Şakran Cezaevi'ndeki işkence iddiası meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'deki Şakran Cezaevi'nde kötü muamele ve işkence olduğuna dair iddialar bulunduğunu belirterek, yeni Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Yayınlanma: 21.07.2017 - 12:35
Abone Ol google-news

İzmir'deki Şakran Cezaevi'nde kötü muamele ve işkence olduğuna dair iddiaların basına yansıdığını dile getiren Milletvekili Murat Bakan, buna göre 14 Temmuz'da Şakran 4 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda A22 koğuşuna sayım için giren infaz koruma memurlarının, tutuklular ayağa kalkmadığı için boğazlarını sıkıp, ağızlarını kapatarak, yüzlerine yumruk atarak ve bacaklarına vurarak şiddet uyguladığının, hakaret ve küfür ettiklerinin öne sürüldüğünü belirtti. Bu uygulamanın üç gün devam ettiğinin, tutuklular 17 Temmuz'daki görüşe çıkarılmayınca aileleri ve yakınlarının olaydan haberdar olduğunun gündeme geldiğini kaydetti. Müvekkili ile görüşen bir avukatın, "Üç gün boyunca kaba dayak adı verilen işkenceye maruz kalmışlar. 15 Temmuz'da bir cezaevi yöneticisi ve 30'a yakın gardiyan koğuşa girerek 'Ayağa kalkmazsanız, tek sıraya girmezseniz sizi yaşatmayız, sizi mahvederiz' şeklinde tehditler savuruyorlar, mahpusları darp ediyorlar. İşkencenin en ağır haline 17 Temmuz'da maruz kalıyorlar. Yaklaşık 40 gardiyan, jandarma ve cezaevi müdürlerinden biri koğuşa giriyor, tutuklular havalandırma diye tabir edilen avluya alınıyor, yere atılarak 10 dakika boyunca dövülüyorlar. Müdürlerden biri O.K.'nin boğazını sıkarak konuşmaya devam ediyor, O.K. elini çekmesi için uyarınca darp ediliyor" dediğini aktaran CHP'li Bakan, "Avukatlar suç duyurusu dilekçesinde, mahpusların 14 Temmuz ve 17 Temmuz arasında tehdit edildiğini, psikolojik ve fiziksel işkenceye maruz kaldığını belirterek, hapishane yöneticileri ile gardiyanların yargılanmasını istemiştir" dedi.

Milletvekili Bakan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede şu sorulara yanıt istedi:

Şakran Cezaevi ile ilgili basına da yansıyan kötü muamele ve işkence iddiaları doğru mudur?

Bakanlığınız Şakran Cezaevi'ndeki kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili bir soruşturma başlatmış mıdır?

Cezaevi yönetimi ve gardiyanlar hakkında işlem başlatılmış mıdır?

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler