FETÖ sanığı Mehmet Dişli: Çankaya'da 7 saat çalıştım

15 Temmuz çatı davasında savunma yapan eski Tümgeneral Mehmet Dişli, darbeci olmadığını iddia etti. Akar’ın kendisine Genelkurmay’da “Biz tedbir aldık. Sakin ol” dediğini ileri süren Dişli, Çankaya Köşkü’nde 7 saat kriz masasında görev aldığını söyledi.

Yayınlanma: 30.05.2017 - 11:42
Abone Ol google-news

<video:750894>

15 Temmuz çatı davasında, eski Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli savunma yaptı, darbeci olmadığını iddia etti. Darbe girişimini Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a söylemesinin silah zoruyla kendisine yaptırıldığını savunan Dişli, “Komutan da ‘Dalga mı geçiyorsun, biz tedbir aldık, sakin ol’ karşılığını verdi” dedi. “O gece AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ile görüşmem olmadı. Keşke olsaydı da bugün burada olmazdım” diyen Dişli, Hulusi Akar’ın Çankaya Köşkü’ne giderken kendisine “Hazırlık yaptın mı? Oraya gidince ne diyeceğiz, olanları nasıl anlatacağız” diye sorduğunu iddia etti.

221 sanıklı 15 Temmuz çatı davasının 7. duruşmasında savunma yapan 13. sanık Mehmet Dişli oldu. Dişli iddianamede, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz” diyerek darbe girişimine ve bildiriyi imzalamaya ikna etmekle suçlandı. Akar’ın Başdanışmanı Orhan Yıkılkan’ın araması üzerine 20.45’te karargâha gediğini söyleyen Dişli, şunları anlattı: “Ardından Hulusi Akar’ın bulunduğu kata çıktım. Komutanın odasına gitmek isterken silahla rehin alınarak bir odaya alındım. Önüme bir boş kâğıt ve kalem bıraktılar. TSK’nin yönetime el koyduğu, Yurtta Sulh Konseyi’nin kurulduğu, bildirinin yakında okunacağı, karşı çıkanları etkisiz hale getireceklerini, komutanın onlarla birlikte olmasını istedikleri ve sizi tanır, size güvenir yoksa ikinizi de paketleyerek götüreceğiz dediler. Bu talepleri kartlara not ettikten sonra beni komutanın odasına soktular.”

Dalga mı geçiyorsun

Odaya girdiğinde komutanın “otur” dediğini söyleyen Dişli, kendisine yazdırılan kâğıttakileri okuduğunu ve “Silahlı Kuvvetler yönetime el koymuş, uçaklar havadaymış, 4-5 tugay yoldaymış” dediğini öne sürdü. Kendisini dinleyen Akar’ın bir anda kafasını kaldırarak “Ne diyorsun dalga mı geçiyorsun” karşılığını verdiğini öne süren Dişli, şöyle devam etti: “Komutan önce inanmadı. Tedbir aldık, sakin ol bir şey yok, uçuşları durdurduk dedi. Komutanım ne tedbiri uçaklar uçuyor dedim. Levent Türkkan elinde silahla içeri girdi, komutanım sakin olun gibi şeyler söyledi. Arkadan ellerini tutmaya çalıştılar, komutan direnmeye çalıştı. Komutan, sarsıldı şoka girdi.”

Başbakanlık avukatı Süleyman Ayhan, “MİT Müsteşarı’nı neden aramadınız” diye sorunca ikili arasında tartışma yaşandı. Dişli, “Komutan var, emirlerini yerine getiriyorum” derken, avukat Ayhan, “Ortada komutan momutan yok” karşılığını verdi. Dişli, “Biz orada çay kahve içmedik. Bu kötülüğü elimizle dilimizle kalbimizle durdurmaya çalıştık” dedi.

Dişli, savunmasında Akın Öztürk’ün de kendisi gibi komutanının emirlerini yerine getirdiğini, darbecilerle işbirliğini görmediğini savundu. Akıncı’daki askerlerin Hulusi Akar’a saygılı davrandığını söyleyen Dişli, 16 Temmuz sabahı helikoptere bindiklerini ve Çankaya Köşkü’ne gittiklerini anlatırken, “Akar, yorgun bir vaziyette arkasına yaslanmış oturuyordu. Ardından da ‘Hazırlık yaptın mı? Oraya gidince ne diyeceğiz, olanları nasıl anlatacağız’ diye sordu. Ben de ‘Komutanım olanları anlatacağız’ dedim” ifadesini kullandı. Çankaya Köşkü’ne saat 9 gibi indiklerini ve akşam 16.30’a kadar 7 saat kriz masasında görev aldığını söyleyen Dişli, kendisinin olayın askeri yönünü takip ettiğini söyledi.

Dişli, “Akar size ihanet etti mi” diye sorulması üzerine “Komutanımızın olayın sisin pusunun kalkmadığı ortamda bazı yanlış algılamalarda olduğunu değerlendiriyorum. Bu konuyu en yakın zamanda düzelteceğini düşünüyorum. Kesinlikle komutanımın benimle ilgili bir soru işareti olduğuna inanmıyorum” dedi.

Akıncı’da misafirdim

Eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk, savunmasında 15 Temmuz günü Akıncı Üssü’ne “Uçuş eğitim, koordinasyon ve geri besleme faaliyeti” için geldiğini iddia etti. 143. Filo’da dolaşırken çeşitli kuvvetlerden oluşan kalabalık gördüğünü söyleyen Selçuk, bundan kuşku duyduğunu ve üsten ayrılmak için karargâha geldiğini ve araç istediğini iddia etti. Bu sırada kapının açıldığını ve Hulusi Akar ve Dişli’nin içeri girdiğini belirten Selçuk, “Komutanın gelmesi ve benim orada bulunmam tamamen tesadüftür. Komutan yarım saat boyunca sinirli şekilde yanlış yapıyorlar dedi. Komutanın emriyle Mehmet Dişli ile birlikte ikna etme faaliyetine katıldık” dedi. Akar’ın Akıncı’daki darbe girişimini kendisinin koordine ettiğini söylemesinin bir yanılsama olduğunu iddia eden Selçuk, Genelkurmay Başkanı’nın tanık olarak dinlenmesini istedi.

Halka rağmen darbe olmaz

Akar’ı Akıncı’ya götürme fikrinin kimin olduğunu bilmediğini söyleyen Dişli, kendisinin de rehin olduğunu iddia etti. Helikopter ile Akıncı’ya götürüldüklerini, pistte vip minibüsle alındıklarını dile getiren Dişli, Tümamiral Ömer Faruk Harmancık’ın Akar’a “Komutanım bizimle birlikte hareket edin, bir şey yapmaya çalıştık, bu işi durdurmamız lazım” dediğini söyledi. Buna karşılık Akar’ın “Olur mu böyle bir şey bu devirde? Bu halka rağmen böyle bir şey olamaz. Ondan sonra çıkıp gittiler” karşılığını verdiğini dile getiren Dişli, komutanın talebi üzerine darbecileri ikna etmek için 143. filoya 4-5 kez gidip geldiğini iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler