Cezaevinde bir ilk: ‘Drone’lu denetim

Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki mahkûmlar, koğuşların üstünde her gün drone’lar uçurulduğunu belirterek “Her anımız kontrol edilmeye çalışılıyor” dedi.

Yayınlanma: 15.08.2017 - 21:40
Abone Ol google-news

Gümüşhane E - Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Vedat Oktay’ın Mektup Okuma Komisyonu tarafından “görülen” ve UYAP’a işlenen mektubuna göre “Koğuşların üzerinde hergün drone’lar dolaşıyor” tutuklu ve hükümlülerin “her anı kontrol ediliyor.”

Gümüşhane E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu C-1 koğuşundaki tutuklular, cezaevi koşullarına ilişkin mektup yazdı. Tutuklular adına Vedat Oktay tarafından kaleme alınan mektup cezaevi mektup okuma komisyonu tarafından “görüldü” ve UYAP’a işlendi. Tutuklandıkları illerdeki cezaevlerinde yer olmasına karşın en uzak cezaevlerine “sürgün edildiklerini” belirten tutuklular, “Ailelerimizin görüşebilme olanakları ellerinden alındı. Haftalık kapalı görüş imkanı ortadan kaldırıldığı gibi hemen ardından ayda bir olan açık görüş iki ayda bire düşürüldü. Haftada bir, on dakikalık telefon hakkı 15 günde 1’e düşürüldü. Aileyle bağımız koparılmak istendi. Çok uzun bir süre mektup yasaklandı, birkaç aydır serbest bırakılmasına rağmen bu defa da mektuplarımız geciktiriliyor” ifadelerini kullandı.

Keyfi cezalandırma

Kargodan gelen pek çok ihtiyaç malzemesinin “kantinde var” gerekçesiyle verilmediğini ifade eden tutuklular, “Kantinden de istediğmizde üstü çizilip yok denilerek bize verilmiyor ya da istenilenin çok az bir kısmı veriliyor ya da verilenler kalitesiz ve pahalı bir şekilde veriliyor. Özellikle en ihtiyaç duyulan meyve ve sebze genellikle yok denilerek ya hiç verilmiyor ya da istenilenin çok az bir kısmı veriliyor” dedi. Tutuklular, mektuplarında, “Spor ve sohbet etkinliklerine hiçbir şekilde çıkarılmıyoruz. Üstelik keyfi bir şekilde çok rahatlıkla verilen disiplin cezalarında zekamızla alay edercesine spor ve sohbet etkinliklerinden men cezası verilmektedir” ifadelerini kullandı.

Cezaevi müdürünün bir süre önce tüm koğuşların başka bir bloğa geçeceğini bildirildiğini anlatan tutuklular, “Haftasonu haber vermeden ve yanlarına eşyalarını bile almalarına izin vermeden 30 arkadışımız sürgün edildiler. Elazığ’a olduğu söylendi ama onların akıbetini hiçbir haber alamadığımız için net bir şekilde bilmiyoruz.

İnsan olarak kalacağız

Mektupta, tutuklular, yeni bir denetim uygulamasını da aktardı. Mektupta, “Koğuşlarımızın üzerinde her gün drone’lar dolaşıyor, her anımız kontrol edilmeye çalışılıyor. Cezaevlerinin bu otoriter yapısı bizi öncelikle sosyal ve toplumsal bir varlık olarak yok sayması; tecritle, sürgünle, psikolojik baskılarla, bizleri insanlık dışı varlıklar haline getirmek ve bulunduğumuz cezaevlerini fiziksel ve psikolojik tahakküm alanı haline getirme çabasıdır. Yaşamsal ortamın sınırlandırılması insanı giderek insan olmaktan çıkarır. Bizler her şeye rağmen insan olarak kalmakta ısrarcıyız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler