BDDK’den 30 bankaya Oger için özel istek: 4.75 milyar dolarlık borcu takibe almayın

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Türk Telekom’un sahibi Oger Telecom’un ödeyemediği 4.75 milyar dolarlık (yaklaşık 18 milyar 400 milyon lira) krediyi takibe almamaları için bankalara talep ilettiklerini söyledi.

Yayınlanma: 16.11.2017 - 21:45
Abone Ol google-news

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların Oger Telecom’a verdiği 4.75 milyar dolar tutarındaki krediyi takibe almadan taşımasına izin verdi. Türk Telekom’un ana ortağı Oger, 2013’te aldığı krediyi bankalara geri ödeyemiyor. Reuters’ın sorularını yanıtlayan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “Biz bankalara dedik ki siz bunları takibe almayın. Hazine ya kendisi alacak ya da Saudi Telecom ya da diğerlerine satacak. Bu krediler temerrüde düşmeyecek” dedi. Oger’e 2013 yılında 4.75 milyar dolar tutarındaki krediyi veren 30’a yakın banka arasında en büyük payı Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası alıyor.

Üçüncü yapılandırma

Geçen ay açıkladıkları bilançolarına göre Akbank’ın kredide 1.5 milyar dolar, Garanti’nin 951 milyon dolar ve İş Bankası’nın 1.9 milyar lira karşılığı payı bulunuyor. Lübnanlı Hariri ailesinin, Saudi Telecom Company (STC) ile ortak olduğu Oger Telecom şirketi 2005 yılında Türk Telekom’un yüzde 55’ini satın aldı. Satın alma Oger Telecom’un Türkiye’de kurduğu Ojer Telekomünikasyon AŞ (OTAŞ) adlı şirket üzerinden yapıldı. OTAŞ, Türk Telekom’u satın almak için bankalardan kullandığı kredinin yeniden finansmanı için aldığı 4.75 milyar dolar kredinin taksidini son olarak eylül ayında üçüncü defa yapamadı. Şirket kredinin yeniden yapılandırılması için müzakere yürütüyor.

Hazine müzakerelerde ortaklardan STC’nin kasım sonuna kadar süre uzatımı talebini ise kabul etmedi. Kredinin yeniden yapılandırma müzakereleri devam ederken Hazine Türk Telekom’un yönetim ve icra kurullarına atama yapması da olasılıklar arasında bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler