Anne Sarısülük: Nasıl kıydınız benim kuzuma?

Kızılay'da düzenlenen Gezi parkı eyleminde Ethem Sarısülük'ün polis Ahmet Şahbaz tarafından vurulmasının üzerinden tam 1 yıl geçti. Ethem'in vurulduğu yerde anma gerçekleştiren yaklaşık 50 kişilik gruba polis müdahale etti.

Yayınlanma: 01.06.2014 - 13:38
Abone Ol google-news


Başkentte düzenlenen Gezi Parkı eyleminde Ethem Sarısülük’ün polis tarafından vurulmasının dün birinci yıl dönümüydü. Polis kurşununu protesto etmek, Ethem’i ise anmak için Kızılay Meydanı’nda olay yerinde toplanan yurttaşlara, polis izin vermedi. Yüz kişilik grubun üzerine yüzlerce çevik kuvvet ile yürüyen polis, bekleyenleri dağıttıktan sonra yere bırakılan karanfil ve mumları çiğnedi. Olay yerine ilk kez gelecek olan Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük’ün önünü ise polis keserek geçişine izin vermek istemedi. Anne Sarısülük’ün “Sizin de anneniz var, açın yolu” demesi üzerine anmaya izin verildi. Oğlunun vurulduğu yere karanfil bırakan anne Sarısülük, “Katiller, nasıl kıydınız benim kuzuma” diyerek polislere tepki gösterdi.

Kızılay Meydanı’nda 1 Haziran 2013 tarihinde yapılan Gezi Parkı eyleminde polis Ahmet Şahbaz tarafından vurulan Ethem Sarısülük, olayın birinci yılında vurulduğu yerde polis barikatı gölgesinde anıldı. Dün sabahın ilk saatlerinden itibaren Kızılay YKM Metro çıkışı önünden geçen yurttaşlar, Ethem’in vurulduğu yere çiçekler bıraktı. Polis de Kızılay ve çevresinde olağan üstü güvenlik önlemi oldu. Çok sayıda TOMA ve Akrep aracı ile meydanı tutan polis, yüzlerce çevik kuvvetle de meydanda bekledi. Öğlen saatlerinden itibaren Ethem’in vurulduğu yerde oturmaya başlayan yurttaşlar, yere karanfiller bıraktı, mumlar yaktı.

Slogan atmadan sessizce Ethem’i anan grubun sayısı yüze yaklaştığı akşam saatlerinde polis, önce bekleyenlerin etrafını sardı. Bir polis şefi, “YKM önünde bekleyen gruba sesleniyorum. Burada beklemeniz hukuka aykırıdır” anonsu geçerek, grubun dağılmasını istedi. Yağan sağanak yağmur altında bekleyen grup ise “faşizme karşı omuz omuza” şeklinde slogan atarak buna karşılık verdi. Bunun üzerine çevik kuvvet polisleri, ellerindeki kalkanlarla bekleyenlerin üzerine yürüyerek grubu bölgeden uzaklaştırdı. Bu sırada çevik kuvvetler, Ethem için yere bırakılan karanfil ve mumları çiğnedi ve tekmeledi. Bir yaşlı vatandaş, “eşimin yanına gidiyordum” demesine karşın gözaltına alındı. Metro çıkışında bekleyen beş kadar genç ise kalkanlarla darp edildi.





Anma için bekleyenlerin dağılmasının ardından Güvenpark bölgesinde yüzlerce polisler köşeler tutuldu ve olayı izleyen vatandaşlar da dağıtıldı. Bu sırada Ethem Sarısülük ailesi, Ankara Dayanışması üyeleri ile birlikte GAMA İş Merkezi önünde toplanarak, bölgeye yürümek istedi. Ethem’in annesi Sayfı, kardeşleri Mustafa, Cem ve İkrar Sarısülük’ün olduğu grubun önü, Atatürk Bulvarı’nın geçtikten sonra çevik kuvvet tarafından kesildi. Polis, önce Sarısülük ailesinin geçmesine izin vermedi. Anne Sayfı Sarısülük, bu duruma “Ben bir yıldır buraya gelmedim. Oğlumu görmeye gideceğim. Sizin de anneniz var. Açın artık şu yolu” deyince polisler geri çekildi.

Sarısülük ailesi, Ethem’in vurulduğu noktaya geldiğinde yere kırmızı karanfiller bıraktı. Bu sırada gözyaşlarını tutamayan Sayfı Sarısülük, etrafta bekleyen çevik kuvvet polislerine seslenerek, “Katiller, benim oğlumu burada mı yıktınız? Elleriniz kırılsın. Siz de anasız babasız kalasınız. Benim oğlum silahsızdı. Keşke siz de onun karşısına silahsız çıksaydınız. Benim oğlum ölmedi, içimizde yaşıyor. Ben bir evlat yitirdim ama bin evlat kazandım. Nasıl kıydınız benim kuzuma” diyerek isyanını dile getirdi. Anne Sarısülük, daha sonra bir sigara yakarak, yere bıraktı.

Daha sonra Gezi’de ölen gençler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bir kişi, ölenlerin isimlerini tek tek sayarken, grup yüksek sesle “yaşıyor”, “burada” diye bağırdı. Anmaya Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz da katıldı. Şahap Korkmaz, konuşmasında gençleri anmaya bile izin verilmediğini belirterek, “biz saygı duyulacak evlatlar yetiştirdik, ama onların utanılacak evlatları var” dedi.

Anmanın ardından aile alandan ayrılırken; polis, tekrar Ethem'in vuruludğu yeri güvenlik kordonuna aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler