Vize krizinin altından yeni gözaltı kararı çıktı... Konsolosluk çalışanının eşi ve oğlu sorguda

ABD ile Türkiye'nin dün gece yaşanan kriz sonucu karşılıklı olarak vizeleri durdurmasının altından başsavcılığın verdiği dün sabahki yeni gözaltı kararı çıktı. Tutuklama kararı verilen kişinin de Türk vatandaşı olduğu ve eşinin FETÖ'nün çağrısından sonra Bank Asya'ya para yatırdığı iddia edildi. Gözaltı kararı verilen kişinin henüz yakalanmadığı ve konsolosluktan dışarıya çıkmadığı öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı verilen konsolosluk çalışanının eşi S.C. ve çocuğu K.İ.C.'nin de iki gün önce Amasya'da gözaltına alındığı ortaya çıktı. Savcılık olayla ilgili yaptığı açıklamada gözaltı kararını doğruladı.

Yayınlanma: 09.10.2017 - 10:30
Abone Ol google-news

ABD ile Türkiye'nin dün gece yaşanan kriz sonucu karşılıklı olarak vizeleri durdurmasının altından Başsavcılığın dün sabah verdiği yeni bir gözaltı kararı çıktı. Geçtiğimiz günlerde tutuklanarak cezaevine gönderilen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'dan sonra dün sabah yeni bir gelişme yaşandı.

Hürriyet gazetesinden Toygun Atilla'nın haberine göre, Amerikan Konsolosluğu'nda Emniyetle ilişkileri götüren N.M.C. için Başsavcılık tarafından verilen tutuklama kararı tebliğ edildi. Tutuklama kararı verilen N.M.C'nin de Türk vatandaşı olduğu ve eşinin FETÖ'nün çağrısından sonra Bank Asya'ya para yatırdığı ileri sürüldü. Gözaltı kararı verilen N.M.C henüz yakalanmadığı ve konsolosluktan dışarıya çıkmadığı öğrenildi. Kendisi başkonsolosluktan çıkmayan N.M.C'nin, eşi S.C. ve çocuğu K.İ.C.'nin de soruşturma kapsamında Amasya'nın Merzifon İlçesi'nde 2 gün önce gözaltına alındığı ortaya çıktı. Şüpheliler, işlemlerin ardından İstanbul'a gönderildi.

Vize krizine neden olan konsolosluk çalışanının eşi ve oğlu da gözaltına alındı                 

Türkiye'den ABD'ye 'Karardan geri dönün' mesajı                 


ABD ile vize krizi sosyal medyada: Bakan Kaya Meksika sınırından kaçak girmeye çalışacak                 

17-25 Aralık öncesi, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan firari Zekeriya Öz ve operasyonu düzenleyen emniyet müdürleri ile düzenli olarak telefonla görüştüğü iddia edilen ABD Başkonsolosluğu'nda görevli irtibat görevlisi Metin Topuz, 4 gün gözaltında tutulduktan sonra, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Güvenlik sebebiyle büyük bir gizlilik içinde gözaltına alınan Metin Topuz, "Siyasi ve askeri casusluk, Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs,Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor.

 SUÇLAMALAR NE?

Soruşturma savcısının tutuklama talebinde ise Topuz'un 17-25 Aralık operasyonunu düzenleyen FETÖ’cü polisler dışında , 15 Temmuz darbe girişiminde aktif olarak rol oynayan askerlerle de ilişkisinin tespit edildiği belirtiliyor.

 Tutuklama gerekçesinde yer alan iddialara göre, Topuz'un irtibatta olduğu askerler İstanbul eski İl Jandarma Komutan yardımcısı Yarbay Oktay Akkaya, Jandarma Subay Yüksel Asan ile Batman’da darbeye karşı direnen polisleri sindirmeye çalışan Emniyet Amiri Ali Şerbetçi ve Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yapılan saldırıda etkin rol oynadığı iddia edilen Emiyet Müdürü Zeki Taşkın ile de irtibatlarının olduğu değerlendirmelerine yer verildi.

THY’den Amerika bileti alanlar için önemli açıklama                 

Vize krizi sonrası Erdoğan basın toplantısını iptal etti                 

Vize krizi için AKP'den ilk açıklama                 

 SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

 Savcılık sorgusunda kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Topuz, görüştüğü emniyetçi ve askerlerle sadece görevi nedeniyle görüştüğünü, bunun dışında 17-25 Aralık’ta da 15 Temmuz darbe girişiminde de kendisinin bir rolü bulunmadığını söyleyerek suçlamaları reddetti.

 ZEKERİYA ÖZ İDDİASI...

 Topuz, savcılık sorgusunda dönemin özel yetkili savcısı Zekeriya Öz ile 2 kez görüştüğünü bunların da tamamen ABD ve Türk polisinin ortak çalıştığı operasyonlara ilişkin olduğunu vurguladı. Metin Topuz, Zekeriya Öz ile son görüşmelerinde yanlarında 2 ABD’li yetkilinin de bulunduğunu, kendisini davet ettiklerini ancak Zekeriya Öz’ün VIP karşılama ve ağırlama isteğinden dolayı bu görüşmenin geri çevrildiğini belirtti.

 Savcılık sorgusunda Topuz, bazı polis ve askerlere telefon görüşmesini de hatırlayamadı.Bunlarla görüşmesini ise kendisini vize talebi için aramış olabilecekleri yönünde değerlendirmede bulundu.

TÜSİAD'dan vize ambargosu için itidal çağrısı                 

Saray'dan döviz açıklaması: Tamamen psikolojik ve suni                 

Merkez Bankası'ndan 'panik yapmayın' uyarısı                 

ABD ELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Büyükelçisi Bass, tutuklanmaya ilişkin rahatsızlığını dile getirirken, “hükümetten bazılarının intikam peşinde olduğunu” söylemişti. Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD Büyükelçiliği de Ankara’ya tepkisini “Mahkeme yerine medyada yargılıyorsunuz” diyerek göstermiş ve “Ortaklığımızı bozuyorsunuz” uyarısında bulunmuştu. Açıklamada, “Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır” denilmişti. Askıya almayla, Trump’ın Başkanlık Kararnamesi’yle büyük tartışma yaratan kararı sonucu ABD’nin vize vermediği ülkeler olan Suriye, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’in yanına pratikte Türkiye de eklenmiş oldu.

ADALET BAKANI: İKİNCİ BİR GÖZALTI KARARI YOK 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, A Haber'de katıldığı programda ABD'nin vize kararına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. ABD'nin İstanbul'daki konsolosluğunda yeni bir gözaltı kararı iddiasına ilişkin, "Bizim bilgimiz dahilinde olan 2. bir tutuklama ya da gözaltı kararı bulunmuyor" dedi.

SAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ABD İstanbul Başkonsololuğu çalışanı N.M.C'yi ifadesi için davet ettiklerini açıkladı. Açıklamada, N.M.C'nin diplomatik bağışıklığının bulunmadığı belirtilerek N.M.C'nin, eşi ve çocuğunun FETÖ örgütlenmesinde yönetici konumda oldukları iddiasıyla Amasya'da gözaltına alındıklarını ve İstanbul'a getirildiklerini belirtti. Açıklamada, konsolosluk çalışanının eşi ve çocuğu olan şüphelilerin 4 Ekim'de tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un beyanları doğrultusunda gözaltına alındıkları da ifade edildi.

Başsavcılığın açıklaması şöyle:

"Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, şüpheli Metin Topuz 25 Eylül 2017 tarihinde gözaltına alınmış olup 4 Ekim 2017 tarihinde İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne tutuklanması talebiyle sevki sonrası mahkemenin 2017/504 sayılı sorgu kararına istinaden tutuklanmıştır. Şüphelinin beyanları doğrultusunda Fetullahçı Terör Örgütü örgütlenmesinde yönetici konumda olduğu tespit edilen S.C. ve K.İ.C. hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilmiş olup şüpheliler Amasya ilinde yakalanarak adli işlemleri için İstanbul'a getirilmişlerdir. İsmi geçen şüphelilerin eşi ve babası konumundaki, herhangi bir diplomatik bağışıklığı bulunmayan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C ifadesi için cumhuriyet başsavcılığımıza davet edilmiştir. Soruşturma devam etmektedir."

Türkiye-ABD vize krizi dünya basınında                 

ABD'den Türkiye'ye sürpriz telefon                 

Türkiye'den ABD'ye 'kes- yapıştır' misilleme... Vize başvuruları süresiz askıya alındı                 

ABD ile vize krizi: Dolar 3,80'i gördü, Avro rekor tazeledi                 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler