Sivil toplum temsilcileri: Bizler bu suça ortak olmayacağız

Sivil toplum örgütü temsilcileri, Hakkâri’de SİHA’larla sivil yurttaşların vurulmasını ve Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıyı kınadı.

Yayınlanma: 21.09.2017 - 22:19
Abone Ol google-news

Barış Bloku, Demokrasi İçin Birlik, Diyalog Grubu, Hak ve Adalet Platformu ile Yurttaş Girişimi üyeleri 31 Ağustos’ta Hakkâri’de Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA) dört sivil yoldaşı katletmesini ve HDP Milletvekili Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınadı. Ortak basın metnini okuyan barış aktivisti Prof. Dr. Ayşe Erzan, “Bizler her kesimden, her siyasetten, farklı inanç ve görüşlerden yurttaşlar olarak ‘Bu suça ortak olmayacağız’ diyoruz” dedi.

Point Otel’de, “Endişeliyiz, öfkeliyiz, utanıyoruz” başlığıyla dün düzenlenen basın açıklamasına HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, eski HDP milletvekili Levent Tüzel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve eski Anavatan Genel Başkanı Nesrin Nas katıldı. Toplantıda konuşan İlahiyatçı- yazar İhsan Eliaçık, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendi isteğiyle ya da demokratik seçimlerle gitmeyeceğini ileri sürerek, “Telle boğulmayı göze almamız gerek. Eğer almazsak böyle açıklamalarla bu diktatör gitmez. Ölümü göze almalıyız. Cesur olmalıyız” dedi. Eliaçık, Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik saldırıya da değinerek, “Müslümanım, Türk-Sünni kültürle yetiştim. Ama bu kültürü taşımak hiç bu kadar ağır gelmemişti. Hayatımın en büyük utançlarından birini yaşadım” dedi.

‘Hepimiz sorumluyuz’

Fincancı da “Bu suça ortak olmayı istemesek de bir şekilde oluyoruz. Suçun bir daha işlenmemesi için nasıl bir süreçten geçmemiz gerektiğini araştırmamız gerekiyor. Hepimiz sorumluyuz” dedi.

‘Sessiz kalamayız’

Kerestecioğlu düşmanca ve ırkçı eylemleri görmezden gelmenin, yok saymanın ve sessiz kalmanın yapılabilecek en büyük hata olduğunu dile getirdi. Kerestecioğlu, “Düşmanlık ne kadar cesaretlendirilirse, bizler de o kadar itiraz edeceğiz” diye konuştu. Kerestecioğlu, Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik saldırıyla ilgili olarak ise “OHAL süresince her eylemi copla, gazla, silahla dağıtan polis, orada bulanan yüz kişiyi engelleyemedi. Saldırganlar iktidarın yarattığı düşmanlıktan güç aldı” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler