Ergenekon Ana Davasında 3 dosya ayrıldı

Yargıtay’ın bozduğu karar sonrası yeniden görülmesine başlanacak olan 274 sanıklı Ergenekon davasının ilk duruşması bugün yapılıyor. Savcı 19 sanığın Yüce Divan'da yargılanması gerektiğini ve haklarındaki yargılamanın durdurulması şeklinde görüşünü açıkladı. Mahkeme, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ dahil 19 eski komutan hakkında açılan davanın, Ergenekon davasından ayrılmasına karar verdi.

Yayınlanma: 21.06.2017 - 11:49
Abone Ol google-news

Yargıtayın bozma ilamından sonra İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen Ergenekon davasının ilk duruşması başladı. Sanıkların lehine bozma kararı verildiği için duruşmaya çoğu sanık katılmazken, sanık avukatlarından hazır bulundu.

YARGITAYIN BOZMA İLAMINA UYULMASI TALEP EDİLDİ

Mahkeme başkanı avukatlara ilk olarak Yargıtayın bozma ilamına ilişkin beyanlarını sordu. Sanıklardan Kenan Temur dışında Tüm sanık ve avukatları, bozma ilamının yerinde olduğunu belirterek karara uyulmasını talep etti. Temur ise kapatılan Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kendisi hakkında beraat kararı verdiğini ve Yargıtayın da bozma kararında kendisine verilen beraat kararını da bozduğunu hatırlatarak, yeniden beraat verilmesini talep etti.

'BU DAVA YOK HÜKMÜNDEDİR'

Daha sonra söz alan sanıklardan avukat Yusuf Erikel, "Teröristin yazdığı iddianame yok hükmünde sayılması gerekir. Beni, davada avukat iken sanık yaptılar. Kansere yakalandım ve 7 yıldır kanser tedavisi görüyorum. Bu dava FETÖ'nün kumpası davasıdır. Bu nedenle dava yok hükmündedir ve düşürülmelidir" diye konuştu.

KERİNÇSİZ, CUMHURİYET GAZETESİ SALDIRISININ AYRILMASINI İSTEDİ

Söz alan davanın sanıklarından Avukat Kemal Kerinçsiz, aynı zaman da sanık avukatı olarak davada yer aldığını belirterek, Ergenekon davasına eklenen Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanması ve Danıştay saldırısı gibi 22 dosyanın ayrılmasını sadece Ergenekon'un 3 ana dosyası üzerinden değerlendirme yapılmasını istedi.

Birçok avukat ve sanık da söz alarak derhal beraat kararı verilmesini istedi.

SAVCI: OLMAYAN ÖRGÜTÜN OLMAYAN YÖNETİCİ VE ÜYELERİNE CEZA VERİLEMEZ

Söz alan duruşma savcısı ölen 11 sanık hakkında düşme kararı verilmesini isteyerek, birleşen tüm dosya içeriğinde haklarında örgüt yöneticisi, üyeliği ve örgüte yardım suçundan dava açılan 113 sanığın "Ergenekon terör örgütünün kesin ve inandırıcı deliller ile kanıtlanmadığı, bu nedenle olmayan bir terör örgütünün yöneticisi, üyesi ve yardım edeni olmayacağından bu suçların işlenmesinin söz konusu olamadığı" belirtilerek beraat kararı verilmesine ve dosyalarının ayrılmasına karar verilmesini talep etti.

HÜKÜMETE KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN UNSURU OLUŞMADI

Savcı, hükümete karşı işlendiği iddia adilen suçların unsurlarının oluşmadığını belirterek sanıklar, Bedrettin Dalan, Turan Çömez, Mehmet Haberal'in de aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

ALPARSLAN ARSLAN'IN TUTUKLULUK HALİ DEVAM ETSİN

Savcı, Danıştay saldırı davası ile bu davanın sanıkları arasında bağlantı bulunamadığından yetkisizlik kararı verilerek ayrılmasını, saldırgan Alparslan Arslan'ın ise delil durumu ve kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle tutukluluğunun devamına karar verilmesini, silah temin eden 4 kişi hakkında ise yargılamanın devamına karar verilmesini talep etti.

İLKER BAŞBUĞ İLE 19 ESKİ KOMUTANIN DOSYASININ AYRIMASINI TALEP ETTİ

İlker Başbuğ'un söz konusu dönemde Genelkurmay Başkanı olduğunu belirten savcı, söz konusu suçlardan dolayı 'yüce divanda yargılanırlar' hükmü çerçevesinde Başbuğ dahil eski komutanlar Dursun Çiçek, Hasan Iğsız, Nusret Taşdelen'in de aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılamasının durdurulmasına hükmedilerek dosyanın ayrılmasına karar verilmesini talep etti.

ASKERLERLERİN AVUKATLARI BERAAT VERİLMESİNİ İSTEDİ

Yargıtay bozma kararının ardından aralarında Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan ile İBB eski başkanı Bedrettin Dalan’ın da bulunduğu 274 sanıklı Ergenekon Ana davasının ilk duruşması sona erdi. İstanbul 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde sabah saatlerinde başlayan duruşmada sanıklar ve avukatları, Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasını talep etti. İlk yargılamada beraatlerine karar verilen sanıklardan Kenan Temur, “Ben beraat etmiştim, bu kararın onanmasını istiyorum” dedi. Mahkeme heyeti oy birliğiyle Yargıtay bozma ilamına uyulmasına karar verdi. Duruşma savcısı Sait Kunt, bazı dosyaların ayrılmasını, bazı sanıklar yönünden yargılamanın durdurulmasını, yargılama aşamasında hayatını kaybeden sanıklar yönünden ise düşme kararı verilmesini talep etti.

MAHKEME, 3 DOSYAYI ANA DAVADAN AYIRDI

Mahkeme heyeti taleplerin ardından saat 14.00’te ara kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi. Saat 15.00’te tekrar toplanan heyet, Danıştay Saldırısı faili Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, Emre Timuroğlu, Aykut Metin Şükre, Salih Kurter, Süleyman Esen, İsmail Sağır, Kenan Özay, Selçuk Özkan, Erkan Ayyıldız, Mahmut Güzel ve Tekin İrşi’nin dosyasının ana dosyadan ayrılmasına hükmetti. Bu sanıkların dosyasının yeni bir esas numarası ile kaydedilmesine karar veren mahkeme, sanık Alparslan Aslan’ın tahliye talebini reddetti.

İLKER BAŞBUĞ İLE 18 SANIK HAKKINDAKİ DAVA AYRILDI

Sanıklardan İlker Başbuğ, ve Başbuğ ile bağlantılı suç işledikleri iddia edilen sanıklar Dursun Çiçek, Hasan Iğsız, Mehmet Eröz, Mustafa Bakıcı, Hüseyin Nusret Taşdeler, Fuat Selvi, Ziya İlker Göktaş, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, Sedat Özüer, İsmail Hakkı Pekin, Hıfzı Çubuklu, Mehmet Otuzbiroğlu, Alaettin Sevim, Orhan Güçlü, Mehmet Bülent Sarıkahya, Murat Uslukılıç ve Meryem Kurşun hakkındaki davaların ana dosyadan ayrılarak yeni bir esas numarasıyla kaydedilmesine hükmedildi.

ÖLEN SANIKLARLA BERAAT EDEN 21 SANIK AYRI DOSYADA YARGILANACAK

Yargılama aşamasında hayatını kaybeden sanıklar Arif Doğan, Ayşe Asuman Özdemir, Emcet Olcaytu, Fatih Derdiyok, Hüseyin Görüm, Mehmet Koral, Muzaffer Tekin, Münür Kemal Yavuz, Oğuz Alpaslan, Sami Hoştan ve Ünal inanç ile bozulan kararda tüm suçlardan beraat eden 21 sanık olmak üzere toplamda 32 sanık hakkındaki dosyaların ana dosyadan ayrılarak yeni bir esas numarasıyla kaydedilmesine karar verildi.

DOSYASI AYRILMAYAN SANIKLARIN YURT DIŞI YASAĞI KALKTI

Mahkeme, haklarında yakalama kararı bulunmayan tüm sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını kaldırarak, duruşmalardan bağışık tutulmalarına karar verdi. Sanık Mustafa Dönmez’in adresinde yapılan aramada el konulan ajanda içinde yer aldığı iddia edilen kroki ve uydu görüntülerinin basılı olduğu evrakların sanığa ait olup olmadığı hususunda rapor alınması için Adli Tıp Kurumu’na yazı yazılması kararlaştırıldı.

SANIKLARDAN 3’ÜNÜN RUHSATLI SİLAHLARI İADE EDİLECEK

Organik beyin sendromu teşhisinden dolayı akıl hastalığının bulunduğu anlaşılan sanık Mehmet Şener Eruygur’un iyileşme olanağının bulunup bulunulmadığının tespiti için gözlem altına alınarak rapor düzenlenmesinin istenmesine hükmedildi. Dava dosyasında yer alan bazı evrakların incelenmesi için bilirkişiler atanmasına karar veren mahkeme, sanıklar Oktay Yıldırım, Hasan Atilla Uğur ve Tuncay Özkan’ın ruhsatlı silahlarının ve Muhterem Bağcı’nın cep telefonlarının iadesine hükmedildi. Yakalama kararlarının infazı beklenen sanıklar Turhan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Debzlelvidze’nin yakalanmalarının beklenmesini kararlaştıran mahkeme duruşmayı 7 Eylül 2017 tarihine erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ergenekon soruşturması, 12 Temmuz 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda bulunduğu söylenen 27 el bombasıyla başladı.

27 Temmuz 2007'de, daha sonra gelen gözaltı ve tutuklama dalgaları nedeniyle birinci dalga olarak adlandırılan bir operasyonla Oktay Yıldırım'ın yanı sıra Türk Ortodoks Kilisesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci yazar Güler Kömürcü, Sedat Peker, Taner Ünal, Fuat Turgut, Sami Hoştan ve daha pek çok kişi gözaltına alındı.

Daha sonra kısa aralıklarla soruşturma kapsamında operasyonlar devam etti. Pek çok farklı kesimi kapsayacak şekilde genişledi. İlk iddianame 14 Temmuz 2008'de, soruşturmanın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. İlk iddianamede Ergenekon, "terör örgütü" olarak tarif edildi ve "üyeleri ve yöneticileri" darbe teşebbüsüyle suçlandı. İddianame 25 Temmuz 2008'de mahkeme tarafından kabul edildi ve ilk duruşma 20 Ekim 2008'de yapıldı. İkinci iddianame 25 Mart 2009'da kabul edildi ve Ergenekon ana davasıyla birleştirildi. Ağustos ayında ise birleştirme talepli üçüncü iddianame ana davaya eklendi.

 

2013'TE KARAR VERİLDİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Ağustos 2013'te kararını açıkladı. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan "darbeye teşebbüs suçundan" ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına çarptırıldı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Mahkeme, Mehmet Haberal'ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay, Sinan Aygün'ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum ederken, diğer sanıklara da çeşitli cezalar verdi.

 

ANAYASA MAHKEMESİ HAK İHLALİ KARARI VERDİ

Bazı sanıklar, davaya bakan ve kapatılan özel yetkili mahkemenin gerekçeli kararı yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. AYM, sanıkların haklarının ihlal edildiğine hükmetti. İhlal kararı üzerine, kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler sanıkları tahliye etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

 

DAVA 21 NİSAN'DA BOZULDU

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 21 Nisan 2016'da 275 sanıklı Ergenekon Davası'na ilişkin kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozmuştu. Yargıtay, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerektiğini belirtmiş, Ergenekon terör örgütünün varlığına ilişkin somut delil ortaya konulamamasını da esastan bozma gerekçesi yapmıştı. Davanın da İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi kararlaştırılmıştı.

 

FETÖ İDDİANAMELERİNDE KUMPAS DAVASI OLARAK GEÇİYOR

Fetullahçı Terör Örgütü FETÖ PDY'ye ilişkin hazırlanan hemen hemen tüm iddianamelerde, Ergenekon soruşturması; FETÖ'nün amacına yönelik kurgulanan "kumpas" soruşturması olarak gösteriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon