Sarraf affına CHP'den tepki

Bilançoda gözüken, kasada olmayan paraya ‘düzeltme’ hakkı getiren madde komisyonda tartışma çıkardı.

Yayınlanma: 12.06.2014 - 22:41
Abone Ol google-news

Kamuoyunda “taşeron tasarısı” olarak bilinen ve çalışma yaşamını “altüst” eden yasa tasarısının Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında “Rıza Sarraf” tartışması yaşandı. CHP milletvekilleri, şirketlere bilançolarında gözüken, ancak işletmede bulunmayan kasa farklarını 3 ay içerisinde düzeltme olanağı sağlayan düzenlemenin “Rıza Sarraf affı” anlamına geldiğini söyleyerek önergeye itiraz etti. Ancak önerge AKP’liler tarafından kabul edildi.

Plan ve Bütçe Alt Komsiyonu tasarı üzerindeki çalışmalarının sonuna geldi. Önceki günkü görüşmelerde, ilk kez Cumhuriyet’in gündeme getirdiği taşeron tasarısı ile birleştirilen “af” teklifindeki şirketlere bilançolarını düzeltme hakkı tanıyan madde üzerinde tartışma çıktı. Tasarıdaki bu madde şöyle: “Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31.12.2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacakları bulunduğu tutarlarla ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını, bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilirler. Beyan edilen tutarlar üzerinden yüzde 3 oranında hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içinde ödenir.”

Komisyon üyesi CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, bu önergenin “para aklama” anlamına geldiğini söyledi. İşletmenin açıklarını yüzde 3 vergisini ödeyerek kapatabileceğine işaret eden Çetin, “Kasada gözükmeyen paraya yüzde 3 vergi ödeyerek aklama gibi bir yol getirdiler. Bu 17 Aralık’tan bu yana ortaya çıkarılan kara paraların aklanması operasyonu” dedi. Çetin, “Çok net. Bu Rıza Sarraf affı” diyerek düzenlemeye itiraz etti. Ancak AKP milletvekilleri itirazları kabul etmedi. Madde AKP’lilerin oyları ile kabul edildi.

 

Hazine’ye bir yükümlülük daha

Çetin, devlet demiryolları projelerine işletmelerin bütçe gelir ve gider kalemleri ile ilişkilendirilmeksizin Hazine garantili dış borç alma hakkı verildiğini de söyledi. Çetin, “Sayıştay bunu denetleyemeyecek. Bütçe dışında Hazine yükümlülük altına sokuluyor. 2014-2018 döneminde yatırım programlarında olmayan projeler için Hazine garantili dış borç alacaklar” diye konuştu. Çetin’in verdiği bilgiye göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerinin aidat borçlarına da af getirildi. Çetin, daha yürürlüğe girmemiş olan Ar-Ge yatırımları ile ilgili yasada bile değişiklik yapıldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler