Gülmen ve Özakça vicdanları kanatan bu soruyla tutuklandı: Ölümden çıkarınız nedir?

KHK ile kaybettikleri işlerine geri dönebilmek için açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça tutuklandı. Savcılık sorgusunda Özakça’ya “Ölüm orucu eylemi yapmanız konusunda size ne tür menfaatlar sunulmaktadır? Gitar çaldığın bir video paylaşılmış, paylaşanların örgüt üyesi olabileceğini düşündün mü?” diye soruldu.

Yayınlanma: 23.05.2017 - 12:09
Abone Ol google-news

<video:746624>

KHK ile işten atılmalarının ardından 76 gündür açlığa direnen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, savcının “Ölüm orucu eylemi yapmanız konusunda size ne tür menfaatlar sunulmaktadır” sorusunun ardından hâkimin “tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri” gerekçesi ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Sincan Cezaevi’ne götürülen Gülmen ve Özakça’nın izinleri dışında yapılacak tıbbi müdahale tartışmalarını değerlendiren avukat Selçuk Kozağaçlı, “Şu an böyle bir hukuksal imkân yok. Henüz bilinçleri açık” dedi.

Akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça, “İşimi, ekmeğimi, onurumu istiyorum” diyerek başlattıkları açlık grevinin 76. gününde çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Adli kontrol için karakola gidip imza atmalarına karşın önceki gece düzenlenen ev baskınının ardından gözaltına alınarak adliyede savcıya ifade veren Özakça ve Gülmen, savcının sorularının ardından tutuklama talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Savcı, açlık grevine ilişkin “Söz konusu eylemin DHKP-C terör örgütü tarafından organize edildiği, masum hak arama talebinden çıkarak, terör örgütünün eleman devşirme çalışmalarına dönüştüğü, açlık grevi eyleminin ölüm orucu eylemine dönüştürülebileceği, bunun üzerine eylemcilerin olası ölümleri üzerinden terör örgütlerince ajitasyon yapılabileceği” iddiasında bulundu. Özakça ve Gülmen’e “Gitar çalıp şarkı söylediğin bir video paylaşılmış, sen de beğenmişsin, paylaşanların örgüt üyesi olabileceğini düşündün mü?, Masumane hak arayışı görünümündeki bu eylemlerin asıl amacı nedir?, Ülkemiz genelinde eylem birlikteliği yaparak ülkemizde Gezi türü olaylar mı başlatmak istiyorsunuz” soruları yöneltildi.

Gülmen ve Özakça’ya destek vermek için gelen yurttaşlar, polis tarafından önce adliye koridorlarından, sonra adliye önünden zorla uzaklaştırıldı. Polisin adliye koridorlarına barikat kurması dikkat çekti.

‘Emir büyük yerden gelmiş’

Semih Özakça, ifadelerin alınmasının ardından savcının kararını beklerken “Bu baskılar, tutuklama tehditleri, tutuklamalar onların çaresizlikleridir. Bizim işimizi isteme hakkımızı elimizden alamazlar. Umudumuzu koruyacağız. Zafere kadar daima mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Nuriye Gülmen ise “Emir büyük yerden gelmiş. Bobby Sands’in sözünü hep söylüyorum yine söyleyeceğim. Dünyadaki bütün cephaneleri de yığsanız, ezilmeyi reddetmiş bir insanın karşısına koyacak bir şey bulamazsınız. Bizi, ellerinde hiçbir delil olmamasına rağmen tutuklayabilirler. Ama biz ezilmeyi reddetmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Savcının tartışma yaratan sorularının ardından Gülmen ve Özakça çıkarıldıkları mahkemede yeniden ifade verdi. Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği, Gülmen ve Özakça’nın “silahlı terör örgütüne üye olma ve silahlı terör örgütü propagandası” yapma suçlarından haklarında 2 Mayıs’ta açılan kamu davasına rağmen “ısrarla eylemlerini terör örgütü DHKP-C örgütü adına faaliyet yürütmeye devam ettiklerini iddia etti.

‘Adaletin işleyişi zarar görür’

Mahkeme, tutuklama gerekçesinde Gülmen ve Özakça’nın “üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin var olduğu” değerlendirmesinde bulundu. Mahkeme “tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri ve eylemlerin ceza süreleri dikkate alındığında adli kontrol koruma tedbirlerinin yetersiz kaldığı” gerekçeleri ile Gülmen ve Özakça’nın tutuklanmasına karar verdi. Kararın ardından tutuklanan Gülmen ile Özakça, kendilerine destek verenlerin alkış ve sloganları eşliğinde Sincan Cezaevi’ne götürüldü.

KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı tıbbi müdahale tartışmalarına ilişkin ise “Şu an böyle bir hukuksal imkân yok. Henüz bilinçleri açık. Bunlar umarım konuşmayacağımız konular olur” dedi.

Ankara ve İstanbul'da Gülmen ve Özakça eylemine polis müdahalesi: Çok sayıda gözaltı var

GÜLMEN VE ÖZAKÇA'YA SKANDAL SORULAR

Gülmen ve Özakça'ya skandal sorular soruldu. Savcı ve polis tarafından sorulan soruları avukat Selçuk Kozağaçlı paylaştı:

- Gitar çalıp şarkı söylediğin bir video paylaşılmış, sen de beğenmişsin, paylaşanların örgüt üyesi olabilecegini düşündün mü?

- Masumane hak arayışı görünümündeki bu eylemlerin asıl amacı nedir?

- Ülkemiz genelinde eylem birlikteliği yaparak ülkemizde gezi türü olaylar mı başlatmak istiyorsunuz?

- Yaptığınız eylemlerle hak arayışından uzak halkta kin ve nefret uyandıran eylem tarzı yapmanızın amacı nedir?

- Ölüm orucu eylemi yapmanız konusunda size ne tür menfaatler sunulmaktadır?

 

Ağbaba: Cinayet çabası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “76 gündür açlık grevindeki insanların tutuklanması bir savcının bireysel kararı değil. Örgütlü bir kötülük hareketinin cinayet çabası!” diyerek sert konuştu. CHP Ankara milletvekili Ali Haydar Hakverdi, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden tutuklama gerekçesini paylaşarak, “Hukukta böyle bir gerekçe olamaz!!” ifadelerini kullandı. CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, “Parti tüzüğüne koyduğunuz ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturunuzun samimiyetini kanıtlayın!” diyerek AKP hükümetine tepki gösterdi.

Polis, Veli Saçılık'ın annesini yerlerde sürükledi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler