor.

EN ÇOK İNGİLİZLER GELİYOR

Borovets’te 56 turistik tesis var. Toplam yatak kapasitesi ise 8 bin 650. Borovets’i 2015 yılında 170 bin kişi ziyaret etmiş. Bölgeye en çok İngilizler geliyor. Onları bölge ülkeleri olan Yunanistan, Sırbistan ve Makedonya takip ediyor. Kayak merkezinin en büyük tesisi olan Rila Hotel Borovets, pistlerin hemen sonunda bulunuyor. Teleferiğe 200, gondola 50 metre uzaklıktaki otelde spa, Türk hamamı, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, restoran ve eğlence kulüplerinin yanı sıra dağ rehberleri ile yürüyüş turuna katılabilir dağ bisikleti, binicilik veya balık tutma gibi etkinlikler de yapabilirsiniz.

Balkanlar’la buluşturdu

Gebze’de 1997 yılında kurulan Koşukavak Turizm, Balkan coğrafyasında adı en çok duyulan Türk firmalarından biri. Son bir yıl içinde 45 bin Türk’ü Balkanlar’la buluşturan Koşukavak Turizm, ayrıca 70 kilometrelik Bulgaristan’ın en uzun pistlerini barındıran Bansko ve Avrupa’daki en temiz ikinci havaya sahip Pamporovo’ya da turlar düzenliyor.

Osmanlı mirası

Borovets’e en yakın yerleşim birimi olan Samokov, muhteşem bir kültür mirası barındırıyor. Birinci Dünya Savaşı’nda bölgede tek kurşun dahi atılmadan geçtiği için kentteki Osmanlı mimarisi yapılar günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. Yaralanmalara karşı kayak merkezinde 24 saat tam donanımlı sağlık ekibi bekliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler