İhraç edilen akademisyen aynı üniversiteyi yine kazanınca okul yönetmeliği değiştirdi

KHK ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, sınavda Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü kazanmıştı. Ancak Ankara Üniversitesi, 8 Ağustos 2017 tarihinde çıkardığı yönetmeliğin okula kayıtla ilgili bölümüne ‘kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir’ maddesi ekledi.

Yayınlanma: 10.08.2017 - 15:54
Abone Ol google-news

 

 



Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, girdiği Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü kazanmıştı.

Cenk Yiğiter'in bu bölümü kazanması üzerine üniversite kayıt yönetmeliğine ek olarak şu madde eklendi:






Bu maddenin eklenmesiyle akademisyen Cenk Yiğiter'in Ankara Üniversitesi'nde okumasının önüne geçilmiş oldu.

Yiğiter: Bu yönetmeliğe rağmen kayıt yaptırabilirim

 Bianet'e konuşan Yiğiter, henüz üniversite ile görüşmediğini söylledi.

 "Okulla daha önceden görüşmem gerekmez. Çünkü eğitim-öğretim hakkı temel hak ve hürriyet. Hakkımda benim kesinleşmiş mahkumiyet kararı ve cezaevinde o cezam infaz ediliyor olsa bile ben bu sınava girip Ankara Üniversitesi'nin öğrencisi olabilirim. Hala da bu yönetmeliğe rağmen öyle. Bir mahkum gelip bu üniversiteye kayıt yaptırabilir ama ben yaptıramıyorum."

 Dava açacak

 "İdari yargıda dava açacağız bu yönetmeliğin ilgili maddesinin iptali için. Yani yürütmenin durdurulmasını talep edeceğiz. Çünkü burada hukuki bir tartışma yapmaya bile gerek yok.

 "Herkesin hemfikir olacağı şey şudur: Anayasa der ki, temel hak ve hürriyetler ancak kanunla sınırlanır. Dolayısıyla ancak kanunla yapılacak bir işlem üniversitenin yönetmeliğiyle yapılamaz. O kadar hukukla vahametin yaşandığı 'eski Türkiye'de' dahi olsak böyle bir davaya dakikasında yürütmeyi durdurma verilir. Ama şu anda 'yeni Türkiye'de' OHAL rejimi içinde olduğumuz için mahkemelerin ne yapacağı hakkında öngörülemez durum var elbette. Fakat Eğitim-Sen Genel Merkezi de ben de ayrıca hemen hukuksal süreci başlatacağız."

 "Sorunları benimleyse yönetmeliğe adımı yazsınlar"

 "Sosyal medya paylaşımlarım nedeniyle böyle bir şey yapıldıysa bu çok daha vahim olur. Çünkü bu onun Ankara Üniversitesi'ni kendi babasının çiftliği olarak gördüğü anlamına gelir. Eğer bana taktıysa da yönetmeliğe 'Cenk Yiğiter'ler bu kampüse giremez' yazması gerekir. Çünkü öyle yazmadığı için başka KHK mağdurları da şu anda kayıt olamayacak. Bana taktı ama bu üniversiteye şu anda binlerce öğrenci kayıt hakkı kazandı ve bunların içerisinde KHK mağdurları da olabilir. Onların da eğitim-öğretim hakkını engellemiş oldu.

 "Ankara Üniversitesi trol üniversitedir. Herkesin 'bu da olmaz artık' dediği şeyi yapar. Bir şey olmadığı için de diğer üniversiteler 'Ankara Üniversitesi yaptı bizim neyimiz eksik. Onun adı Erkan İbişse biz de saray ibişiyiz' derler ve bu furyaya dahil olurlar. Şu anda olacak olan da budur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler