AKP'li vekil entrikacı Osmanlı paşasına benzetti

Tartışılan çok sayıdaki uygulamasının ardından 10 Kasım törenleriyle siyasi tarihe “gavat” kavramıyla geçen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, adaşı da olan Osmanlı paşalarından Hüseyin Avni Paşa’ya benzetildi.

Yayınlanma: 12.11.2013 - 12:48
Abone Ol google-news

Vali Coş’u, “Milletvekillerini dinletiyor, yolsuzluk yapıyor, kadrolaşıyor” diye şikayet edip görevden alınmasını isteyen AKP Adana Milletvekili Ali Küçükaydın, “Ben Vali Coş’u, Osmanlı paşası Hüseyin Avni Paşa’ya benzetiyorum. Tarihimizde Hüseyin Avni Paşa kadar entrikacı biri daha yok” dedi.

Vali Coş’un benzetildiği Hüseyin Avni Paşa, tarihi kaynaklarda, “tarihin kaydettiği en kindar ve entrikacı şahsiyetlerden biri” ifadeleri kullanılıyor.
Ali Küçükaydın, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Coş’un Adana Valisi olmasından sonra yaşanan olumsuzluklar ve “sürekli vukuat çıkması” nedeniyle resmi törenlere katılmadığını, tartışılan 10 Kasım törenlerinde de bu nedenle bulunmadığını söyledi. Küçakaydın, “Ne olmuş vatandaşlar protesto etmiş, tepkilerini göstermiş, ne var bunda. Makul ölçüler içinde idarecinin görevi bunları tolore etmektir. Ama bir taraftan insanlara hakaret etmek, sonra da ‘kavas’ dedim demek idareciye yakışmaz” dedi. “Adana milletvekili olarak bir Adanalı olarak Adana’ya acıyorum” diyen Küçükaydın, şunları söyledi:
“Esas altının çizilmesi gereken husus şu. Bir vali gittiği her ilde sorun oluyor. Her yerde o ilin milletvekilleriyle sorun yaşamış. Kendisinde hiçbir sorun yok da her ildeki milletvekilleri mi sorunlu. Milletvekillerini dinletiyor, başka bir sürü yasal olmayan işler yapıyor. Bingöl’den başlayarak Aksaray, Kırklareli, Aydın’daki valiliklerinde hep sorun olmuş, o ilin milletvekilleriyle sorunlar yaşamış, sadece Adana değil yani. Milletvekilleriyle sorun yaşıyorsun, bayramlarda halkla kavga ediyorsun. Ben iktidar partisi milletvekiliyim, İdareden geliyorum, Kendisini 29 yıldır tanırım, kendisiyle hiçbir hususi husumetim yok. Ama zulme sessiz kalamam. Hiç kalmadım. Uyguladığı devlet zulmüne karşı çıkmak zorundayım.” Coş’un görevdan alınması için İçişleri Bakanı Muammer Güler’e yazdığı mektuba bir yanıt alamadığını bildiren Küçükaydın, “Yakında aday olursa, milletvekili olursa hiç şaşırmam” ifadesini kullandı.

En entrikacı paşa

Küçükaydın, Vali Coş’u adaşı ve aynı zamanda kendisi gibi Ispartalı olan Osmanlı paşası Hüseyin Avni Paşa’ya benzetti. Küçükaydın, “Tarihimizde bir Hüseyin Avni Paşa var. Padişah Abdülaziz’in tahttan indirilip öldürülmesinden sorumlu tutulur. Hüseyin Avni Paşa da valilikten gelme. Tarihimizde onun kadar entrikacı bir isim daha yok. Hanım sultanlara dil uzatacak kadar üslubu bozuk ve entirakalarla yükselmiş bir paşa. Hüseyin Avni Paşa’nın tarihi kaynaklardaki yaşam öyküsü okunursa Adana Valimizi niye benzettiğim daha iyi anlaşılabilir” dedi.

Kindar ve entrikacı

Tarihi kaynaklarda, Girit ve Teselya valiliklerinde bulunduktan sonra hızla yükselerek1874 yılına Sadrazam olan, Padişah Abdülaziz’in tahttan indirilip öldürülmesi olayına karışan ve en son kendisini de öldürülen Hüseyin Avni Paşa ile ilgili tanımlamalar şöyle:

“Hüseyin Avni Paşa, tarihin kaydettiği en kindar şahsiyetlerden biriydi. ‘Ahdi saltanatında on bir sene mazul azledilmiş, görevden alınmış bulundum’ diye Sultan Abdülaziz’i açıkça tenkit ediyor ve padişahın aleyhine konuşuyordu. Ancak, onun (Hüseyin Avni’nin) intikam almaktaki ustalığını bilenler, bu sözleri padişaha duyurmaktan her zaman çekinmişlerdi. Yine ‘Kinim dinimdir!’ diyecek kadar ileri gitmesi onun bu yönünü çok iyi ifade etmektedir. Hüseyin Avni Paşa, geçimsizliğinden ve meziyetsizliklerinden dolayı pek çok defa azlediliyor sonra çeşitli entrikalarla bir makam kapıyordu. O, iki yüzlü, aşırı kiniyle garazından ve bilhassa önü alınmaz ihtirasından başka özelliği olmayan bir insan olarak tanınmıştır. Tanzimat'tan sonra Osmanlı Devletinde başlayan ve Türk siyasî edebiyatında ‘kaht-ı rical’ (adam kıtlığı) deyimi ile isimlendirilen devirde ortaya çıkan Avni Paşa, bu dönemin bütün karakteristik özelliklerini üzerinde toplamıştı. Genel olarak bu devirde vatan sevgisinin, hanedan ve padişaha bağlılığın azalması, ahlâksızlık ve körü körüne iktidar hırsı, üst kademeleri işgal eden bazı devlet adamlarının özellikleri olarak sayılabilir.

Hüseyin Avni Paşa; kaba, görgüsüz, laubali ve zalim biri olarak tanınmıştır. Bazı askerî hareketlerde başarısı görülmüş ve Fuat Paşa tarafından da himaye edilmesi, yükselmesini kolaylaştırmıştır..Hüseyin Avni’nin azil sebeplerinden bir diğeri de, harem-i hümayunda ‘hazinedar’ denilen yüksek rütbeli bir cariyeye sarkıntılık yapmasıdır. Ayrıca bir selâmlık alayında, en seviyesiz külhanbeyinin bile yapmaktan utanacağı bir hareketle, Kadın efendiye lafla sarkıntılık etmesidir...Hüseyin Avni Paşa, son yüzyıl Türk tarihinin en karanlık ve menfi şahsiyetlerinden biri olarak tarihe geçmiştir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler