AYM, İlker Başbuğ'un yargılanması için kovuşturma izni istedi

Anayasa Mahkemesi (AYM) eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yargılanabilmesi için Başbakanlık'tan kovuşturma izni alınmasına karar verdi.

Yayınlanma: 12.10.2017 - 20:09
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ergenekon davası kapsamında görevsizlikle dosyası gönderilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini kabul ederken, soruşturma izni için dosyanın Başbakanlık’a gönderilmesine hükmetti. Yüksek Mahkeme, Başbakanlık’tan izin gelene kadar yargılamada durma kararı verdi. Başbuğ, mahkemenin derhal beraat kararı vermesi gerektiğini söylemişti.

AYM, Ergenekon davasına bakan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, arasında İlker Başbuğ’un da bulunduğu 19 eski asker hakkında 5 Temmuz tarihinde verdiği görevsizlik kararı üzerine Yüce Divan sıfatıyla dün toplandı. Yüksek Mahkeme, Başbuğ’a isnat eden fiillerin Yüce Divan yargılama yetkisinde kaldığına hükmetti. Başbuğ hakkında 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nun 15/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca soruşturma izni alınması gerektiğine işaret eden mahkeme, bu kapsamda Başbuğ hakkında yargılamanın durmasına ve soruşturma izni alınması için bu dosyanın bir örneğinin Başbakanlık’a gönderilmesine hükmetti. Yüksek Mahkeme, söz konusu karar geldiğinde dosyanın yeniden incelenmesine karar verdi.

Bu karar sonrasında İlker Başbuğ hakkındaki dosyanın soruşturulup soruşturulmayacağına Başbakan Binali Yıldırım karar verecek. Başbakan Yıldırım, soruşturma izni vermezse, Başbuğ’un dosyası kapanacak. Yıldırım, soruşturma izni verirse, yargılama Yüce Divan’da başlayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler