'Acıların üzerinden kamyon geçiren diziyi kaldırın'

Geçtiğimiz günlerde Çocuklar Duymasın adlı dizide yayınlanan ve tepki çeken 'hafriyat kamyonu' sahnesine bir tepki de CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer'den geldi. Dizideki skandal ifadelerle ilgili dün soru önergesi verirken bugün de dizi RTÜK’e şikâyet edildi.

Yayınlanma: 26.07.2017 - 11:28
Abone Ol google-news
<video:789673>

 

Kentsel dönüşüm güzellemesiyle ekranlara dönüş yapan “Çocuklar Duymasın” isimli yerli dizi, 24 kişinin ölümüne sebep olan ve kentleri adeta şantiyeye çevirerek insanlara yaşam alanı bırakmayan hafriyat kamyonlarını öven söylemleriyle tepkilerin odağı oldu.

Yapımcılığını Birol Güven’in yaptığı ve Kanal D ekranlarında yeniden yayımlanmaya başlanan diziye tepkiler giderek artıyor. Tepkilere sebep olan ise Tamer Karadağlı’nın canlandırdığı ‘Haluk’ karakterinin hafriyat kamyonlarıyla ilgili söylediği sözler. Tam bir kentsel dönüşüm güzellemesinin yapıldığı konuşmada, hafriyat kamyonları yüzünden ölen yurttaşlardan bahsedilmeden şu ifadeler kullanıldı:

“O kamyonlar olmasa sen öyle evlerde oturabilir misin ha! Alttan ısıtma, üstten soğutma olsun, yok depreme dayanıklı olsun. Eski evleri yıkalım, yenilerini yapalım. O olsun, bu olsun ama hafriyat kamyonları olmasın. O hafriyat kamyonları olmadan kentsel dönüşüm nasıl olacak? İnşaat sektörü ne olacak? İnşaat sektörü durursa kaç aile işsiz kalacak biliyor musunuz? O hafriyat kamyonlarının şoförleri de meraklı değil sizin o sosyetik sokaklarınızda, dar sokaklarda direksiyon sallamaya. Ama mecburlar. Ekmek parası peşinde koşuyorlar.”

Sponsor Mehmet Cengiz mi?

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer duruma tepki gösterdi. Dizinin yapımcısı Birol Güven ve yayıncısı Kanal D’ye ‘hafriyat kamyonu cinayetleri’ni hatırlatan Biçer, Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Mehmet Cengiz sponsor mu bu diziye? Şu kaba tipe bu cümleleri kurduran senaryo ekibine hafriyat kamyonlarının aldığı 30 canı hatırlatmalı. 30 insanın katili hafriyat kamyonlarına kurulan bu güzellemeler için ailelere bir özrünüz olacak mı, empati yaptınız mı?”

RTÜK'e şikayet: Ailelerin acısına saygısızlık! 

CHP’li Biçer'in konuyla ilgili diğer açıklamaları şu şekilde: 

“Dev bir şantiyeye çevrilen İstanbul başta olmak üzere tüm yurtta; hafriyat kamyonu ve beton mikserlerinin neden olduğu ölüm ve yaralama vakasının sayısını hepimiz biliyoruz. Dizinin karakterinin, hafriyat kamyonlarının trafikte yol açtığı sorunları görmezden gelerek, hafriyat kamyonlarının aldığı 30 canı önemsizleştirircesine konuşması üzerine dizinin ilgili bölümü için RTÜK’e şikâyette bulunarak dizinin yayından kaldırılmasını,yayıncısına da özür dilemesini ve yaptırım uygulanmasını talep ettim. 

Eğer bu konuda gereken yapılmıyorsa bu dilin bilinçli bir seçim ve dille inşaat şirketlerine bir koruma sağlanmak istendiğini düşünmek hiç de zor değil. Hafriyat kamyonlarının şehir içinde dolaşımı nedeniyle yaşanan can kayıplarına rağmen hala hafriyat kamyonlarının şehir içinde dolaşımının normalleştirilmeye çalışılmasıyla nasıl bir amaca hizmet edilmek istendiği açık. Onlarca insanın ölümüne neden olan olayların bu şekilde normalleştirilmeye çalışılması her şeyden önce yakınlarını bu hafriyat kamyonu terörüne kurban vermiş ailelere,onların acılarına saygısızlıktır."

"Sanki Ali Ağaoğlu konuşuyor"

Bu ifadeler üzerine CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi, RTÜK’e de hem kanala yaptırım uygulanması hem de dizinin yayından kaldırılması talebiyle dilekçe verdi, “Dizinin böylesi bir sorunu özensiz ve yaralayıcı bir dille işlemesine, sadece İstanbul'da 1 yıl içerisinde 30 yurttaşın ölümüne onlarcasının yaralanmasına rağmen olayın bu denli basitleştirmesine neden müsaade edildi?" diye sordu. Biçer; "Karşımızdaki kişi kadına bakışı ile yeterince itici bir karakter ve inşaat ile ilgili mesaj veren, kamyonlarla ilgili konuşan kişi bir dizi karakteri değil adeta yandaş inşaat firması sahibi! Sanki karşımızda her haliyle Ali Ağaoğlu konuşuyor." diyerek tepkisini dile getirdi. 

Son bir yılda 24 kişi öldü

İnşaat projeleri daha çabuk bitirilsin diye hızlandırılan uygulama süreçleri, sefer sayısıyla prim sağlanan hafriyat kamyonları hem iş sağlığını ve güvenliğini hem de trafik güvenliğini yok sayıyor. Kuzey Ormanları Savunması’nın hazırladığı rapora göre, son bir yılda hafriyat kamyonları ile beton mikserlerinin İstanbul’da karıştığı kazalar sonucunda 24 kişi hayatını kaybetti. Kazaların yoğunlaştığı bölgeler ise, kentsel dönüşümle delik deşik edilen Ümraniye, Kadıköy, Maltepe, Kartal ve binlerce iş makinasının çalıştığı 3. Havalimanı inşaatı ulaşım aksı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler