Ferhat Encü cezaevinden duruşmaya katıldı: Meclis’te olmayalım diye burada rehin tutuluyoruz

“Silahlı terör örgütü üyeliği ” iddiasıyla hakkında açılan davada ifade veren HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, “KHK ile kapatılan Roboski-Derneği ve milletvekili olduğum HDP’ye üyeyim. Bunların dışında hiçbir üyeliğim yoktur” dedi. Encü, duruşmaya Kocaeli Kandıra Cezaevi'nden SEGBİS yöntemi ile katılırken, avukatlarınnı tahliye talebi reddedildi ve duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Yayınlanma: 18.01.2017 - 15:25
Abone Ol google-news

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü hakkında “silahlı terör örgütü üyeliği” iddasıyla  açılan davaya dün Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Encü’nün yakınları, Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 kişinin aileleri de duruşmayı izlemek için adliyeye gelirken, Şırnak adliyesi önünde yoğun güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. HDP’li Encü, duruşmaya  tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden Sesli ve Görüntülü Bilgi İletişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.  

İddianaedeki tarih yanlışını düzeltti

İddianamede kendisi hakkında 4 Kasım günü gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldığıın yazdığını ancak kendisinin 3 Kasım’ı 4 Kasım’a bağlayan gece saat 01.00’de gözaltına alındığına dikkat çeken Encü, “Gözaltı işlemini uygulamak için 3 Kasım’ı 4 Kasım gecesine bağlanırken saat 01.00’de kaldığım eve gelinmiştir. Hakkımdaki gözaltı ve yakalama kararının 4 Kasım günü alınmış olması mümkün değildir. Eve geldiklerinde kararı görmek istedik. Karar tarihi 3 Kasım 2016 idi. Bundan çok eminim çünkü o gün sabah diplomatik pasaportuma da el konulmuştu” dedi. 

İddianamede sürreal bir kurgu yaratılmış

Yüzde 85 oyla milletvekili seçildiğine dikkat çeken Encü,  “Bu dosyada birbiriyle hiçbir ilgisi olmayan beş ayrı fezleke birleştirilmiş ve sürreal bir kurgu yaratılmıştır. Bu sürreal kurguda benim propaganda sınırını aşmak suretiyle örgüt üyesi olduğum iddia edilmektedir. Savcı, bakmış bakmış sonunda, ‘Sen o kadar çok propaganda yaptın ki artık terör örgütü üyesisin’ demiştir. Bu, sadece ve sadece savcının kendi yorumudur. Bu konuda somut hiçbir delil yoktur. Savcı bu sonuca ulaşırken benim özgür bir irademin olduğunu, muhakeme yeteneğimin olduğunu, kendi kararlarımı alabilecek yetişkin bir birey olduğumu hiç düşünmemiştir. Benim varlığımı hiçe sayıp bana sen örgüt üyesisin demiştir. Ben kendi özgür irademle şimdi KHK ile kapatılan Roboski-Derneği ve milletvekili olduğum HDP’ye üyeyim. Bunların dışında hiçbir üyeliğim yoktur” diye konuştu.

Muhalefet yapmayalım diye tutukluyuz

Dokunulmazlıklarının sürdüğünü vurgulayan Encü, “Milletvekili sıfatı ile karşınızdayım. Tutuklu eş genel başkanlarımız, grup başkanvekillerimiz ve milletvekili arkadaşlarımla birlikte burada değil, Meclis’te olmamız gerekmektedir. Ancak bizler, Meclis’te olmayalım, bir bütün olarak muhalefet yapmayalım diye burada rehin tutuluyoruz. Yaptığımız güçlü muhalefet nedeniyle buradayız. Siyasetçilerin siyaset arenasındaki muhatapları yine siyasetçilerdir. Bu ülkenin en temel meselesinin siyasal düzeyde ve siyaset kurumu aracılığıyla çözülmesi gerekirken yargı kurumuna havale edilmesi sorunu çözmeye değil, daha da içinden çıkılmaz bir hal almasına hizmet etmektedir. Dokunulmazlığımın kaldırılması, gözaltına alınmam ve tutuklanmam siyasi bir karara dayanıyor. Bu nedenle adil yargılanmadığıma inanıyorum” dedi.

TAHLİYE TALEBİNE RET

Duruşmada Encü ile aynı parelelde savunma yapan avukatların tahliye talepleri reddedilirken, duruşma ertelendi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler