Rusya ile tatlı sert

Ankara’dan Moskova’ya YPG armalı askerler ve açılan ateşe ‘ölçülü’ tepki gösterdi.

Yayınlanma: 23.03.2017 - 20:24
Abone Ol google-news

Türkiye’nin terörist olarak tanımladığı PYD/YPG ile Suriye’de yaptığı işbirliğini gizlemeyen Rusya’nın Afrin bölgesinde konuşlanmasının ve Rus generalin YPG armasıyla görüntülenmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı Rus Maslahatgüzarı, PYD/YPG bölgesinden açılan ateş nedeniyle Dışişleri’ne çağırdı. Dışişleri Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, PYD/PKK bölgesinden açılan ateşle bir askerin şehit olması üzerine Rusya Maslahatgüzarı Sergey Panov’ın bakanlığa çağrıldığını belirtirken benzer bir olayın tekrarı halinde Türkiye’nin misliyle mukabele edileceğinin aktarıldığını söyledi. Müftüoğlu, Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında şu mesajları verdi: “Kendisine öncelikle bu olaydan duyduğumuz ciddi rahatsızlık iletildi. Buna karşılık verildiği, bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiği, eğer yaşanırsa buna (PYD/YPG) misliyle mukabele edileceği kendisine aktarıldı. YPG-PYD kontrolünde olduğu söylenen bir bölgeden Türkiye’ye yönelik bir saldırı söz konusu. Ancak Rusya ile varılan anlaşma çerçevesinde bu bölgedeki ihlalleri izlemeden Rusya sorumlu olduğu için Rus Maslahatgüzarı çağrıldı ve bu hususlar kendisine aktarıldı. Rus Maslahatgüzarın gelmesi vesilesiyle Afrin’de Rus askeri unsurlarının yer almasına ilişkin husus hakkında görüşlerimiz tekrar aktarıldı.”

Afrin’de konuşlanma farklı

Sözcü, Suriye’de varılan ateşkes mutabakatında Türkiye’nin PYD/YPG’yi hariç tuttuğunun anımsatılarak “Açıklamalarınızdan YPG/PYD’nin ateşkes sürecine dahil olduğunu anlayabilir miyiz” sorusuna izleme mekanizması çerçevesinde geçen yılın sonunda varılan anlaşmanın unsurlarının halen geçerli olduğunu belirtti. Müftüoğlu, “Afrin’de konuşlanmayı farklı bir şekilde yorumlamamak gerektiği düşüncesindeyim. Dolayısıyla halen 2016 yılının sonundaki anlaşmanın unsurlarının geçerli olduğunu kabul etmek zorundayız” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Türk yetkililerin Rus makamlara dile getirdiği Moskova’daki PYD ofisinin kapanması konusunda da Mütfüoğlu, Rusya ile PYD-YPG, terör örgütü PKK ile bağlantılı her türlü terörist örgüt ve uzantısına ilişkin görüşleri her düzeyde paylaştıkları yanıtını verdi. Sözcü, “Bu husus bilinen bir gerçektir. Oradaki ofisin kapatılması konusunda Rusya’dan adım atmasını bekliyoruz” dedi.

Arma rahatsızlığı

Rusya’nın Afrin’e konuşlandırdığı birliğin komutanı Tümgeneral Andrey Volkov’un Nevroz kutlamaları sırasında koluna taktığı YPG armasına ilişkin fotoğrafların anımsatılması üzerine de Müftüoğlu, söz konusu fotoğrafların hoş olmadığını belirterek “Biz, YPG-PYD’nin ne olduğunu tüm ortaklarımıza her görüşmede anlatıyoruz, onların gerçek yüzünü, bir terör örgütü ve uzantısı olduğunu aktarıyoruz. Hassasiyetimizi biliyorlar ve bu hassasiyetlerimizi muhafaza ediyoruz. Bu hassasiyetlerimizin özellikle dikkate alınması bizim beklentimizdir” ifadelerini kullandı. Ancak Sözcü bunun maslahatgüzara yönelik çağrıda dile getirilip getirilmediğine değinmedi.

Moskova’da terör toplantısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya Maslahatgüzarı’nın “Suriye krizinin bir hayli zor olan çözümünü tartışmak üzere davet edildiğini” savundu. Sözcü Zaharova, haftalık basın toplantısında 29 Mart’ta Moskova’da, Rus ve Türk dışişleri bakanlıkları arasında terör ve organize suçlarla mücadelenin tartışılacağı bir toplantı yapılacağını belirterek Rus heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov’un başkanlık etmesinin planlandığını belirtti. Bu arada Zaharova, Rusya’nın Ankara’daki geçici maslahatgüzarı Sergey Panov’un Türk Dışişleri’ne davet edildiğini doğruladı. Zaharova şunları söyledi: “Geçici maslahatgüzar Sergey Panov, Türk meslektaşlarımız tarafından Suriye krizinin bir hayli zor olan çözümünü tartışmak üzere davet edildi. Bilindiği gibi, Türkiye, Suriye’deki çözüm sürecindeki ana partnerlerimizden biri.” Zaharova, Rus maslahatgüzarın Türk Dışişleri’ne çağrılmasının bir Türk askerinin ölümüyle ilgili olup olmadığı sorusu karşısındaysa, “Askeri alanla ilgili soruları Rusya Savunma Bakanlığı’na yöneltmelisiniz” yanıtını verdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler