Ege'de 6.6 büyüklüğünde deprem: Ölü ve yaralılar var

Ege bölgesindeki birçok şehirde hissedilen deprem yurttaşları korkuttu. AFAD'a göre deprem 01.31'de meydana geldi ve 6.6 büyüklüğünde. Deprem yerin 10 km altında meydana geldi. Deprem, komşu Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'nı da vurdu. 39 yaşındaki Sinan Kurtoğlu isimli Türk ile İsveç uyruklu bir turist enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi.Muğla'nın Gökova Körfezi açıklarında saat 01.31'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölgede saat 06.43'e kadar 95 artçı sarsıntı daha oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir" denildi.

Yayınlanma: 21.07.2017 - 01:44
Abone Ol google-news

<video:786125>

Türkiye'nin Batı bölgesi Muğla merkezli depremle sallandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) saat 01.31'de meydana gelen depremin büyüklüğünü 6.3 olarak açıklarken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsi ise 6.6 olarak duyurdu.

DEPREM KOMŞUDA İKİ CAN ALDI

Deprem, komşu Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'nı da vurdu. İstanköy Adası'nda yayın yapan "www.vimatisko.gr" internet istesinin haberine göre depremde İstanköy şehir merkezindeki Cezayirli Hasan Paşa Camisi'nin minaresi yıkıldı. Minare yıkıldığı sırada caminin yanındaki kafeteryada oturan 39 yaşındaki Sinan Kurtoğlu isimli Türk ile İsveç uyruklu bir turist enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. 100'e yakın yaralanın olduğu adada, onlarca evin de hasar gördüğü belirtildi.

BODRUM'DAKİ DEPREM ANI KAMERADA - VİDEO

<video:786150>

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ndan alınan bilgiye göre saat 01.31'de merkez üssü Muğla'nın Gökova İlçesi'nde 6.6 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem Muğlanın yanısıra Ege bölgesi ile Akdeniz'in bazı bölgelerinden de hissedildi. Depremi hisseden bölgelerde vatandaşlar indişe ile sokaklara çıkarken, can kaybı ve hasar konusunda belediye ve ekipler çalışmalara başladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 6.3 ve merkez üssünü ise Muğla'nın Datça ilçesi olarak açıkladı.Muğla ve Bodrum'da bazı noktalarda elektrikler kesildi. Halk sarsıntının ardından sokağa çıktı.

BODRUM'U KARAADA KURTARDI

Bodrum açıklarında meydana gelen depremin ardından sadece Gümbet Koyu'ndaki 1 kilometrelik sahil şeridinde yaşanan tsunaminin nedeni belli oldu. Bodrum'a 3 mil mesafedeki tarihi ılıcası ile ünlü Karaada'nın, Bodrum merkezi için dalgalara bariyer görevi yaptığı belirtildi.

Karaada'nın sadece günümüzde değil binlerce yıl Antik Halikarnassos Kentine mendirek- dalgakıran görevi yaptığını belirten Bodrum Denizciler Derneği Başkanı ve 35 yıllık kaptan Mustafa Demiröz, "Bugün yaşananlar tam anlamıyla tsunami olmasada hızla ve yükseklikle depremin yarattığı enerji ile kilometrelerce hızla gelen dalgalar Karaada'nın arkasından Bodrum'u görmeden geçti ve Gümbet Koyu'nun batı kıyısından içeri girdi. Gümbet Koyu'nun batı yakası sarp kayalık ve deniz orada çok derindir, o nedenle dalga yön değiştirerek çok daha alçak ve yaklaşık 40 yıl önce bataklık olan, derinliği yarım metreyi geçmeyen doğu yakasına teknelerin demirlediği yere ulaştı ve hızını alamayıp, karaya çıkıp önüne ne geldiyse sürükledi gitti. Enerjisini böyle boşaltarak tekrar döndü. Kısacası Karaada olmasaydı bugüne kadar Bodrum birçok kez felaketle karşı karşıya kalırdı" dedi.


BODRUM'DA YARALILARA İLK MÜDAHALE - VİDEO
<video:786234>
Deprem uzmanından önemli uyarı  

Öte yandan Bodrum'da birçok binaların yanısıra Devlet Hastanesi'nin acil servisi bölümünün duvarında da çatlaklar meydana geldi. Bunun üzerine acil servisteki hastalar bahçelere taşındı.Bodrum'da trafolarda meydana gelenh hasar nedeniyle birçok kesimde elektriklerin kesik olduğu ayrıca bölgede aşırı yüklenmeden dolayı telefonla ulaşımda da sıkıntılar yaşandığı belirtildi. 

İŞTE TSUNAMİ ANI - VİDEO

<video:786166>

Deprem, İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli'de de hissedildi. Fethiye ve Datça gibi turistik ilçelerin yanında, İstanköy ve Rodos gibi Yunan adalarında da insanların sokaklara döküldüğü, bazı binaların boşaltıldığı öğrenildi.

FOTO GALERİ - Muğla açıklarında 6.3 büyüklüğünde deprem, büyük paniğe neden oldu

<video:786123>

Gümbet'te deniz yükseldi

Depremin ardından sosyal medyadan paylaşılan ve Bodrum Gümbet'te çekildiği öğrenilen bir fotoğraf, depremle birlikte denizin yükseldiğini gösterdi.

"DEVLET BÜTÜN KURUM VE KURULUŞLARIYLA VATANDAŞIN YANINDADIR"

Depremin ardından Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Bodrum Devlet Hastanesinde incelemelerde bulunduktan sonra basın açıklaması yaptı. İlk açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, "Türkiye'nin deprem gerçeğini bilerek hazırlanmış planlar doğrultusunda, depremin ilk dakikalarından itibaren AFAD 10 dakika gibi bir sürede toplanmış, Sayın Vali, Belediye Başkanı, AFAD Başkanvekili koordinasyon merkezinde yerlerini aldı. Can kaybı olup olmadığının araştırmalarını yaptı. Depremin yıkıcı etkisi olmadı, can kaybına neden olmadı. AFAD Aydın, Afyon, Bursa Sakarya'dan ekipleri buraya gönderildi. Hazırlık yapıldı, artçılarla birlikte mevcut enerjinin boşalması devam ediyor. Devlet bütün kurum ve kuruluşlarıyla buradadır, vatandaşın yanındadır" dedi. Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, İstanköy'de (Kos) hayatını kaybeden Türk vatandaşının da adının Sinan Kurtoğlu olduğunu açıklayıp, Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli girişimleri yapacağını anlattı.

358 KİŞİ HASTANELERE MÜRACAAT ETTİ

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, can kaybı olmayan, mal kaybı da düşük olan büyüklüğü yüksek olan bir deprem yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

"Bir deprem yaşadık. Başından itibaren devlet kurumları daha önce hazırlanan programlardaki gibi olayın başında ve takibindeydiler. Gerekli müdahale yapıldı. Can kaybı olmayan, mal kaybı da düşük olan büyüklüğü yüksek olan bir deprem. Bu depremin etkileri insanı rahatsız eden şekilde olmadı. Diğer etkileri tekrar değerlendireceğiz. Depremde insanımızla ilgili sağlık kurumlarına, 358 depremden zarar gördüğünü söyleyen kişinin müracaatı oldu. 272 vatandaşımız ambulanslarla hastaneye getirdik. Diğerleri kendi imkanlarıyla geldi. Bunlardan 25 kazazede var. 3'ü bel omurgada kırık, ayak kemiğinde kırık bunun dışında ciddi bir yaralanması olan vatandaşımız yok. Takipleri yapılıyor. 19 tedavi gören hasta var, deprem sonrasında bir kısmı kendi isteğiyle, bir kısmı tedbiren  dışarı alandı."

BACAĞINI KIRAN KURT'U ZİYARET ETTİLER

Sağlık Bakanı Demircan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Faaliyet devam edilebilir durumu, teknik değerlendirmeyi yapıp devam kararı almayı düşünüyoruz. Koordinasyon kuruluyla durum değerlendireceğiz. Artçı depremlere olacak. Bu ihtimallere karşı gerekli tedbirler alınacak. Bodrum depremi hafif hasarla atlattık. Bu bizimi deprem konusunda verdiğimiz başarılı durumdur. Bodrum, bu büyüklükte bir depreme hazırlıklıymış. AFAD bir yerde afet olduğu zaman oraya ne yapılacak, bunlar koordine edilmiştir. Deprem sonrasın da iyi yönetildi. Paniğe gerek yok ama depreme gerçeğini de bilimsel olarak ne gerektiyorsa yapmak zorundayız. Bunları da yapacağız. Ekipler bütün bölgeyi dolaşıyor. Gelen ihbarı ederlendiriyor. Kim zarara uğradıysa zararı elbette telafi edilecek. Devletin tüm birimleri işinin başında buraya gelen yerli ve yabancı misafirlerin endişe etmesine gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti, bütün kurumlarıyla burada hizmetlerindedir."

Bu arada iki bakanın deprem sırasında bacağını kıran 58 yaşındaki Nizamettin Kurt'u ziyaret ettiği öğrenildi. Bakanlar daha sonra koordinasyon merkezine gelip ayrıntılı bilgi aldı.

Muğla Valisi Civelek'ten açıklama

Depremle ilgili açıklama yapan Muğla Valisi Esengül Civelek, "6.3 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Depremin Gökova Körfezi'nde Datça ve Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası arasında olduğunu iletildi. Bu kadar büyük bir depremin ardından can kaybımız yok. Bize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Bodrum Devlet Hastanesi aciline gelen vatandaşlara, kendi istekleri doğrultusunda acil hizmetleri hastanenin bahçesinde verilmektedir. Bunlar deprem anındaki korku ve panik nedeniyle küçük çaplı yaralanmalar. Muğla'da kriz masası da oluşturuldu. Tüm birimler irtibat halinde. Bize ulaşmayan bir olumsuzluğun olup olmadığı da araştırılıyor. AFAD ekipleriyle de yoğun bir işbirliği içindeyiz. Deprem bir travmadır, korkudur, paniktir. Böyle bir deprem sonrası vatandaşlarımız sokaktalar. Sokakta olmaları kadar doğal bir şey olamaz. Ancak endişe edilecek bir şey yok" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün: Herhangi bir ihtiyacımız yok

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de şunları söyledi:
"Bütün itfaiye ekiplerimiz, MUSKİ, su kanalizasyon ekiplerimiz ve fen işleri ekiplerimiz hazır vaziyette ve müdahale ediyorlar. Depreme bağlı hatlarda kopukluk olması ve bunun getirdiği ot ve trafo yangınları olduğu bilgisi var. Ekiplerimiz ona müdahale etti ve gerekli sonucu aldık. Bodrum tabii ki en fazla hissedilen yer ama Datça'da, Fethiye'de, Seydikemer'de, Marmaris'te, Menteşe'de her yerde deprem hissedildi. Ama hiçbir ilçede bizi üzen bir sonuç ve bilgi yok. Şu anda bütün araç, gereç ve ekipmanımızla herkes acil olarak görevde. Şu anda herhangi bir şeye ihtiyacımız yok. Bu olaydan böyle sıyrılmamız hepimiz için sevindirici" dedi.

Bodrum Belediye Başkanı'ndan açıklama

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, yaptığı açıklamada, çeşitli noktalardaki trafolarda meydana gelen patlamalar nedeniyle ufak yangınlar çıktığını ve ilçenin bazı mahallelerinde elektrik verilemediğini söyledi. Başkan Kocadon, "Halkımızda panik var. Can kaybımız yok. Küçük yangınlar ve yol göçmeleri var. Ekiplerimiz seferber olmuş durumda. Çok farklı bir deprem yaşandı. Bu yaşıma kadar Bodrum'da böyle bir deprem yaşamadım. Evlerin içlerinde hasarlar var. Devrilen elektrik direklerimiz var. Yerli ve yabancı turistler ile birlikte nüfusumuz 1 milyonu aşkın durumda. Nüfus 1 milyon 200 bini bulmuştur" dedi.

'Datça'da ilk defa bu kadar şiddetli depremle karşılaştık'

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Datça'da ilk defa bu kadar şiddetli bir depremle karşı karşıya kaldık. Bütün halk sokakta. Edindiğimiz bilgiye göre; yıkılan bir yerimiz yok. Datça'nın bütün sokakları dolaştım. Herhangi bir şey yok. Köylerden net bir bilgi ise henüz gelmedi. Ama oralarda yüksek katlı binalar yok. Umarım oralardan da kötü haber gelmeyecek."

ABD DEPREMİN ŞİDDETİNİ 6,7 OLARAK AÇIKLADI

Ege'de meydana gelen depremi AFAD 6,3, Kandilli 6,2 ve ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu 6,7 büyüklüğünde açıkladı.

Kos Adası'nda 2 kişi yaşamını yitirdi

Bodrum merkezli deprem Yunanistan'ın Kos adasında da şiddetli bir şekilde yaşandı. Yunanistan basını adada 2 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Deprem için Yunanistan kaynakları ise ilk verdikleri bilgilerde 6.6 şiddetini verdiler. Yunanistan kaynakları ayrıca depremin yerin 10 km altında gerçekleştiğini belirtti.

<video:786122>

Kos Adası Defterdar Cami'nin minaresi yıkıldı

Yunanistan'ın Kos Adası'ndaki tarihi Cefterdar camiinin minaresi depremde yıkıldı.

AFAD Başkanı'ndan uyarı

CNN Türk canlı yayınına konuşan AFAD başkanı Mehmet Halis Bilden de az hasarlı ya da hasarlı binalara vatandaşların girmemesi yönünde uyarılarda bulundu.

Gündoğdu: Midilli'nin benzeri

Yerbilim Uzmanı Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise yaptığı açıklamada 'Denizde olan bir deprem. Büyüklüğü de 6,8 ve 6,4 olarak açıklanmış durumda. Midilli'deki depremin benzeri bir deprem bu. O kıyıda Güney'de Gökova Körfezi'nde ve Bodrum'un hemen güneyinde olan bir deprem. Artçıların olmaması tuhaf olur. Bunun artçıları da muhakkak olur. Normal bir şey. Deprem denizde meydana geldi' ifadelerini kullandı.

Marmaris'te vatandaşlar parklarda sabahladı

Yurttaşlar sokaklara döküldü

Deprem Muğlanın yanısıra Ege bölgesi ile Akdeniz'in bazı bölgelerinden de hissedildi. Depremi hisseden bölgelerde vatandaşlar indişe ile sokaklara çıktı. Panikle balkondan atlayan, dışarı çıkmaya çalışırken yaralanan vatandaşlar ise Bodrum Devlet Hastanesi'ne akın etti. Hastanenin bahçesi yaralılarla dolarken, acil servisin tavanındaki kaplama malzemelerinin bir bölümü çöktü. Acil servis boşaltılırken, doktorlar yaralılara bahçede müdahale etti. 

Tatilcilerin bazıları Bodrum'dan ayrıldı

Gökova Körfezi'nde bugün saat 01.31'de meydana gelen, AFAD'ın 6.2 büyüklüğünde olduğunu açıkladığı depremin ardından tatilciler ve vatandaşlar kaldıkları ev, otel ve pansiyonlardan panikle dışarı çıktı. Bazı tatilcilerin bavullarını alıp araçlarına binerek Bodrum'dan ayrıldıkları görüldü.

Facebook'tan güvenlik butonu

Facebook, Bodrum’da meydana gelen şiddetli depremin ardından 'Güvenlik Butonu’ uygulamasını devreye soktu.

ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR

Bugün saat 01.31'de Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra, AFAD verilerine göre saat 03.42'ye kadar en küçüğü 2.4, en büyüğü 4.6 olan artçı sarsıntılar meydana geldi. Artçı sarsıntıların en büyüğü olan 4.6'lık depremin Bodrum Akyarlar merkezli olduğu kaydedildi.

TEKNELER HASAR GÖRDÜ

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ilçede depremin ardından deniz suyunun çekilip tekrar yükselmesi nedeniyle bazı teknelerde hasarlar meydana geldiğini söyledi.

REŞADİYE'DE BİR BİNA ÇÖKTÜ

Muğla'nın Datça İlçesi'ndeki depremin en fazla hissedildiği yer, Reşadiye Mahallesi oldu. Datça'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Reşadiye Mahallesi'nde iki katlı bir binada büyük hasar meydana geldi. Ferit Papatya'ya (44) ait iki katlı eski tas bina, depreme dayanamadı. Deprem sırasında evde bulunan Hediye Papatya (38) ve 14 yaşındaki yeğeni Hümeyra Papatya kendilerini dışarı attı.

Depreme uykuda yakalandıklarını söyleyen Hediye Papatya, "Yeğenim Hümeyra ile evde uyuyorduk. Büyük bir gürültü oldu. Ev üzerimize yıkılıyordu. Düşen taşlardan bizi Allah korudu. Kendimizi dışarı attık. Ev oturulamaz hale geldi" diye konuştu.

CHP'li Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar da mahalleye giderek depremde evi hasar gören vatandaşlarla görüşüp, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Başkan Uçar depremin en fazla Reşadiye'de etkili olduğunu belirtirken, "Bir ev büyük oranda hasar gördü. Bir başka evin ise duvarı çöktü. Bazı evlerde çatlaklar meydana geldi. Datça'da yılardır böyle şiddetli bir deprem görülmemişti. Datça büyük bir tehlike atlattı. Şu an emniyet ve jandarma ile birlikte kriz masası oluşturduk. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor" dedi.



DATÇA'DA 18 KİŞİ YARALANDI, BİR KİŞİNİN KOLU KIRILDI

Öte yandan deprem sırasında paniğe kapılan 18 kişinin çeşitli yerlerinden yaralandıkları öğrenildi. Deprem sırasında korkuya kapılıp dışarı çıkmaya çalışırken düşüp yaralanan 17 kişi, Datça Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalelerin ardından taburcu edildi. İskele Mahallesi'ndeki iki katlı bir evde deprem sırasında korkup dışarı çıkmaya çalışan 85 yaşındaki Ruhi Tan ise merdivenlerden düşüp sol kolunu kırdı. Ruhi Tan, ilk müdahalenin ardından Marmaris Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

95 ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDİ

Muğla'nın Gökova Körfezi açıklarında saat 01.31'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölgede saat 06.43'e kadar 95 artçı sarsıntı daha oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, aynı bölgede saat 01.37'de 4.0, 01.48'de 4.4., 01.52'de 4.6, 01.54'te 4.5, 02.00'da 4.2, 02.23'te 4.5, 03.16'da 4.1, 03.53'te 4.2, 03.57'de 4.3, 04.25'te 4.1, 04.35'te 4.3, 04.38'de 4.4., 04.40'de 4.2, 05.12'de 4.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir" denildi.

KANDİLLİ RASATHANESİ'NDEN AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Ege'deki depremle ilgili yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Gökova Körfezi- Akdeniz'de yerel saat ile 01:31'de aletsel büyüklüğü Mw=6.5 (Ml=6.2)  olan şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 5 km civarında olup sığ odaklı bir depremdir. Deprem Muğla ili ve ilçeleri başta olmak üzere tüm Güney Batı Ege'de hissedilmiştir. Güney Ege özellikle Girit Yayı - On iki Adalar civarı deprem etkinliğinin en yoğun görüldüğü bir bölgedir. Girit Yayı-Kıbrıs Yayı bölgesinde hâkim olan Afrika plakasının kuzeye doğru hareketi bölgede sık aralıklarla orta şiddette ve şiddetli şiddette depremler üretmektedir. Özellikle Milas-Bodrum-Gökova Körfezi-Datça civarları ülkemizde deprem dizilerinin yoğun gözlendiği bölgeler arasında yer alır. Depremin kaynağının bulunduğu bölge, Gökova Körfezi'ni oluşturan ve genel uzanımı körfeze paralel olan normal faylar tarafından denetlenmektedir. Körfezin kuzey kolunu oluşturan doğu-batı gidişli normal faylar ile ilişkide bulunan ve kara içine doğru genel olarak KD-GB ve KB-GD gidişli normal, doğrultu atım bileşeni olan faylar mevcuttur" denildi.

Geçmişteki depremle ilgili bilgi de verilen açıklamada,  "Deprem Bölgesinin Aletsel Dönem Deprem Etkinliği (M?5.5) Bölgede Aletsel dönemde meydana gelmiş en etkili deprem (1900 yılı sonrası) 1926 yılı Oniki Adalar- Akdeniz M=7.7 depremidir. Deprem bölgesi Muğla'da 1941 yılında M=6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Depremin merkez üstü I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Dolayısı ile bölgede yaşayan vatandaşlarımızın her zaman depreme karşı hazırlıklı ve bilinçli olmaları gerekmektedir. Ayrıca bölgenin çok aktif olmasından dolayı bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır"  ifadeleri yeraldı.

TSUNAMİ BİLGİSİ

Kandilli'den yapılan açıklamada tsunami bilgilerine de yer verildi. Açıklamada,  "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir. UNESCO/Hükümetler arası Oşinografi Komisyonu çatısı altında bölgesel Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak görev yapan merkezimiz deprem sonrasında AFAD'a ve ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlara bölgede tsunami olabileceğine dair tehlike mesajını iletmiş olup gözlem ve değerlendirmelerine devam etmektedir. Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir" denildi.

Kandilli geçmişte bölgede yaşanan tsunamilerle ilgili ise şu bilgileri verdi:

Bodrum Deniz Seviyesi Ölçüm İstasyonunda Gözlenen Tsunami Dalgası Tarihsel kayıtlara göre MS 554 ya da MS 556 yılında Bodrum-Kos arasında meydana gelen 7 büyüklüğündeki bir deprem İstanbul ve İskenderiye'de de hissedilmiş olup Kos adasında kıyı bölgelerinde su baskınlarına neden olmuştur. Ege denizinin depremsellik bakımından en aktif kısmı İzmir Körfezi, Karaburun yarımadası ve Sakız adasıdır. MÖ 496 ve MS 1949 yılları arasında 20 adet orta ölçekte deprem meydana gelmiş, bunlardan 1389, 1856, 1866, 1881 ve 1949 tarihli olanlar tsunami oluşturmuşlardır. 1956 yılında Güney Ege'de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) adasında 2.5m yüksekliğinde dalga ve 1.5 km derinliğinde su baskın alanı ve Ünye (Ios), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ciddi maddi hasar gözlemlenmiştir. Tsunami dalgası Fethiye'de 1m'ye ulaşmış, su baskın derinliği 250m olarak gözlemlenmiştir. 12 Haziran 2017'de Karaburun açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğünde depremde de yaklaşık 15 cm'lik tsunami dalgası gözlenmiştir. 21 Temmuz 365 tarihinde batı Girit'te meydana gelen deprem ve tsunami Akdeniz'i önemli ölçüde etkilemiştir. Bu depremin Akdeniz'de meydana gelen en büyük deprem olduğu düşünülmektedir. Iskenderiye'de tsunami dalgasının kıyıdan oldukça içerilere  ulaşmış olduğu, hatta bazı teknelerin evlerin çatılarına yerleşmiş olduğu ve yaklaşık 5000 kişinin boğulmuş olduğu tarihsel çalışmalarla ortaya koyulmaktadır. Girit'te yapılan çalışmalar tsunami yüksekliğinin 6m olduğunu ortaya koymaktadır. 1303 yılında Batı Helen Yayı'nda (Girit'in güney doğusu) meydana gelen büyük deprem ve oluşturduğu tsunami etkisini Doğu Akdeniz'de hissettirmiş, yine İskenderiye'de binlerce kişi tsunami nedeniyle yaşamını kaybetmiştir"

BAKAN EROĞLU: CAN KAYBI YOK

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında Muğla Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6.6 şiddetindeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bakan Eroğlu, "Bugün maalesef Bodrum, Kos Adası civarında bir deprem vuku buldu. Biraz önce sayın Muğla Valimizle görüştüm. Allah'a çok şükür bir can kaybı yok. Herhangi bir büyük bir maddi kayıp da söz konusu değil. Sadece, Bodrum Belediyesi'ne ait bir limanda yedieminde bekleyen bazı tekneler, su bir miktar yükselince onlar zaten hurda teknelermiş; onlarda hasar var. Onun dışında önemli bir zayiyat yok. Allah'a çok şükür geçmiş olsun diyorum. Özellikle başta Bodrum olmak üzere bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum" diye konuştu. 

Veysel Eroğlu, depremde Kos Adası'nda hayatını kaybeden vatandaşlar içinde taziyede, yaralılara ise geçmiş olsun temennisinde bulundu. 

Kandilli Rasathanesi depremin şiddetini yükselti

<video:786290>

Ege Denizi'ndeki deprem ile ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde basın açıklaması yapıldı.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, "Son verilere göre 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi" dedi. Depremin şiddeti ise 7 olarak açıklandı.

30-40 cm'lik düşey hareket sonucu bir tsunaminin meydana geldiği belirtilirken "Tsunami Bodrum liman içindeki istasyonda maksimun 13 cm kaydedildi" dedi. Ancak istasyonun liman içinde olduğu vurgulanırken çevrede daha yüksek bir tsunami hareketinin olduğu belirtildi.Açıklamada,   "Kıyıdan 10 metreden 100 metreye kadar su içeriye sokuldu" denildi. 

Ege'de 6.6 lık deprem... Deprem anı ve sonrasına ait çarpıcı kareler

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler