Skandal yarattı

Danıştay töreninde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşmasına tahammül edemeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan salonu terk etti.

Yayınlanma: 10.05.2014 - 22:43
Abone Ol google-news

Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreni, eşine önce rastlanmamış bir olaya sahne oldu. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu konuşmasında Van depreminin ardından kurulan konteynır kentte yaşanan sorunlara değindi. Feyzioğlu’nun konuşmasının son bölümünde, nasıl bir cumhurbaşkanı istediğini söylediği sırada kendini daha fazla tutamayan Başbakan Tayyip Erdoğan, oturduğu yerden “Baştan aşağı yanlış konuşuyorsun. Böyle bir edepsizlik olmaz ki, edepsizlik yapıyorsun” diye bağırmaya başladı. Feyzioğlu’nun “Edepsizlik yapan ben değilim Sayın Başbakan” yanıtı üzerine ayağa kalkan Erdoğan’ı, kolundan tutan, telkin etmeye çalışan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de sakinleştiremedi. Elini kolunu sallayarak protestosunu sürdüren ve tepkisini yanındakilerle paylaşan Erdoğan, ardından “protokol kurallarını hiçe sayarak”, Gül ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’i “peşine takıp” salondan ayrıldı. Salonda bulunan izleyicilerin, hatta rahatsızlanan bir Danıştay üyesinin bile Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından bir süre salonda “hapsedilmesi” tepkiyle karşılandı. “Tepkiden ülkem adına üzüldüm” diyen Feyzioğlu, konuşmasının uzunluğu üzerinden yapılan eleştiriye de “Biz 7 gün 24 saat televizyonları her açışımızda kendilerini izliyoruz. Memlekette bunca hukuksuzluk olmasa konuşmam 5 dakika sürerdi” yanıtını verdi.

İşte Erdoğan'ı kızdıran konuşma - VİDEO

Danıştay töreninde Erdoğan kürsüye yürüdü - FOTO GALERİ

Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü töreni, unutulmayacak bir skandalla tarihe geçti. Törene ilk olarak Erdoğan geldi. Salona girerken Feyzioğlu ile de tokalaşan Erdoğan, daha sonra kendisine ayrılan yere geçti. Erdoğan ile Feyzioğlu, tokalaşırken, şakalaşıp birbirlerine gülümsedikleri kare, törenin en samimi anlarından biri olarak objektiflere yansıdı. Erdoğan’dan sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu salona girdi. Kılıçdaroğlu salona girdikten sonra Erdoğan ile birlikte ön sırada oturanlarla tokalaştı. Ancak iki liderin bir diyalog kurmaması dikkat çekti. Törene en son gelen Cumhurbaşkanı Gül de, protokolle tokalaştıktan sonra Erdoğan’ın yanındaki yerine oturdu.

 

‘Yargıç yandaş - karşıt olmaz’

İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra kürsüye çıkan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, “kuvvetler ayrılığı” vurgusu yaptığı konuşmasında özetle şunları söyledi: “Yargı kararlarına ve yargıçlara eleştiri getirilirken, yargı ve yargıçlar idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine sürekli engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemelidir.

Yargı sürecinin sağlıklı şekilde işleyebilmesi için bir taraftan yasama ve yürütme, yasal yetkilerini kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun kullanmalı, diğer taraftan yargıçlar da uygunsuz müdahalelerden kendilerini olabildiğince korumalı, bununla da yetinmeyip, iç dünyalardaki duygu ve düşüncelerin etkisinden uzak karar verebilmeyi başarmalıdırlar.”

 

‘Edepsizlik yapıyorsun’

Danıştay Başkanı’nın ardından Metin Feyzioğlu kürsüye geldi. Ancak Feyzioğlu’nun konuşmasının uzaması, Erdoğan’ı kızdırdı. Feyzioğlu, yaklaşık 45 dakika süren konuşmasının sonunda “Bitirdim, bitirdim, bitirdim... Ama şunu söylemeden bitirmeyeceğim” diyerek, son bölüme geçti.

Metin Feyzioğlu’nun nasıl bir Cumhurbaşkanı istediğini söylediği sırada kendini tutamayan Erdoğan, Feyzioğlu’nun konuşmasını “25 dakika Başkan konuşuyor, 1 saat sen konuşuyorsun” sözleriyle böldü. Bunun üzerine Feyzioğlu, “Kızmayın Sayın Başbakanım, güzel bir şey söylüyorum Sayın Başbakanım” ifadesini kullandı. “Neyi güzel konuşuyorsun canım?” diyen Erdoğan’a Feyzioğlu “Neyi yanlış söyledim sayın Başbakanım?” yanıtını verince, Erdoğan daha da sinirlenerek “Baştan aşağı yanlış konuşuyorsun. Böyle bir edepsizlik olmaz ki, edepsizlik yapıyorsun” dedi.

Feyzioğlu’nun “Edepsizlik yapan ben değilim Sayın Başbakan” sözleri üzerine de Erdoğan, “Sen kendin yapıyorsun. Yalan konuşuyorsun hep. Neanlatıyorsun? Van’da neler yapıldığından haberin var mı” diye sordu. Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili son sözlerini söyledikten sonra “Ben edepsizlik yapmadım. Kimseye de ‘edepsizlik yapıyorsun’ demeyi kendime yakıştırmam Sayın Başbakan” dedi. Başbakan Erdoğan’ın ayağa kalkarak, tepkisine devam etmesi üzerine Feyzioğlu, konuşmasının yapıcı olduğunu ve hakaret içermediğini savundu. Feyzioğlu’nun konuşmasını salonda bulunan bazı Danıştay mensupları alkışladı.

 

Gül'ün çabası yetersiz kaldı

Erdoğan’ın tepkisini yanındakilerle de paylaşarak, “Siyasi konuşuyorsun. Bu saygısızlıktır. Hukuksal bir hakkı da yok. Maalesef bir tüzük ile böyle bir şeyi sürdürebiliyor. Siyasi konuşma yapılıyor, böyle bir şey olabilir mi?” ifadesini kullanması üzerine Feyzioğlu, “Hiçbiri siyasi değildir. Hepsi anayasaya uygundur” yanıtını verdi. Başbakan Erdoğan da “Van ile ilgili anlattıkların baştan aşağı yalan” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül’ün, Erdoğan’ın konuşmasını engellemek için “yapma” şeklinde el işaretinde bulunması da sonuç vermedi. Gül’ün, tartışmanın yaşandığı anlarda Başbakan Erdoğan’ı elini tutarak ve dizine dokunarak sakinleştirmeye çalıştığı görüldü. Bu tartışmanınardından çok sinirlenen Erdoğan, konferans salonunu terk etti.

 

Protokolü dağıttı

Erdoğan ile birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de salonu terketti. Erdoğan’ın bu sırada da protokol kurallarını çiğneyerek Gül’ün önünden yürüyerek salondan çıkması dikkat çekti. Sosyal medyada bu konu “Erdoğan, Abdullah Gül’ü de peşine taktı” yorumlarına neden oldu. Daha önce AYM töreninde Haşim Kılıç’ın sosyal medya ile ilgili sözlerine gülmekle eleştirilen Abdullah Gül’ün, Erdoğan’ın salonu terkettiği sırada da gülümsemesi dikkat çekti.

İşte o konuşmanın tam metni

 

Çıkmak yasak!

Gül arabasına binene kadar Danıştay mensuplarının bile törenden ayrılmasına Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından izin verilmedi. Rahatsızlanan bir Danıştay üyesine bile izin verilmemesi tepkilerin sertleşmesine neden oldu. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, karşıladığı gibi Gül ve Erdoğan’ı otomobillerine kadar uğurladı.

Gündeme bomba gibi düşen haberi Anadolu Ajansı, “Başbakan Erdoğan TBB Başkanı Feyzioğlu’nun uzun ve siyasi içerikli konuşmasına tepki gösterdi” başlığı ile servis etti. Ajansın bu yorumlu haberi Twitter’da alay konusu oldu.


Danıştay töreninde görülmemiş olay: Erdoğan kürsüye yürüdü - VİDEO

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler