Kani Beko: Sakarya’da yaşanan “fıtrat” değil katliamdır

Sakarya’nın Hendek ilçesinde traktörle taşınan fındık işçilerinin yaşamını yitirmesi üzerine DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "İşçiler kar hırsı uğruna güvencesizleştiriliyor, katlediliyor, hükümet ise seyirci" dedi.

Yayınlanma: 19.08.2017 - 19:40
Abone Ol google-news

Sendika.Org'un haberine göre; DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Sakarya’nın Hendek ilçesindeki tarım işçilerinin ölümüyle ilgili DİSK Yönetim Kurulu adına açıklamada bulundu. “60 lira yevmiye için açık römorklarda tıka basa taşınan bu insanlarımız, yaşamlarını kazanmak için çıktıkları yolda yaşamlarını kaybettiler” diyen Beko olayın acısını yüreklerinde yaşadıklarını belirtti.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için insanlarımızı yitirmeye devam ediyoruz. 2017 yılının ilk 7 ayında en az 1119 işçiyi iş cinayetlerinde yitirdik. 2016 yılının aynı döneminde 1049, 2015 yılının aynı döneminde ise 971 işçi iş cinayetlerinde can vermişti. Giderek artan cinayetlere dair sorumluluk alması gerekenler, halkın can güvenliğini sağlamakla yükümlü olanlardır. İş cinayetlerini durdurmak için emek ve meslek örgütlerinin, bilimin ve aklın işaret ettiği önlemlere kulaklarını tıkayanlar, sermayenin karını insandan, yaşamdan ve her türlü değerden önemli görenler, giderek artan cinayetlerin sorumluluğunu üzerlerinden atamazlar. Traktör römorkunda işçi taşınırken gerçekleşen bir olaya “kaza” demek, konuyu “fıtrat” diyerek geçiştirmek mümkün değildir. Sakarya’da yaşanan açıkça bir katliamdır. Ve bu tarım işçilerinin öldüğü ilk katliam da değildir. İki yıl önce Manisa Gölmarmara’da ve öncesinde Isparta Yalvaç’ta yaşanan katliamların ardından, bu katliamların önlenmesi için yapılması gerekenler DİSK tarafından ifade edilmiştir.

DİSK Gıda-İş: Hükümet işçi katliamlarına seyirci durumunda!

DİSK’e bağlı Gıda-İş sendikası da katliama dair basın açıklamasında bulundu, hükümetin işçi, katliamlarına seyirci kaldığını söyledi. Patronların daha fazla kar hırsı uğruna işçiler sağlıksız ve güvenliksiz koşullarda taşınıyor ve bu ölüm yolculuklarında işçiler hayatlarını kaybederken hiçbir önlem alınmıyor. İşçilerin çalışma koşullarını denetlemesi gereken Bakanlık ve Hükümet ise işçi katliamlarına seyirci durumunda! Sermaye medyası ise ekmek parası için cansız bedenleri yollara savrulan tarım işçilerinin ölümlerini sıradanlaştırmaya çalışıp, işçi sınıfının hafızasından silmeye çalışıyor. Ama tüm bu katliamlar işçi sınıfının hafızasından silinmiyor ve emekçilerin öfkesi her geçen gün büyüyor. Sakarya’nın Hendek ilçesinde yaşanan işçi katliamı bir kez daha göstermektedir ki, işçilerin ölmeden, insanca koşullarda çalışabilmesinin yolu; birlik, örgütlenmek ve mücadeleden geçmektedir.

 

DİSK Nakliyat-İş: İş cinayetlerinin sorumluları hesap vermelidir

Son üç ayda iş/trafik cinayeti sonucu yaşamlarını yitiren tarım işçisi sayısının 22, 2017 yılında iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçi sayısının 1119 olduğunu hatırlatan DİSK’e bağlı Nakliyat-İş sendikası iş cinayetlerinin sorumlularının hesap vermesi gerektiğini söyledi. 

Tarımda çalışan işçi kardeşlerimizin çalışma koşulları tamamen elçilik, dayıbaşılık v.b. ilişkilerle piyasa tarafından belirlenmektedir. Hiçbir denetim, kural güvence yoktur. Ülkemizi, ucuz işgücü cennetine çeviren yerli – yabancı parababaları (kapitalistler) düzeni, gerekli önlemleri almayanlar, denetimi yapmayan kamu kurumları, bu cinayetlerin sorumlusudurlar. İş/trafik cinayetlerinin sorumluları hesap vermelidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler