Soma katliamı davasında vardiya amiri tahliye edildi, salon karıştı

Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, talepleri aldıktan sonra arar kararları açıkladı. Buna göre, soruşturmanın başından beri tutuklu olan vardiya amiri ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy'un tutukluluk halinin devamına karar verildi. 9 Ocak 2018 tarihine ertelenen duruşmada mahkeme yeni bilirkişi taleplerini reddetti.

Yayınlanma: 17.10.2017 - 21:21
Abone Ol google-news

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu toplam 51 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 98 gün sonra tekrar başladı. HSK yaz kararnamesi ile tayini çıkan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve Soma Davasını yöneten Aytaç Ballı’nın yerine Kahramanmaraş'ta Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan alanda meydana gelen göçükte 11 işçinin hayatını kaybettiği davayı yöneten Salih Pehlivanoğlu başkanlığında başladı.

Adalet aramak için buradayız

Sabah saat 09.30’da başlayan Soma Davasının 19’uncu duruşması öncesi şehit madenci aileleri ile bazı sivil toplum örgü temsilcilerinin katılımı ile tren istasyonu önünden, Şehit Murat Öztürk Caddesi 167 Sokak üzerinden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi önüne kadar yürüyüş yaptı. Kalabalık, yol boyunca ellerinde şehit madencilerin isimlerinin yazılı olduğu, ‘Unutmadık, Unutturmayacağız’ yazılı pankart taşıyıp, sık sık “301’in hesabı sorulacak”, “Anaların gözyaşı katilleri boğacak”, “Kaza değil cinayet, kader değil katliam” sloganları attı. Ardından bir basın açıklaması yapıldı. Grup adına basın açıklamasını maden işletmesinde hayatını kaybeden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, “Soma madenci aileleri, Sosyal Haklar Derneği, emekten yana siyasi partililerimizin demokratik kitle örgütlerimiz ve davanın takipçisi dostlarımızla 19’uncu blok buluşmanın yapılacağı bugün bir sefer daha buradayız. Soma Davasının 41’inci ayında unutmamak ve unutturmamak, katillerden ve bu katliamın sorumlularından hesap sormak için adalet aramak için buradayız” dedi.

"Tek talebimiz adalet"

Tek taleplerinin adalet olduğuna işaret eden İsmail Çolak, adalet için inanç ve ısrarlarının da devam edeceğini vurguladı. “Su uyur, düşman uyur, adaletimizi çalmaya çalışan çakallar uyumaz” diyerek sözlerine başlayan Sosyal Haklar Derneği yönetim kurulu üyesi müdahil avukatlardan Can Atalay, “Bir günü boşa geçirmedik bugüne kadar, bundan sonra da bir günümüzü boşa geçirmeyeceğiz. Soma davasını takip etmek, adalet aramak suçmuş gibi anlatmaya çalışıyorlar. Suç değildir, evlatlarının hesabını sormaya çalışan ailelerin mücadelesi onlarla birlikte etmek suç değildir. Bu ülkenin biricik gelecek umududur. Bugün 10 aydır dosyayı kilitleyen Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının karara çıkmak üzere olan dosyayı kilitleyen Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının ne yapacağını göreceğiz. Elbistan’dan gelen başkanın ne yapacağını göreceğiz” dedi.

 

Yapılan basın açıklaması ardından madenci aileleri ile avukatları, polis kontrol noktasına ardından mahkeme salonuna giriş yaptı ve mahkeme ilk kez Salih Pehlivanoğlu başkanlığında başladı. Davada 6’sı tutuklu 8 kişi için "Olası kastla öldürme" suçundan 301 kez ve 20 ila 25 yıl, "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 ila 6 yıl arası hapis cezası isteniyor. Tutuksuz yargılanan 45 kişi hakkında ise "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 ila 15 yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Tutuklu 6 sanık, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.

Sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti

Yoklamayla başlayan duruşmada, son HSK kararıyla görevlendirilen Salih Pehlivanoğlu başkanlığındaki mahkeme heyeti bu davada ilk kez duruşmaya çıktı. Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, duruşma kurallarını anlattıktan sonra, "Amacımız adalet ve doğruyu bulmak" dedi. Geçen duruşmadan bu yana gelen belgelerin okunmasından sonra mağdur aileler adına Avukat Selçuk Kozağaçlı söz aldı. Yargılamayı başından beri yapan heyetin değiştirilmesinin ve hüküm vermemiş olmasının kendilerini üzdüğünü söyleyen Selçuk Kozağaçlı, "Sanık avukatlarının bilirkişi raporlarına itirazları temelsiz, reddedilmeli" dedi. Kozağaçlı ayrıca, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olayı ilişkin yürüttüğü sabotaj soruşturmanın da ilerlemediğini ve onun da sonuçsuz kalacağını söyledi. Daha sonra söz alan Cumhuriyet Savcısı Süleyman Topan da Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olaya ilişkin yürüttüğü soruşturmanın sonucunun beklenmesini, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

"TAHLİYE TALEBİNDE DAHİ BULUNMAYACAĞIM"

Tutuklu sanıklardan Soma kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ise kendilerine yönelik asılsız, yalan kampanyalar yürütüldüğünü ileri sürüp, bilirkişilerin suç uydurduğunu savundu. Can Gürkan, "Olaydan sonra yangın çıktığı söylenen yere bir tek bilirkişiler gidemedi. Sahte delillerle suç yaratıldı. Burada olası kasıt suçu yaratıldı. Asılsız kampanyalar yürütüldü. Giden mahkeme başkanı da hiçbir talebimizi kabul etmedi" dedi. Bilirkişilerin raporlarının gerçeği yansıtmadığını öne süren Can Gürkan, "Metan yangınını tutturamadılar. Sonra metanın kabloyu tutuşturduğunu söylediler. Ama yandığı söylenen kablolar da sağlam. Kablolar zaten zırhlı, bilirkişi raporundaki gibi olması imkansız. Böyle bir davada, bilimi, ilimi reddedersen, adaleti bulamayız. Bu dava yalan ve iftirayla başladı. Kamuoyu hâlâ burada aylarca kömür yandığını düşünüyor. Siz de hâlâ bizi olmayan kömür yangınıyla yargılıyorsunuz. Bilim ve ilim bu davaya sokulsun, ben tahliye talebinde dahi bulunmayacağım" ifadelerini kullandı.

TARTIŞMA YAŞANDI

Zaman zaman gerginliğin yaşandığı duruşmada bir madenci yakınıyla sanık avukatları arasında sözlü tartışma yaşandı. Tartışmanın büyümesiyle birlikte sinir krizi geçiren madenci yakını mahkeme salonunda bayıldı. Bayılan kadına ilk müdahaleyi mahkeme salonunda bulunan diğer madenci aileleri yaparken, salon dışında bekletilen 112 Acil Sağlık ekipleri sedyeyle kadını salondan dışarı çıkardı. Bayılan kadına ambulansta müdahale edilirken, madenci yakınının durumunun iyi olduğu öğrenildi. Yaşanan gerginlik nedeniyle Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu duruşmaya 10 dakika ara verdi.

TAHLİYE KARARI SALONU KARIŞTIRDI

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu, 51 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine öğleden sonra devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıkların bilirkişi raporlarını eleştirip yeni bir rapor istemesinden sonra söz alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin de bilirkişi raporlarında tüm şirket sorumlularının kusurlu bulunduğunu anlattı. Savcılık iddianamesinin de bu doğrultuda hazırlandığını ifade eden Kadir Çekin, Şüphelilere kusur bulmak için kendilerini delil bulmada zorunlu hissettiler. Dinamit atışlarından sonra yaşanan ani karbonmonoksit gazı yükselmelerini yangın olarak kabul ettiler. Sürekli yangın varmış gibi kabul ettiler. Bilirkişi raporuna göre ocağın çalışmadığı tatil günlerinde yangın yok, ama çalışma günlerinde yangın var. Bu şekilde rapor hazırlandı" dedi.

'SEN ANNENE SOR BAKAYIM'

Bu sırada ölen madencilerin annesinden Elmas Kaya, avukata yönelik eleştirilerde bulundu. Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu'nun, salon dışına çıkartılmasını istediği Elmas Kaya, "Benim yerimde sen olsan nasıl sabredersin?Annene sor. 'Anne ben ölseydim, sen ne tepki gösterirdin', sor bakayım sana ne diyecek" sözleriyle tepkisini sürdürdü.

MANİSA SAVCILIĞININ SORŞUTURMASI BEKLENSİN

Can Gükan'ın avukatlarından Abdurrahman Gök ise, eşi ve kızının 'Soma'yı yaktı suçlamasında bulunduktan sonra ölü bulunan" Şaban Yılmaz dosyasının tekrar açılmasını, MİT ve emniyetten faciayla ilgili ellerinde bulunan bilgilerin istenmesini talep etti. Bir milletvekilinin TBMM kürsüsünden kapanan bir gazetenin yazarının da köşesinden Soma'daki kömür olayını gündeme getirmesinin ardından facianın yaşandığını ileri süren Gök, bunlarında akıllara sabotaj ihtimalini getirdiğini, bunun için de Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu konudaki soruşturmasının sonucunun beklenmesini istedi. Gök ayrıca, FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunan Manisa eski Baro Başkanı Zeynel Balkız'ın da baktığı dosyaların incelenmesini de talep etti. Duruşmadaki diğer sanıkların avukatları da yeni bir bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi. Avukatların konuşmalarını tamamlamasından sonra salonda oturanlar arasında bulunan ölen işçilerden Mahmut Akbulut'un babası Şerafettin Akbulut, adil bir yargılama istediklerini, mahkeme başkanının bu yönde karar vermesini istedi.

VARDİYA AMİRİ TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, talepleri aldıktan sonra arar kararları açıkladı. Buna göre, soruşturmanın başından beri tutuklu olan vardiya amiri ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy'un tutukluluk halinin devamına karar verildi. 9 Ocak 2018 tarihine ertelenen duruşmada mahkeme yeni bilirkişi taleplerini reddetti.

SALON KARIŞTI

Ara kararlar okunduğu sırada ise Can Gürkan, kısa süreli baygınlık geçirdi. Mahkemenin tahliye kararı vermesi isi duruşma salonunu karıştırdı. Madenci aileleri hem sanıklara, hem de mahkeme heyetine tepki gösterdi. Polis aileleri, güçlükle salondan çıkardı. Bu sırada bazı madenci yakınları da baygınlık geçirdi. Duruşmadan sonra açıklama yapan avukat Selçuk Kozağaçlı da, mahkeme heyetinin değişmesine tepki gösterip, "Bu dava tahliyeler, ailelerin içini acıtmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Ancak Mehmet Ali Günay Çelik de gereken cezayı alacaktır. Ancak bunun yanında bu yargılama devam ettiği sırada Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yeni bir soruşturma açması kanunsuzdur, arkadan dolanmadır, suçtur. Adalet Bakanına soruyoruz, bu var olan yargılamayı sürüncemede bırakmaktadır" dedi.

Soma'daki maden faciası davasında tahliye kararı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler