Türkiye’nin rengi değişti

İktidarın tehdit ve yıldırma politikalarının gölgesinde yapılan referandumda resmi olmayan sonuçlara göre kıl payı ‘evet’ çıktı. AKP-MHP bloku kan kaybetti. AKP, büyük illerde 1 Kasım oylarının bile altında kaldı.

Yayınlanma: 17.04.2017 - 00:03
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliğinin halkoylamasında yüzde 51.3 ile kılpayı ‘evet’ çıktı, ancak 1 Kasım seçimlerinde toplam yüzde 61.4 oyu olan AKP-MHP bloku ağır darbe aldı. YSK’nin mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılacağına ilişkin kararı ‘şaibe’ tartışmalarına yol açtı. CHP, YSK’nin bu kararıyla birlikte birçok sandıkta sonucuna itiraz etti. 

1 Kasım’ın altında oy

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 51.3 oranında çıkan ‘evet’ oyları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçildiği oy oranının altında kaldı. AKP-MHP bloku, 1 Kasım seçimlerine göre 10, 7 Haziran seçimlerine göre ise 6 puan geride kaldı. Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere 33 il ‘hayır’ dedi. Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’da çıkan oy oranları, AKP’nin 1 Kasım seçimlerinde tek başına aldığı oy oranının bile altında kaldı.

Seçime gölge

Anayasa değişikliğinin referandum oylamasında resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 51.3 ‘evet’, yüzde 48.7 ‘hayır’ oyu çıktı, ancak ‘tartışma’ bitmedi. YSK’nin  referandumda “mühürsüz pusula ve zarfları” geçerli sayması nedeniyle referanduma gölge düşürdü. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar Anadolu Ajansı’nın verdiği sonuçlarla YSK’ye gelen sonuçlar arasında fark olması tartışmaları daha da alevlendirdi.

Sandıkların tamamı açılmadan konuşma

CHP, YSK’nin mühürsüz oy pusulası ve zarflarını geçerli sayması ile pek çok sandıkta sonuçlara itiraz etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Anadolu Ajansı’nın verdiği sonuçlara göre daha YSK’nin açıklamasını beklemeden referandumdan ‘evet’ çıktığını açıkladı. 

33 il ‘hayır’ dedi

17’si büyükşehir olmak üzere Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Zonguldak, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Muğla, Yalova, Denizli, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Tunceli, Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin ve Diyarbakır’da ‘hayır’ oyları önde çıktı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler