AKP sözünü tutmadı

AKP hükümetinin söz vermesine karşın kadın cinayetlerinde ağırlaştırılmış müebbetin yasalaşması için ek madde önerisi yer almıyor

Yayınlanma: 03.06.2014 - 23:17
Abone Ol google-news

TBMM’de bugün görüşülecek yeni yargı paketinde, AKP hükümetinin söz vermesine karşın kadın cinayetlerinde ağırlaştırılmış müebbetin yasalaşması için ek madde önerisi yer almıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadınları yok sayan yeni yargı paketini protesto etmek için bugün TBMM önünde eylem yapacak.

Yeni yargı paketinde, platformun ek madde önerisi yerine sanıklara indirim yolu açan, ucu açık ve muğlak ‘fiilin ani bir hareketle işlenmesi’ gibi kavramlar yer alıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Gülsüm Kav, ek madde önerisini bir yıl içinde 3 kez meclise götürdüklerini ama bir sonuç alınamadığını söyledi. Başbakan’ın bu konuda bizzat söz verdiğini, mecliste görüştükleri tüm partilerin de önerilerine destek verdiğini belirten Kav, “Ama meclise gelecek pakette önerimizin olmadığını gördük. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’ya ulaştık. İyimaya, bize ek madde önerimizin komisyon görüşmeleri sırasında ekleneceğini söyledi. Avukatımız, Adalet Komisyon’u toplantılarına katıldı ve kadın cinayetleri ile ilgili önerimizin pakete eklenmediğini gördük. Avukatımız, komisyonda önerimizi tekrar sundu. Herkes dinledi ama yine de eklenmedi” dedi. Hükümetin kadınların acısını görmezden gelmeye devam ettiğini vurgulayan Kav, ek madde önerilerinin neden pakete eklenmediğine dair açıklama beklediklerini söyledi. Kav, “Kadın cinayetleri, toplumsal bir mesele haline geldi. Buna karşın hükümet, bugüne dek bir çözüm üretmedi. Biz, bir öneri götürdük onu da dikkate almadı. Nedenini bize açıklasınlar. ‘Kadınları önemsemiyoruz’ desinler. ‘Kadın cinayetlerine ağırlaştırılmış ceza getirilmesini istemiyoruz’ desinler. AKP, tüm meselelerde olduğu gibi kendi gündeminin dışına çıkmıyor” diye konuştu.

Kav, kadınlar için A’dan Z’ye tedbir istediklerinin altını çizerek “Daha fazla kadın kardeşimizin çıkarmadığın yasalar, uygulamadığın yönetmelikler yüzünden ölmesine tahammülümüz kalmadı. AKP Hükümeti’ni son kez uyarmak, yeni Yargı Paketi kadınlar yok sayılarak çıkarılamaz demek için meclisin önünde olacağız” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, TCK’ya kadın cinayetlerinde caydırıcı cezaların yer almasını, ceza indirimlerinin kalkmasını, kadın cinayetlerinin af kapsamı dışında tutulmasını kapsayan ek madde önerisini 25 Kasım 2013 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde CHP milletvekilleri Melda Onur ve Candan Yüceer’in desteğiyle meclise sunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler