Ankara’da her yer, her şey yasak

Ankara Valiliği, eylem, basın açıklaması ve gösteri yasaklarını bir kez daha genişletti. Yasaklanan bölgeler arasında Kızılay Meydanı, Sakarya Caddesi, Güvenpark’ın içi ve çevresi yer alıyor.

Yayınlanma: 26.09.2017 - 05:28
Abone Ol google-news

Ankara Valiliği, OHAL kapsamında başkentteki eylem, basın açıklaması ve gösteri yasaklarını bir kez daha genişletti.

Başkentte OHAL’in ardından basın açıklamaları ve gösteri yürüyüşlerine getirilen yasaklar, İnsan Hakları Anıtı’nın abluka altına alınması ve çeşitli bölgelerin yasak kapsamına alınmasının ardından bir kez daha Valilik yasakları ile karşılaştı. Vali Ercan Topaca imzası ile yayımlanan genelge kapsamında Ankara’daki yasakların kapsamı daha da genişletildi.

‘Haklara duyarlı’ Vali

Vali Topaca, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni hatırlatarak “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında, kanunun suç saymadığı eylemlerle ilgili açık ve kapalı yerlerde, basına veya belirli bir topluluğa yapılan açıklamalar, temel hak ve özgürlükler arasında yer almaktadır” ifadelerinin ardından yeni yasakları duyurdu. Valilik, anayasadaki maddeleri vurgulasa da çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından “basın açıklaması adı altında kitlesel katılımlarla, yaya ve araç trafiği akışını engelleyecek şekilde, çevre ve gürültü kirliliği ile kamu düzenini bozan birtakım kanunlara aykırı eylem ve etkinlikler düzenledikleri görülmektedir” diyerek yasakların kapsamını genişletti.

Yeni yasak alanlar

Valilik, “toplumsal güvenliği tehlikeye düşürebileceği” değerlendirmesi ile Kızılay Meydanı ve kavşağından Mithatpaşa Caddesi ile Tuna Caddesi’ne kadar olan bölgede Sakarya Caddesi, Selanik Caddesi, İnkılap Sokak, Bayındır Sokak ve Akay Kavşağı, Genelkurmay kavşağı, Vekâletler Caddesi, Güvenpark’ın içi ve çevresi, eski Başbakanlık binası ile Yargıtay binası arasında kalan alanları yasak kapsamına aldı. Bu alanlarda valilik, bu bölgelerde sivil toplum kuruluşları tarafından basın açıklaması adı altında “film gösterimi, çadır kurma, ateş yakma, açlık grevi, oturma eylemi” gibi etkinlikler yapıldığını belirterek bu durumun “bölge esnafı ile vatandaşlar arasında korku ve panik ortamı oluşturduğu, bu bölgenin marjinal gruplarca kazanılmış eylem alanı olarak görüldüğü” savundu.

‘İstihbarat var’

Valilik, yasaklara ilişkin ayrıca “Toplumsal güvenliği tehlikeye düşüren ve terör örgütleri DEAŞ, PKK/KCK tarafından bu türden toplantılara yönelik eylem istihbaratının yapıldığını” ileri sürdü. Bu alanlarda, 24 saat yüksek sesle çevreyi rahatsız edici şekilde şarkı, türkü, marş, slogan atmak sureti ile toplantı, basın açıklaması ve her ne suretle olursa olsun eylem yapılması OHAL kapsamında yasaklandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler