Mağdur avukatına soruşturma

Savcılık, “o günlerde kısa pantolonluza vallılardı” sözleriyle şikâyet edilen 12 Eylül mağdurlarının avukatları hakkında iki ayrı dosya açtı.

Yayınlanma: 09.06.2014 - 19:32
Abone Ol google-news

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül davasını takip eden mağdur avukatları hakkında garip bir soruşturma başlattı. 12 Eylül davasında darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasından rahatsız olan Dr. Bülent Gürkut, “karafatma” diyerek hakaret ettiği avukatları, “1980 senesinde kısa pantolonla sokakta koşturan bu zavallılar, bugün iki orgenerale kin kusuyorlar” sözleriyle Genelkurmay Askeri Savcılığı’na şikâyet etti. Askeri savcılık, şikâyeti, “Görev alanımıza girmiyor” diyerek sivil savcılığa gönderdi. Dilekçeyi alan Ankara Başsavcılığı, hemen Bülent Gürkut’un müşteki sıfatıyla ifadesini aldı.

Gürkut’un dilekçesini alan Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun, hemen soruşturmaya başladı. Savcı Coşkun, 7 Mart günü Bülent Gürkut’un “müşteki” olarak ifadesine başvurdu. İfadesinin başında davayı açan savcı Kemal Çetin, darbecilerin ifadelerini alan Hüseyin Görüşen, Fikret Seçen ile sanıkları o dönem yargılayan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinden şikâyetçi olduğunu anlatan Gürkut, hâkimlerin “O dönem yaşanıp yaşanmadığı belli olmayan işkence ve kötü muameleyle ilgili avukatlara geniş söz hakkı verdiğini”, bu nedenle şikâyetçi olduğunu bildirdi. Serdar Coşkun’un anayasal suçlar savcılığına atanmasının ardından dosya, savcı Mustafa Düzgün’e devredildi. Savcı Düzgün de özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından 12 Eylül davasına bakmak için görevlendirilen Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 2 Haziran günü yazı gönderdi. Yazıda, dava dosyasına müdahil olarak katılan avukatların isim ve adreslerinin ivedi olarak başsavcılığa bildirilmesi istendi. Avukatların isimleri gelince savcılığın ne yapacağı merak konusu oldu. Ankara Başsavcılığı’nın mahkemenin heyeti ve savcısı hakkında yapılan şikâyetleri ise ayrı dosya altında soruşturduğu öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler