Beni Geri Döndür

Kredi Kayıt Bürosu’nun, üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk konularındaki farkındalıklarını ve toplumsal sorunlara karşı duyarlılıklarını artırmak amacıyla başlattığı ve yoğun ilgi gören “Hayal Edin Gerçekleştirelim” yarışması sonuçlandı.

Yayınlanma: 04.06.2014 - 19:31
Abone Ol google-news

“Hayal Edin Gerçekleştirelim” yarışmasının ödül töreni 5 Haziran'da Four Seasons Hotel'de yapılacak. Her kategoride jüri üyelerinden en yüksek oyu alan projelerin 5.000 TL’lik kategori birincilik ödülünü kazanacağı yarışmada, kategori birincileri arasından jüriden en yüksek puanı alan proje de 10.000’TL’lik “İngiltere’de 2014 Yaz Dönemi Eğitim Programı”nı içeren büyük ödüle hak kazanacak. Sosyal Medya Oylaması Birincilik Ödülü ise 5000 TL.

Her kategoride en başarılı bulunan 3 proje ve sahipleri

Çevre Kategorisi:

“Beni Geri Döndür” - Zeliha Şit (Ege Üniversitesi)

“Geri Dönüşüm- Çevreci Döngüm”- Tuğba Biçer ( Yeditepe Üniversitesi)

“Atık Toplayıcılığı İş Kıyafeti”- Burak Ekici (Mevlana Üniversitesi)

Eğitim Kategorisi:

“Geleceğin Masum Renkleri”- Sema Çelikkaya ( Akdeniz Üniversitedsi)

“Köyde Genç”- Ahmet İbrahim Polat ( Melikşah Üniversitesi)

“Paylaş bir Selfie”- Hakan Menekşe (Anadolu Üniversitesi)

Kültür Sanat Kategorisi:

“Anadolu Sanatçı Dolu”- Eda Sur (Bilgi Üniversitesi)

“Daha çok Okuyan İstanbul” - Aydoğan Ağırbaş (Koç Üniversitesi)

“Bir Destekle Bin Umut Yeşert”- Aybike Avcı (İstanbul Üniversitesi)

Sağlık Kategorisi:

“Kan Bankası”- Emine Yargı (İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi)

“Kan Bağışı Mobil Uygulaması”- İbrahim Erkaplan (Kocaeli Üniversitesi)

“Hayat Hatırlanınca Güzel”- Didem Polat (İzmir Yaşar Üniversitesi)

Spor Kategorisi:

“Genç Sporcu Eğitimi”- Muharrem Tantaoğlu (Okan Üniversitesi)

“Spor Engel Tanımaz”- Fatih Mancır (Bahçeşehir Üniversitesi)

“Bisikletime Yol Açın- Salih Aydın (İstanbul Üniversitesi)

Toplumsal Kategorisi:

“Mavi Mekan Mobil Uygulaması”- Basri Gündoğdu (Doğuş Üniversitesi)

“Onların Sesi Biz Olalım”- Beste Arabacı ( Pamukkale Üniversitesi)

“Toplumdan Sivil Topluma”- Orhan Genç (Sabancı Üniversitesi)

 

İşte en başarılı projeler

Çevre Kategorisi

Atık Toplayıcılığı İş Kıyafeti

Proje ile ülkemizde yaklaşık 100.000 kişi oldukları tahmin edilen atık toplayıcı işçilerinin sağlıklı, düzenli ve sistemli çalışmasını sağlayacak onlara özel tasarlanan iş kıyafetlerinin dağıtılması ve işçilerin iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu şekilde geri dönüşüme büyük katkı sağlayan mesleğin toplum tarafından dışlanmasının engellenmesi ve geri dönüşüm çalışmalarında hız ve verimin artması sağlanacaktır.

Beni Geri Döndür

Projenin amacı insanların dikkatini çekip çevre bilincinin oluşmasını sağlamaktır. Proje kapsamında belirlenen Meydan’lara "Beni Geri Döndür" makineleri koyulacaktır. Bu makinelere bir taraftan su şişesi diğer taraftan da kapak atılabilecektir. Bu makinelerin üzerinde kişilerin bilgilerini girebilecekleri dijital bir ekran olacak ve kişilere özel puan toplama kartı verilecektir. Kişiler atılacak her plastik su şişesinden puan toplayacak ve biriken puanlarla küçük hediyeler alabileceklerdir. Ay sonunda makinede toplanan şişeler ÇEVKO tarafından geri dönüştürülecek ve engellilere sandalye kampanyasına destek verilecektir.

Geri Dönüşüm Çevreci Döngüm

Geri dönüşümü günlük hayatımızın parçası yapmayı ve insanların daha çok bu konuya önem vermelerini amaçlayan proje kapsamında marketlere portatif geri dönüşüm makinaları yerleştirilecek, her geri dönüştürülebilir maddeye bir depozito ücreti belirlenecektir. Ürünler makineye barkod sistemi ile okutulduğunda toplam depozito miktarı tanımlanacak ve kişiye o markette kullanabileceği bir fiş verilecektir.

Eğitim Kategorisi

Geleceğin Masum Renkleri

Proje ile hapishanede anneleriyle yaşamak zorunda kalan 0-6 yaş çocukların daha bilinçli ve sağlıklı yetişmelerinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda annelere çocuk beslenmesi, davranış psikolojisi ve fiziksel gelişimle ilgili 6 aylık temel eğitim programı yapılacaktır. Ayrıca çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini daha sağlıklı tamamlamaları ve eğlenerek büyümeleri için fiziksel gelişim parkı kurulacak; annelere çocukları için oyuncak yapım eğitimi verilecektir.

Köyde Genç

Köylü çocukların bilgisayar ve internetle tanışmasını ve köyleri bilgisayar sahibi yapmayı hedefleyen proje kapsamında gezici otobüs ile Kayseri’nin köyleri gezilerek çocuklara eğitim verilecek, çocuklara kitap hediye edilecektir. Köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişiler için de uzmanların köylere götürülerek seminer vermeleri sağlanacaktır.

Paylaş bir Selfie

Projenin amacı insanları kitap, kırtasiye vb. konularda yoğun ihtiyaç hisseden özellikle Doğu bölgesindeki çocuklara, okullara , kütüphanelere yardım etmeye teşvik etmektir. Proje kapsamında kurulacak web sitesinde ihtiyaç sahibi okul, öğrenci, kütüphane bilgileri bulunacak ve isteyen kişiler bu ihtiyaçları karşılayarak gönderdikleri ürünlerle fotoğraflarını siteye koyabileceklerdir. Gönüllülerin bu platform üzerinden iletişim kurmaları, bilgi, kitap, ders notları paylaşmaları sağlanacaktır. İhtiyaç sahipleri bu proje ile düzenli bir şekilde kitap ve kırtasiye ihtiyaçlarını giderebileceklerdir.

Kültür Sanat Kategorisi

Anadolu Sanatçı Dolu

Kültürel renkliliğin birer parçası olan çocukların zihinsel gelişimlerine katkı sağlayarak, sanat bilinci aşılamayı hedefleyen proje ile Doğu Anadolu’daki tüm illerin ziyaret edilmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında, çocukların resim sanatının öncü 3 ismi ve üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerinde okuyan gönüllü öğrenci ekipleri ile buluşacaklardır. Verilecek temel eğitim sonrasında 7-15 yaş arası çocuklardan resim yapmaları istenecek, Anadolu’nun minik sanatçılarının yapacağı tablolar açılacak facebook sayfası üzerinden halk oylamasına sunulacaktır. En çok oy alan 3 resim, anlaşılacak moda firmasının t- shirtlerine basılacak ve 3 ay boyunca ‘Anadolu Sanatçı Dolu’ etiketleri ile satışa sunulacaktır. T- shirt satışlarının %50 geliri ile projede yer alan çocukların okullarına kırtasiye, kitap yardımı yapılacaktır.

Daha Çok Okuyan İstanbul

Proje ile İstanbul’da milyonların kullandığı metrobüs duraklarına kurulacak kitap sepetleri ile yolculuk eden kişilerin zamanlarını kitap okuyarak geçirmelerini sağlamak, daha çok insanı kitapla tanıştırmaktır. Proje başlangıcında İstanbul’un 3 üniversitesi’nde kitap toplama kampanyası başlatılacak ve bu toplanan kitaplar değişik kategorilere ayrılacaktır. Bu kitaplar her metrobüs durağına monte edilecek sepetlere yerleştirilecek ve dileyen metrobüs yolcuları kitapları alabilecektir. Yolcuların okudukları kitapları başka duraktaki sepetlere bırakması ve sitemin bu şekilde devamı amaçlanmaktadır.

Bir Destekle Bin Umut Yeşert

Proje ile Çocuk Yetiştirme Yurtlarında kültür-sanat eğitimi verilerek çocukların topluma faydalı bireyler olmalarına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Proje kapsamında düzenlenecek ''Umut Et Umut Ol'' sloganlı kültür-sanat yarışması ile belirlenecek gönüllü üniversite öğrencileri çocuklara; yazı atölyesi, resim, tiyatro ve müzik konusunda eğitim verecektir. Yarışma sonucu seçilen eğitmen gençler de ödüllendirilecektir. Böylece hem eğitmenler hem de çocuklar kazanım elde edeceklerdir.

Sağlık Kategorisi

Kan Bankası

Projenin amacı hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında anlık olarak oluşan veya planlanmış olarak belli tarihlerde oluşabilecek kan ihtiyaçlarını karşılayabilmektir. Proje ile facebook, twitter gibi sosyal platformlar kullanılarak kan ihtiyaçları için hızlı bir şekilde daha çok kişiye ulaşmak, gerekli kanın zamanında bulunma olasılığını arttırmak hedeflenmektedir. Kişiler kurulacak sayfada kendi bilgilerini girecek, kan bağışı tercihlerini belirtebilecek, lokasyonunu bildirecektir. Hastanelerden gelen kan bağışı talepleri ile şahsi bilgileri eşleşen kullanıcılara sistem uyarı gönderecek ve SMS ile bilgilendirecektir.

Kan Bağışı Mobil Uygulaması

Kan bağışı uygulamasının amacı hem kişilerin kendi özel alanlarını yaratarak bilgilerini depolayabileceği bir sistem oluşturmak hem de kan bağışına teşvik edecek yönelimlerde bulunmaktır. Kan bağışı projesinin amaçları doğrultusunda hazırlanacak olan web sitesi ve mobil uygulamaları içerisinde kişilere özel profil ve acil durumlarda ulaşılabilecek kişilerin bilgileri sayfası da oluşturulacaktır. Web sitesi/ mobil uygulamasında ayrıca kan bağışını teşvik edici bir bölüm de yer alacaktır.

Hayat Hatırlanınca Güzel

Projenin amacı Türkiye’de Alzheimer hastalarının bakımına yardımcı olacak gündüz bakımevi sayısını ve hastalığın bilinirliğini artırmaktır. Bu sayede hem hastaların bakım sorunları çözülecek, hem de hasta yakınları için kalıcı çözüm oluşturulacaktır. Hasta yakınları proje kapsamında hafif ve orta dereceli Alzheimer hastalarına yönelik kurulacak gündüz bakım evlerine hastalarını gün boyu bırakabileceklerdir. Hastalar Alzheimer Derneği ile birlikte belirlenecek koşullara göre seçilecektir. Bakım evlerinin hayata geçirilmesinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü ile beraber Alzheimer bakım evindeki hastaların parmak izleri alınacak ve hastaların kaybolma sorunlarına önlem alınacaktır.

Spor Kategorisi

Genç Sporcu Eğitim Kurumları

Proje ile dezavantajlı gruplarda yer alan spora yetenekli gençlerin eğitimlerinin bir bütün olarak değerlendirilerek, okul ve spor eğitimlerinin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Pilot bölgede öncelikle dar gelirli ailelerden futbola yetenekli olan 12 çocuk seçilecek ve kendilerine ekipman desteği ve uzun süreli futbol eğitimi verilecektir. Sporu boş zamanları değerlendirme aracı olarak kullanarak gençlerin şiddetten, kötü alışkanlıklardan ve arkadaşlıklardan, bilgisayar başında saatlerce oyun oynamaktan kurtarılması hedeflenmektedir.

Spor Engel Tanımaz

Proje ile İstanbul’da yaşayan tüm engelli vatandaşlarımızı spor yapmaya teşvik etmek hedeflenmektedir. Pilot olarak seçilen bölgelerde engelliler belirlenecek, Belediye’nin tesislerinde onlara düzenli olarak spor yaptırılması organize edilecektir. Belirlenen gün ve saatlerde engelli vatandaşlarımızı belirlenen duraklardan alıp spor salonuna getirecek ve antrenmanları bittiğinde geri bırakacak otobüsler ile ulaşım sağlanacaktır. Bakanlıkça belirlenecek, Spor salonlarında engellilerin kullanımına uygun alt yapı düzenlemesi yapılacaktır.

Bisikletime Yol Açın

Proje ile gençlerin sporu bir yaşam tarzı olarak benimsemelerini sağlamak, sporun olumlu fiziksel ve psikolojik etkilerinden yararlanmalarına olanak vermek amaçlanmıştır. Proje kapsamında, ilkokul, ortaokul ve liselerde ayrı ayrı belirlenecek pilot okullarda özel bisiklet park alanları oluşturulacak, öğrencilere yönelik seminerler düzenlenecek ve bisiklet kullanımının artması sağlanacaktır. Okul çevrelerinde bisiklet yolları oluşturulacak, üniversitelerde Bisiklet Kulüpleri kurulması sağlanacak ve üniversitelerarası, fakülteler arası, şehirlerarası bisiklet turnuvaları düzenlenmesine destek verilecektir.

Toplumsal Kategori

Mavi Mekan Mobil Uygulaması

Mavi Mekanlar fiziksel engellilerin toplumsal hayatta daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla onların ihtiyaçlarına uygun mekanların belirlenmesi ve özendirilmesini hedeflemektedir. Bu mekanlar fiziksel engellilerin rahatça ziyaret edebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri mekanlar olarak seçilecek ve tavsiye edilecektir. “MaviMekanlar” Logosuna layık yerleri belirleme ve yetki verme hakkına sahip olacak bir kurum seçilecek ve belirlenen kriterlere uygun mekanların girişlerine bu logoyu yapıştırabilmeleri ve Mobil uygulamaya katılmaları için imkan verilecektir. İlk aşamada sadece restoran ve kafe gibi yiyecek ve içecek mekanlarında bu çalışmalar yapılacaktır.

Onların Sesi Biz Olalım

Proje ile işitme engelli vatandaşların turistik yerleri ziyaretleri sırasında iletişim konusunda zorluk çekmemeleri amaçlanmaktadır. İşitme engelli vatandaşların turistik yerleri ziyaret ederken bilgileri daha iyi anlamalarını sağlayacak işaret dili ile hazırlanmış video destekli karekod uygulamalı iletişim cihazlarının temin edilmesi ve onlara rehberlik edecek tur rehberlerinin işaret dili eğitimi almaları planlanmaktadır.

Toplumdan Sivil Topluma

Proje ile bireylerin STK'lardaki gönüllülük çalışmalarına kolayca ve hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlayacak bir bilgi sisteminin oluşturulması amaçlanmıştır. Aktif olarak çalışıp, çalışma alanını ve gönüllü ekibini genişletmek isteyen STK'ların amaçlarını ve faaliyetlerini halka duyurabilecek bir internet sitesi kurulacaktır. Bu şekilde bireylerin gönüllülük çalışmalarına daha fazla zaman ayırmaları ve aktif katılım sağlamaları hedeflenmektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler