İngiltere Büyükelçisi Moore: PYD-IŞİD anlaşmasından koalisyonun haberi vardı

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, IŞİD karşıtı koalisyonun Rakka'da YPG ile IŞİD'in anlaşmasından haberdar olduğunu söyledi. Moore, "Karar arazideki gruplar tarafından alındı, koalisyonun haberi vardı ancak bunu engelleyemedi" dedi.

Yayınlanma: 21.11.2017 - 14:54
Abone Ol google-news

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Diplomasi Muhabirleri Derneğinin (DMD) düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Büyükelçi Moore'un açıklamalarından ilgili bölün şöyle;

"İngiltere 15 Temmuz'da Türkiye'ye destek veren ülkelerden biriydi"

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İngiltere'nin Türkiye'ye destek veren ilk ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Moore, o gece İngiltere Dışişleri Bakanı'nın desteğini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na çok geçmeden ilettiğini hatırlattı. Moore, darbenin hemen ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Alan Duncan'ın Türkiye'ye gelip TBMM'yi ziyaret etmesinin de demokrasiye verdikleri desteğin bir göstergesi olduğunu vurguladı. İki ülkenin terör, göç gibi birçok ortak mücadele alanı olduğunu dile getiren Moore, Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede oynadığı role dikkati çekerek İngiltere'nin de Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde en yakın ortaklarından biri olduğunu kaydetti.

"Koalisyon böyle bir anlaşma yapıldığını biliyordu"

Moore, “Rakka’da YPG ile IŞİD arasındaki tahliye anlaşması hakkında önceden bilginiz var mıydı?” sorusuna, “Bu anlaşmayı kesinlikle desteklemedik. Ama sorunuza net bir yanıt vermek gerekirse koalisyon böyle anlaşma yapıldığını biliyordu ama bunu durduramadı.” yanıtını verdi. Büyükelçi Moore, “Durduramadı, derken neyi kastediyorsunuz?” sorusu üzerine ise şunları söyledi:

 “Değerlendirmeleri sahada bu gruplar tarafından böyle bir karar alındığı ve bunu durdurabilme durumunda olmadıklarıydı. Bu anlaşmayı desteklemediklerini ve kötü bir fikir olduğunu açıkça ifade ettiler.”

 Moore, Türkiye’nin bu anlaşmadan haberi olup olmadığı sorusunu cevaplarken de SDG ismini kullanan PKK/PYD ile temas halinde olan koalisyon güçlerinin, yabancı olmayan IŞİD üyelerinin tahliyesini öngören anlaşmayı önceden bildiklerini tekrarladı ancak Türkiye’ye bu konuda bilgi verilip verilmediğini bilmediğini aktardı. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler