CHP bu kez ‘Fındık’ için yollara düştü

CHP tarafından organize edilen ve 3 gün sürecek olan “Fındık İçin Yürüyoruz” yürüyüşü, Ordu’da yaklaşık 3 bin kişinin katılımı ile başladı. Katılımın her geçen saat arttığı yürüyüşün üçüncü gününe CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak.

Yayınlanma: 18.09.2017 - 11:31
Abone Ol google-news

<video:826152>

CHP'nin organizasyonuyla Ordu'dan Giresun'a 'Fındık İçin Yürüyoruz' yürüyüşü başladı. İl merkezinde Büyükşehir Belediyesi binası önünde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplanan CHP'liler ve fındık üreticileri Giresun'a yürümek için bir araya geldi. Yürüyüşe CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri, CHP'liler ve fındık üreticileri katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, üreticinin mağdur olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Üretici sayın bakanın 8.75 lira olarak açıkladığı maliyetin altında fındığını 7.5 liradan satmak durumunda. Üreticimiz 1 yıllık emeğinin karşılığını alamıyor. Maalesef bir yıl emek verdiği ürünüyle şu anda borçlarını dahi kapatamıyor. Çocuğunu okula gönderemiyor, üniversiteye gönderemiyor. Ne kadar korkuturlarsa korkutsunlar, ne kadar baskı kurarlarsa kursunlar inanıyorum ki üretici ürününe sahip çıkacak ve biz hep birlikte fındık için yürümeye devam edeceğiz."



KİMSENİN AĞZINI BIÇAK AÇMIYOR

Fındık ürününün Avrupa'da ki bir alıcıya teslim edildiğini, kimsenin ağzını bıçak açmadığını ve yetkililerden de bu konuda ses çıkmadığını belirten Seyit Torun, şöyle konuştu:

"Biz ancak yürüyüş ifademizi kullanınca sayın bakan özellikle TMO'nun aldığı fındığın ödemelerinin daha kısa sürede ödeneceğini ve belli iyileştirmeler yapılacağını açıkladı. Demek ki biz talebimizi iletince, biz sesimizi yükseltince, biz hükümete uyarımızı yapınca sonucunu alıyoruz. Ordu'dan başlattığımız yürüyüşte beşer kilometrelerde dinlenmelerimiz olacak. İkinci gün ise 15 kilometre yürüyeceğiz. Yürüyüş 3 gün sürecek ve yaklaşık 47 kilometre yürüyeceğiz. Son gün  Giresun'da sayın genel başkanımız Atatürk meydanında bir konuşma yaparak halkla buluşacaktır."

<video:826509>

KİMİN SORUNU VARSA ONUN YANINDA OLMA SORUMLULUĞUMUZ VAR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Adalet Kurultayı'nda çiftçilerin sorunlarının da konuşulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Ordu'nun, Giresun'un  değerli milletvekilleri, il ve ilçe başkanları, oradan gelen vatandaşlar fındık üreticilerinin sorunlarını dile getirdiler. Sayın Genel Başkanımız sürekli Türkiye'nin gündeminde, bunu bölgenin tüm milletvekilleriyle birlikte tutmaya çalışıyor. Türkiye'de artık siyasetin insanların arasına girmeye, ayrıştırmasına izin vermeden, kimin derdi, kimin sorunu varsa onun yanında olma sorumluluğumuz var."

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan yürüyüş Ordu-Giresun karayolu istikametine doğru devam ederken, yürüyüşe katılanların sayısının her geçen saat arttığı da gözlendi.

‘TEK BİR PROTESTO İLE KARŞILAŞMADIK’

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, ilk gün 20 kilometreyi bulan yürüyüş boyunca tek bir protesto eylemi ile karşılaşmadıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Tek bir protesto eylemi ile karşılaşmadık. Halkın ilgisi çok yüksek. İktidarın arka bahçesi olarak gördüğü Karadeniz’de çöktüğünü görüyoruz. Emin olun yol kenarında bu yürüyüşe destek veren insanların o desteği bizim yürüyüşümüzden sosyolojik olarak daha önemli. Çiftçiler, bu bölgenin insanları, fındık konusunda sağduyulu bir söylemin geliştiğini görüyor ve kendilerini ait hissediyorlar.”

‘İTALYA’DA 21 LİRA, TÜRKİYE’DE 8 LİRA’

Tarım politikalarında küreselleşmenin olumsuz etkilerine dikkat çeken Pekşen, bu noktada iktidarların tutumunun önem taşıdığını belirterek şöyle devam etti:

“Bugün Karadeniz’de fındık alan tekel firma burada fındığı kaça alıyor, İtalya’da kaça alıyor? İtalya’da çiftçi yüzde 40 devlet desteği, ayrıca kilogram başına 3.35 Euro ile fındıktan 21 lira kazanıyor, Karadeniz’de 7.5-8 TL kazanılıyor. Arada 3 kat var. Aynı firma İtalya’dan 21 liraya Türkiye’den 7.5-8 liraya fındık alıyorsa ikisinin arasındaki tek fark devlet farkı, siyasi iktidar farkıdır. Birisi halkın sorunlarıyla meşguldür, diğeri ise iktidarda kalmak için kendi halkını seçmenini bile uluslararası tekellere ezdirmektedir. Biz de bu yürüyüşle bunu anlatmaya çalışıyoruz.”

“Fındık için Adalet” yürüyüşünün ilk gününde 21.5 kilometre yol kat edildi. 2’nci gün 15 kilometre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılması beklenen son gün ise 8 kilometre yürünmesi bekleniyor. Yürüyüşün 3’üncü günü Giresun’da CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşma yapacağı bir miting düzenlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler