Rus savaş gemisi İstanbul'da kaza yaptı

İstanbul Kilyos'ta Karadeniz açıklarında Rus savaş gemisi ile canlı hayvan yüklü kargo gemisi çarpıştı. Kaza nedeniyle Rus gemisi battı, tüm mürettebat kurtarıldı.

Yayınlanma: 27.04.2017 - 14:29
Abone Ol google-news


İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı Kilyos açıklarında bir Rus savaş gemisi ile Youzarsif isimli canlı hayvan taşıyan gemi saat 13.45 sıralarında çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle Rus gemisi battı.

Kaza sonrası savaş gemisindeki Rus askerlerden bazıları denize düştü. Denize düşenler ve çarpışmanın yaşandığı gemilerdeki 78 kişi kurtarıldı.

Ekiplerin bölgedeki çalışmaları sürüyor.

TSK'DEN AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: " Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetlerine ait RFS LIMAN isimli istihbarat gemisi ile Togo bandıralı YOUZARSIF H isimli yük gemisi, 27 Nisan'da saat 11.45 civarında İstanbul Boğazı yaklaşma sularında Kilyos kuzeyi, 29 kilometre  mesafede yoğun sis nedeniyle çarpışmıştır. Türk arama kurtarma sahasında meydana gelen kaza sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca olaya süratle müdahale edilerek 78 kişiden oluşan Rus askerî gemisi personelinin tamamı sağ olarak kurtarılmıştır. Anılan Rus askerî gemisi kaza sonrasında kısa süre içerisinde batmıştır. Kayıp gemi personeli bulunmamaktadır. Togo bandıralı gemide hafif hasar olduğu öğrenilmiştir. Romanya’dan çıkarak Ürdün’e intikal etmekte olan geminin, sıhhi tahliye gerektiren personeli bulunmamaktadır. Arama Kurtarma harekâtı; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından TCG İMBAT ve TCG KILIÇ hücumbotları, TCG AKIN kurtarma gemisi ve TCG TEKİRDAĞ karakol gemisi ile bir adet SH-70 tipi helikopter; Hava Kuvvetleri Komutanlığından bir CN-235 arama kurtarma uçağı ve bir arama kurtarma helikopteri; Sahil Güvenlik Komutanlığından bir sahil güvenlik botu ve bir arama kurtarma helikopteri ile yürütülmüştür."

KIYI EMNİYETİ AÇIKLAMA YAPTI

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nce Karadeniz'deki gemi kazasıylla ilgili yapılan açıklamada, Liman isimli Rus askeri gemisinin battığı, 78 personelinin ise tahliye edildiği bildirildi. KİLYOS açıklarında yük gemisiyle çarpıştıktan sonra batan Rus askeri gemisine müdahale için Karadeniz'e açılan Türk askeri gemileri geri döndü. Bir savaş gemisi ve ona eşlik eden iki sahil güvenlik botu Beykoz'daki askeri limana yanaştı.

Açıklama şöyle:

"27.04.2017 tarihinde “LİMAN” isimli Rus bayraklı askeri gemi ile TOGO bayraklı “YOUZARSIF H” adlı geminin çatıştığı bilgisi alınmıştır.Derhal, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri tarafından seyir, can, mal ve çevre emniyetini teminen, Kurtarma 3 römorkörümüz ile KIYEM 3, KIYI EMNİYETİ 8 ve KIYI EMNİYETİ 6 hızlı tahlisiye botlarımız olay mahalline sevk edilmiştir.

LİMAN isimli Rus askeri gemisinde bulunan 78 personelden 37’si KIYI EMNİYETİ 8, 26’sı KIYEM 3 ve 15’i YOUZARSIF H gemisi tarafından alınmış olup, tüm personel tahliye edilmiştir.

14.48 itibariyle “LİMAN” isimli Rus askeri gemisinin battığı rapor edilmiştir."

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise kazada mürettebattan ölen ya da yaralanan olmadığı belirtilerek, uçak ve kurtarma ekiplerinin bölgeye gönderildiği belirtildi.

YILDIRIM, MEDVEDEV’LE GÖRÜŞTÜ 

Öte yandan, olayın ardından Başbakan Binali Yıldırım, Rus mevkidaşı Medvedev’le bir telefon görüşmesi yaptı. Yıldırım, görüşmede, yaşanan kaza nedeniyle üzüntülerini dile getirdi. 

PERSONEL ÜLKELERNE GÖNDERİLDİ

Karadeniz'de Togo bayraklı canlı hayvan taşıyan gemiye çarpıp batan "Liman" adlı Rus askeri gemisinin kurtarılan 78 personeli ülkesine gitti. 78 personel için gece saat 01.00 sıralarında bir Rus askeri uçağı Atatürk Havalimanı'na indi. Tğrk askeri konvoyu eşliğinde havalimanına gelen 78 kişi uçağa binip Moskova'ya uçtu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler