Kürt Pen üyesi yazar Yanlıç’a gözaltı

Kürt Yazarlar Derneği ve Kürt PEN üyesi Kürtçe dil eğitmeni ve yazar Hasip Yanlıç evine yapılan baskında gözaltına alındı.

Yayınlanma: 07.07.2017 - 22:11
Abone Ol google-news

KHK ile kapatılan Kürt Yazarlar Derneği ve Kürt Pen üyesi yazar ve Kürtçe dil eğitmeni Hasip Yanlıç, geçen salı günü Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi’ndeki evinde polis tarafından gözaltına alındı. Yanlıç’ın evinde polis aramasında gazeteci Hasan Cemal tarafından yazılan “Delila” adlı kitabın da bulunduğu, ayrıca iddiaya göre beş kitaba ve Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu tişörte el konulduğu belirtildi.

Dosyada kısıtlama kararı var

Yalnıç’ın avukatı Devran Maytar, yazar Hasan Yanlıç’ın evinin bir ay önce de bir soruşturma nedeniyle arandığını belirterek, “Müvekkilim, aradan bir ay geçmesine rağmen tekrar soruşturmaya tabi tutulmasına ve gözaltına alınmasına anlam veremiyor. Soruşturma dosyası üzerinde kısıtlama kararı olduğu için suçlamanın nedeni konusunda bir bilgimiz bulunmuyor. Müvekkilim hakkında mahkeme kararıyla gözaltı süresi uzatılmış durumda. Kendisiyle yaptığım görüşmede gözaltı gerekçesinin, daha önce de ifade vermesine neden olan 2011 yılında DTK (Demokratik Toplum Kongresi) bünyesinde düzenlenen bir Kürtçe eğitim seminerinde ders vermek olabileceğini söyledi. Müvekkilim Kürtçe konusunda çalışmalar yapıyor. Kürtçe konusunda eğitimler vermesi de son derece normal. Salı gününe kadar Emniyet’te tutulabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Kültür ve ve Turizm Bakanlığı tarafından bandrol almış, ilk ve tek Kürtçe muhasebe kitabının yazarı olan Yanlıç, DTK bünyesinde kurulan ve OHAL sürecinde kapatılan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi Der) tarafından açılan çeşitli kurslarda Kürtçe eğitim veriyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler