Gençlik her şeye rağmen iyimser

Gençlerin yüzde 26’sı ne okuyor, ne çalışıyor, ne de eğitim görüyor. Bu oran, genç erkeklerde yüzde 17 iken, kadınlarda yüzde 36’ya yükseliyor.

Yayınlanma: 05.12.2017 - 21:17
Abone Ol google-news

Gençler eğitime değer veriyor; ancak mevcut eğitim sisteminden memnun değil. Sanata ve spora zaman ayıramayan gençler, gelecekleri konusunda iyimser ve yaşam şartlarının gelecekte daha iyi olacağını düşünüyor.

British Council tarafından Yaşama Dair Vakıf ve Gelecek Daha Net Gençlik Platformu işbirlikleriyle gerçekleştirilen “Next Generation Türkiye” araştırmasına göre; Türkiye’deki gençler, dünyanın dört bir yanındaki akranları gibi, bireysel benlikleri ve bağımsızlıkları ile içinde yaşadıkları topluluklara ve aile, eğitim ve evlilik gibi sabit kurumlara duydukları bağlılık arasında sürekli olarak denge kurmaya çalışıyor.

Araştırma sonuçları, dün Birleşik Krallık Başkonsolosluğu’nda düzenlenen toplantıyla açıklandı. British Council Türkiye Direktörü Cherry Gough, “Türkiye’deki gençler, İngilizce dil yeterliliği, iyi iletişim becerileri ve çevrelerini geliştirme becerisi gibi 21. yüzyıl ihtiyaçlarının da farkındalar. Bununla birlikte Türkiye’de gençlerin uluslararası alanda etkileşim sağlamaya yönelik bir arzusu var ve ufuklarını genişletmek için kültürel ve eğitimsel anlamda bazı fırsatlara sahipler. Bu durum, Birleşik Krallık’taki gençlerin yüzde 50’den fazlasının hedeflerine ulaşmada uluslararası etkileşimi önemli gördüğünü ortaya koyan Next Generation İngiltere araştırmamızla da paralel. Bu araştırma ve ortaya koyduğu öneriler, yaşadığımız ortak zorlukların hepsine çözüm üretmese de gençlerin hayallerini gerçekleştirmesine destek veren politikaların geliştirilmesi için ilgili aktörler arasında diyalog oluşturacağını umuyoruz” dedi.

Eğitim kalitesi

Raporda önerilenler şöyle:

* Eğitim kalitesinin iyileştirilmesi, eğitimin tüm biçimlerine kapsayıcı erişimin sağlanması ve gençlerin iş hayatına ve dış dünyaya hazırlanmasına destek olmak.

* Gençlerin yaşadıkları toplumda bağımsız ve aktif vatandaşlar haline gelmeleri ve kendi geleceklerine daha fazla sahip çıkmaları için güçlenmelerine destek olmak.

* Tüm gençliğe hoşgörüyle bakan ve saygı duyan kapsayıcı bir toplumu desteklemek.

Sanata zaman yok

Araştırmada öne çıkan bulgular: n Gençlerin yarısı, WhatsApp ve diğer sosyal medya iletişim araçlarına günde 2 saatten fazla zaman ayırıyor.

* Gençlerin yüzde 70’i müzik aleti çalma, çizim ya da resim yapma gibi sanatsal etkinliklere zaman ayırmıyor; yarısı ise spor ya da bir egzersiz yapmıyor.

* Gençlerin yarısından fazlası iş piyasasındaki deneyimlerine dayanarak, hayatta başarı elde etmek için “tanıdıkları” olmasının okul başarısından daha önemli olduğunu düşünüyor.

* Gençlerin yüzde 26’sı ne okuyor, ne çalışıyor, ne de eğitim görüyor. Bu oran, genç erkeklerde yüzde 17 iken, genç kadınlarda yüzde 36’ya yükseliyor.

* En yaygın etkinlikler arasında arkadaşlar, akrabalar ve komşularla ev, kafe, restoran veya parklarda buluşmak yer alırken müze, sanat galerisi veya tarihi mekânları ziyaret etmek, konsere veya tiyatroya gitmek, gençler tarafından pek tercih edilmiyor.

* Gençler, evliliği hem bağımsızlık hem de güvenlik için anahtar olarak görüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler