'Geldikleri gibi giderler’ müzeye

Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstanbul’u işgal eden İtilaf devletleri donanması için “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylediği Kartal 2 istimbotu, çürümeye terk edilmişti. Tarihi istimbot onarılarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenecek bir müzede sergilenecek.

Yayınlanma: 13.11.2017 - 23:43
Abone Ol google-news

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstanbul’u işgal eden İtilaf Devletleri Donanması için “Geldikleri Gibi Giderler” sözünü söylediği Kartal 2 istimbotu Tuzla’da çürümeye terk edilmiş vaziyette bulundu. Tarihi istimbot, Tuzla’da bir tersanede onarım çalışmalarının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenecek bir müzede sergilenecek.

İstimbotun müzeye dönüştürülmesi için “Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu” kuruldu. Platformda görev alan başta gazeteci Gökhan Karakaş olmak üzere, emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, film yapımcısı ve gemiyi satın alan İbrahim Benli, tarihçi Orhan Çekiç, Tanju Kalaycıoğlu, Levent Akson, Adil Tuğcu, geminin eski haline dönüştürülmesi için harekete geçti. Tuzla’da bir tersaneye çekilen Kartal 2 İstimbotu, platform üyelerinin katılımıyla basın mensuplarına tanıtıldı. Bir Fransız firması için 1911 yılında yapılan Kartal istimbotu, o dönem ‘Enterprise’ adıyla Cumhuriyetin kuruluşuna kadar hizmet verdi. 1923’te Seyr-i Sefain idaresince satın alınan istimbota ‘Kartal’ adı verildi. 1974’te Devlet Deniz Yolları’na geçen ‘Kartal’ İstanbul Liman İşletmesi’ne devredildi. Bu arada sicili değiştiği için adı ‘Kartal 2’ oldu. Daha sonra bir Türk müteşebbis tarafından satın alınan ve 2015’e kadar çok etkin olarak gemi kurtarma ve yedekleme işlerinde kullanılan istimbot metalurjik ömrünü tamamladığı için Tuzla’da terk edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler